Cu ochii-n 3,14

6 februarie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

PRACTIC, LEGEA SILABELOR ÎMBOGĂȚITE SE ÎNVECINEAZĂ,
NEGRU PE ALB,
CU ALTE PACHETE OPUSE 

● Am găsit într-un supermarket „sare roz de Himalaya“, am citit eticheta: „Ţara de origine: Pakistan, Polonia, Maroc, Turcia, Egipt“. Abia acum realizez cît de întins este lanţul muntos himalayan. Practic, se învecinează cu Sahara, Carpaţii şi Marea Mediterană. (M. C.)

● Noul ministru al Educației a spus că legea nu reglementează folosirea ghilimelelor. Ar trebui organizată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a dezbate folosirea semnelor de punctuație. Vă dați seama ce interesant ar fi? (D. C.)

● O echipă de cercetători a reușit să învețe o balenă ucigașă să repete sunete umane precum Hello sau Bye-bye. „Ne așteptam la imitări recognoscibile, ca Wikie să copieze tonalitatea, melodicitatea sau ritmul silabelor. Dar nu ne așteptam la o imitare atît de bună“, a explicat Jose Abramson, de la Universitatea Complutense din Madrid, co-autor al studiului publicat recent în revista britanică Proceedings of the Royal Society B. Lor le-o fi ieșit cu balenele, dar profesorilor noștri de română cu cei care au devenit miniștri, nu prea. (A. M. S.)

● Într-un Top 10 al celor mai mari venituri obţinute din cărţi anul trecut în Marea Britanie se află un singur scriitor bărbat, Haruki Murakami, pe locul 6. Ordinea scriitoarelor îmbogăţite este aceasta: Margaret Atwood, pe primul loc (veniturile din vînzări, stimulate şi de succesul seriei de televiziune The Handmaid’s Tale bazate pe romanul ei, s-au ridicat la 2,8 milioane de lire), urmată de Helen Dunmore, Sarah Perry, Naomi Alderman, Elena Ferrante (puţin peste un milion de lire), Ali Smith, Zadie Smith, Maggie O’Farrell şi Arundhati Roy. Dintre aceste scriitoare, doar jumătate sînt traduse în română, că altfel veniturile lor s-ar fi dublat. Cel puţin. (M. C.)

● Intenționam să-mi duc gîndul pînă la capăt, să completez lista rușinii cu care ne-au împroșcat cei (i)responsabili de eșuarea vizitei premierului nipon la București, să-i trec adică, negru pe alb, pe cei înregimentați. Demersul mi-a fost blocat de noi liste ale rușinii care funcționează „paralel“, se alcătuiesc de la sine cotidian, în ritm aiuritor. Așadar, nu mai e timp pentru reflecții, au intrat deja în funcție lista rușinii 30 + 15 (spiritus rector?), apoi lista Guvernului 2D, cu clanul de Videle în top, lista agramaților/troglodiților, lista insolenților/impertinenților, a impostorilor/„panglicari în ale țării“… Zi de zi, o altă listă a rușinii. Cîte astfel de liste vom raporta la sfîrșitul celor 365 de zile? Să fie oare calendarul Centenarului unul al rușinii? Față de cine? De artizanii/corifeii/făptuitorii/întregitorii/martirii/eroii (+ genitivul)…? De noi înșine? (R. M.)

● Aveţi grijă pe unde vă ţineţi economiile: un cuplu din Massachusetts a pierdut cei 2500 de dolari pe care i-a ascuns într-o conservă goală de supă de tomate Campbell’s. Cei doi au uitat de bani şi au donat conserva, împreună cu alte pachete cu mîncare. (C. Ş.)

