Cu ochii-n 3,14

17 ianuarie 2018   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

O MULȚIME DE GREȘELI
CREATE DE SPECIALIȘTI
CATIFELEAZĂ TENUL
ÎNAINTE SĂ DEVII ROBINET IPOCRIT

● Noile ceasuri inteligente Apple Watch au o mulțime de funcții: calendar, agendă, e-mail, Facebook, player, radio, telecomandă, GPS, starea vremii, pulsoximetru și cîte și mai cîte. Nu m-am uitat la ceas, dar cred că trebuie să fi durat o oră pînă să găsesc și funcția esențială, adică deșteptătorul. Cînd prea multă inteligență frizează prostia! (M. M.)

● Dl ex-prezident Traian Băsescu, urechist (trăsătură comună, de altfel, marii majorități a bugetarilor din Parlamentul României), consideră la rîndu-i că graba cu care s-au modificat (măsluit, n.n.) legile Justiției a condus la „greșeli formidabile“. Nu, dle fost președinte, actual parlamentar, greșelile nu pot fi formidabile, ele sînt monstruoase, impardonabile, de neiertat, mari, grave, grosolane, hidoase, ticăloase etc., totul în registrul conotației negative a oricărui asemenea calificativ. Or, „formidabil“ implică o conotație benefică, pozitivă, senină, luminoasă, care nu poate fi atribuită greșelilor voit formulate în statutul noii Justiții române. De altfel, ca mariner cu state vechi, ar fi trebuit să știți, dle Băsescu, că numai tanti Mița are drept exclusiv de uzufruct. Parol! (R. M.)

● Două pilule recent create de specialişti vor schimba radical felul în care umanitatea va interacţiona de acum încolo: cu una dintre pilule se poate urmări, în timp real, pe telefon, traseul intestinal al pîrţurilor, iar cealaltă le îmbunătăţeşte mirosul. Să auzim de bine! (M. C.)

● Mai nou, puteți cumpăra lapte de măgăriță, în flacoane farmaceutice cu numele ESAN (elixirul-sănătății-aur-natural), la prețul de 100 de lei litrul. Se spune că scade colesterolul, ferește de colici, catifelează tenul, tratează epistaxisul și multe altele… Panaceu, șmecherie sau doar o măgărie? (M. P.)

● „În căutare urgentă de băutură, un bărbat din Rusia a furat un transportor blindat de armată MT-LB și a intrat cu el prin vitrina unui magazin alimentar din orașul Apatitî, regiunea Murmansk. Înainte de a spulbera geamurile magazinului «Semia» de pe strada Severnaia 25, bărbatul a intrat cu vehiculul în mai multe mașini parcate în apropiere. După ce a pătruns în magazin, hoțul a luat o sticlă de vodcă (sau de vin, conform altor relatări) și a plecat «senin» pe străzile orașului.“ Sigur că a fost prins la scurt timp, dar ce mai contează? (A. M. S.)

● Dintr-un top al lucrurilor care au şanse mai mari să ţi se întîmple decît să cîştigi marele premiu la o loterie: să ieşi cu un supermodel, să devii preşedinte, să ajungi star de film, să naşti cvadrupleţi identici, să devii astronaut, să te îneci în cadă, să mori din cauza unui asteroid, să găseşti un trifoi cu patru foi, să scrii un bestseller New York Times (dacă eşti deja scriitor). (C. Ş.

● Cică, la Ploiești, apa de la robinet e sfințită: un preot a sfințit lacul de acumulare (și utilajele aferente) de la Paltinu, de unde este aprovizionat orașul. Cetățenii vor găsi pe factură, separat, o „taxă pentru sfințire“? (D. C.)


— Foto: M. Chivu

● DEX online a făcut publice cele mai căutate zece cuvinte în fiecare an din 2008 încoace şi rezultatele aşteaptă să fie analizate cum se cuvine. Spre exemplu, care e legătura din faptul că între 2008 și 2011 oamenii au căutat asiduu „pulă“, iar în 2017, „bîzdîc“? Cuvintele care se află în topul căutărilor an de an sînt acestea: „empatie“, „misogin“, „ipocrit“, „paradigmă“, „pragmatic“ şi „exhaustiv“ – ce spune asta despre noi ca popor? În 2008, unul dintre cuvintele care dădeau bătaie de cap românilor era „recesiune“, în 2014, „diasporă“, iar în 2017, „abrogare“ şi „amnistie“. Aproape în fiecare an însă, oamenii caută intens în dicţionar şi după „vis“, ceea ce pare dătător de speranţă. (M. C.)

DOM’LE, AI ZICE CĂ CINEVA ÎMBUNĂTĂȚEȘTE LA MAXIMUM
SUBIECTUL DE DOUĂ ORI DRĂGĂLAȘ

● Iarnă grea, dom’le… Cobori scările la metrou și te izbește în față, cu forța unei vijelii, oferta sezonului: „Nămeți de reduceri pentru întreaga familie la toată gama de detergent capsule“. (D. S.)

● Cineva a avut ideea să calculeze cîţi oameni mor din voinţa directă a lui Dumnezeu în Biblie (cu tot cu ploaia de pucioasă şi potop) şi a ajuns la această cifră: 2.476.635. Asta în timp ce numărul oamenilor -morţi din confruntarea directă cu Diavolul este de 10. Ai zice că Dumnezeu e un personaj de Tarantino. (M. C.)

● Cineva a furat, de la o expoziție în Danemarca, o sticlă de vodcă estimată la peste un milion de dolari – aceasta fiind realizată din aur, argint și diamant. Sticla a fost găsită pe un șantier, însă goală. Asta numesc eu să mori de curiozitate. (S. G.)

● Un sondaj a relevat faptul că femeile sînt stresate mai tare de soţii lor decît de copii. Autorul articolului notează că „dacă soțul nu mai este, starea de sănătate a soției se îmbunătățește“. Iată un bun început de roman poliţist. (C. Ş.)

● Bărbații din viața mea: paznicul care s-a împiedicat cînd m-a văzut bîțîindu-mă pe Modern Talking-ul dat la maximum la radioul lui, taximetristul care a așteptat să se asigure că intru în siguranță în bloc & puștiul de 3-4 ani care mi-a oferit din pufuleții lui. (C. Ş.)

● Foarte mulţi dintre cei care au vrut să comande pe Amazon cartea lui Michael Wolff Fire and Fury. Inside The Trump White House au comandat, în schimb, cartea lui Randall Hansen Fire and Fury. The Allied Bombing of Germany. De unde se vede că nu toţi cititorii sînt mai presus de subiectul cărţii. (M. C.)

● Mi-a fost oferită agheasmă, cu indicaţia de a o folosi la ceai. Nu pot să nu mă întreb: dacă fierbi agheasma, se cheamă că e de două ori sfinţită? (C. Ş.)

● Am fost, recent, într-o gospodărie de provincie, în care aproape fiecare piesă de mobilier sau aparat electrocasnic era acoperit/ă de un șervet sau de un milieu. Chiar și la baie, totul în afară de WC. Am avut o acută senzație de întoarcere în timp, dar și de protecție sufocantă: kitsch-ul drăgălaș-nostalgic e încă destul de prezent printre noi. (I. P.)

Foto: Alin Blaj

Mai multe