● În urma finalelor de la Australian Open au ieșit discuții cu privire la tragerea sau nu a acoperișului mobil din cauza căldurii. La finala fetelor, arbitrul a decis ca acoperișul să nu fie tras, deși echipa Simonei Halep a cerut acest lucru. La finala băieților, la cererea echipei lui Federer, acoperișul a fost tras, probabil avînd în vedere și ce s-a întîmplat cu Simona Halep după meciul fetelor. Cred că e normal ca arbitrul să decidă lucrurile astea, la urma urmelor el e responsabil de desfășurarea în condiții optime a jocului. Dar mă gîndesc că ar putea fi introdusă și un fel de cutumă prin care, dacă cererile jucătorilor sînt opuse, să fie respectată cu precădere dorința celui mai în vîrstă. Atunci nimeni n-ar mai putea spune că un campion ca Roger Federer, în vîrstă 36 de ani, a fost favorizat în dauna unui jucător mai tînăr ca Marin Cilic, care are 29 de ani. (A. M.)

CONFORM ACESTEI LOGICI,
NUMELE PRIMELOR REPARAȚII
SÎNT PRINTRE CELE MAI BUNE

● „Pădurile virgine sînt acele păduri în care nu s-a mai intervenit în ultimii 100 de ani, iar cele cvasivirgine – în care nu s-a mai intervenit în ultimii 300 de ani“, ne-a lămurit noul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Conform acestei logici, pădurile în care nu a călcat niciodată picior de om sînt terfelite rău de tot. (A. P.)

● Zhong Zhong şi Hua Hua sînt numele primelor maimuţici macaci obţinute prin clonare de cercetătorii chinezi. Le urez bun venit în această lume deopotrivă splendidă şi cumplită! (M. C.)

● Un avion norvegian cu destinaţia München a fost nevoit să se întoarcă pe aeroport, la scurt timp după decolare, din cauza toaletei stricate, şi asta cu toate că la bord se aflau nu mai puţin de 60 de instalatori calificaţi. Oamenii zic că ei s-ar fi apucat de reparaţii, însă acest lucru nu putea fi făcut decît din afara avionului. (C. Ş.)

● Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, performanțele tinerilor români la testele de matematică și științe PISA sînt printre cele mai slabe din Uniunea Europeană. Păi, cum rămîne cu ţara de olimpici?! (M. C.)

● Cu primăvara asta timpurie, într-o zi, cam pe la aceeași oră, am văzut o lună perfect rotundă printre copaci, iar în alta – soarele ițindu-se printre frunze. Toate astea în timp ce păsările din zonă ciripeau. Idilic, pe bune. (I. P.

MAI ȘTII, POATE CĂ
PROPRIETARUL TABLOURILOR
NU A ȘTIUT SĂ APRINDĂ CHIPUL

● În fața cimitirului de lîngă Piața Sudului, o tanti cu un cîntar așteaptă clienți. Mai știi, poate or fi unii care vor să afle cît au pierdut în greutate cînd ies din morminte. (D. S.)

● Un tînăr a furat un Ferrari din parcarea unui hotel din Florida, ca să-și plimbe prietena, sperînd s-o impresioneze cu bolidul de peste 300.000 de dolari. A fost însă prins la cîteva minute după ce a demarat pe șosea, nu pentru că proprietarul ar fi alertat autoritățile, ci pentru că nu a știut să aprindă farurile – poliția rutieră oprindu-l imediat. Cu alte cuvinte, nu fura boul, dacă nu știi să furi oul. (S. G.)

● Preşedintele PSD Liviu Dragnea spune despre Darius Vâlcov, proaspăt numit într-o înaltă funcţie publică, deşi cercetat, printre altele, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, că e un om foarte valoros. Într-un fel, are mare dreptate: valoarea tablourilor şi a lingourilor de aur găsite de anchetatori la o percheziţie domiciliară depăşeşte cîteva sute de mii de euro. (M. M.)

● Prostituata Stormy Daniels povesteşte că atunci cînd a intrat în camera de hotel a lui Trump, acesta o aştepta îmbrăcat în pijama urmărind o emisiune despre rechini pe Discovery Channel. În timpul sexului, Donald ar fi rugat-o să-l plesnească peste fese cu revista Forbes, pe a cărei copertă era chiar chipul lui. Pentru prima dată, individul ăsta mi se pare simpatic. (M. C.)

Foto: E: Farkas

Mai multe