Cu ochii-n 3,14

22 decembrie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ TE UIȚI
LA CE ANUME A DECLANȘAT AGITAȚIA ÎNTR-UN CASTRON CĂLĂTOR,
DESCOPERI CĂ O CARTE CU FUNDĂ ROȘIE NE AFECTEAZĂ PSIHIC 

● Dacă te uiți la televizor, printre altele descoperi că bunicul din reclama la pasta de dinți Colgate citește Dilema veche. Sigur, nu stă cu prima pagină deschisă, ci are niște foi mai discrete. Dinți sănătoși și dileme adevărate vă dorim! (A. M. S.)

● Un documentar relatează că ceasornicarii elvețieni au evoluat din păstorii cantoanelor izolate în munți. Nu se știe însă ce anume a declanșat, în secolele XVIII XIX, trecerea de la coada vacii la ora exactă. Dacă s-ar fi petrecut și în România o astfel de schimbare, Badea Cârțan, Gigi Becali, Ghiță Ciobanul ar fi devenit prestigioase mărci de ceasuri. (M. P.)

● Observație: cu cît scade nivelul general de competență al clasei politice, cu atît societatea este mai nervoasă. După ce unda de șoc a marii convulsii din decembrie 1989 a dispărut, deși zgomotoasă în continuare, lumea românească s-a liniștit. Sigur, scandalurile au continuat și agitația politică nu s-a oprit niciodată. Dar, în a doua parte a anilor 1990, chiar dacă România era, din punct de vedere economic, în cel mai prost moment al ei, oamenii erau fundamental mai calmi. Administrarea generală a țării era în degringoladă, dar cetățenii erau liniștiți. Trecînd anii, gradul de nervozitate, de irascibilitate al oamenilor a crescut, chiar dacă situația economică s-a îmbunătățit indiscutabil. Nu văd alt fenomen cu care să pun în legătură această creștere de nervozitate în afara scăderii continue a nivelului de competență al clasei politice. O clasă politică niciodată cinstită (asta nu s-a schimbat) și din ce în ce mai nepricepută (în această privință, schimbările sînt uriașe) conduce o societate din ce în ce mai pornită. Ce-o ieși de aici? (S. V.)

● Pentru o masă de Crăciun alternativă, o rețetă de sarmale raw-vegane: pentru umplutură se hidratează hrișca și nuca timp de opt ore, se amestecă apoi cu ceapă, pătrunjel și morcov. Compoziția se pune în frunze de varză murată, se rulează și sarmalele, peste care se toarnă sosul de roșii, se pun într-un castron. Se lasă la frigider două zile. Nu se specifică însă în frigiderul cui. (S. G.)

● „Noul calendar gregorian a fost imediat adoptat în țările catolice. În schimb, țările protestante s-au pus de-a curmezișul. Multe n-au adoptat reforma decît în veacul al XVIII-lea. Iar cele ortodoxe, încă și mai tîrziu. De unde o serie întreagă de paradoxuri. Germania secolului al XVII-lea era împărțită în mici state, unele catolice, altele protestante. Conform calendarului iulian, un călător ar fi putut ajunge la destinație înainte să fi plecat la drum! Shakespeare și Cervantes au murit amîndoi pe 23 aprilie 1616 – spaniolul mai întîi, la Madrid, în mijlocul unei Spanii catolice, în sîmbăta din 23 aprilie 1616, după cum spune calendarul gregorian. Potrivit vechiului calendar iulian, englezul ar fi murit zece zile mai tîrziu, la Stratford-upon-Avon, în ținutul Warwickshire, și anume marți, 23 aprilie 1616, adică abia pe 3 mai, după calendarul gregorian.“ Din Ciudată e lumea, pînă la urmă! de Jean d’Ormesson, apărută la Baroque Books & Arts. (M. C.)

● Recent, o carte a unui scriitor laureat al premiului Nobel a fost refuzată, în Franța, de 19 edituri. A fost un experiment: un fan al lui Claude Simon a trimis, spre publicare, un fragment de 50 de pagini din romanul Le Palace (Palatul), apărut în 1962. Cei mai mulți editori au respins textul, unii nici măcar nu au răspuns; și nici unul nu a recunoscut autorul respectivului fragment de roman. Practic, l-au tratat ca pe un debutant oarecare. E ceva tragic în această întîmplare, dar e și comic: e frumos să fii tratat, după consacrarea supremă și chiar după moarte, ca la debut. (M. M.

● Bărbaţii din viaţa mea: un adolescent iese din supermarket cu un urs albastru uriaş, cu fundă roşie, şi o găletuşă de smîntînă. Alt băiat coboară la metrou, noaptea, cu o undiţă în mînă. Şi ultimul – un tînăr pe care l-am auzit pe stradă, într-o duminică seară, despărţindu-se la telefon de prietena lui, dar promiţîndu i că o să rămînă prieteni şi „o să fie bine“. (C. Ş.)

● O observație – anul acesta, în supermaketuri, colindele susură în surdină, nu zbiară, ca în alți ani. Probabil că managerii or fi citit articolele în care cercetătorii britanici au ajuns la următoarea concluzie: colindele ascultate cu multă vreme înainte de sărbători ne afectează psihic și provoacă depresie. Așa că mai ușor cu „Linu-i lin“! (A. P.

MAI BINE AȚI CITI O CARTE
PE CARE O POȚI CUMPĂRA
DOAR LA MIEZUL NOPȚII 

● O recapitulare necesară pe final de an: vaccinurile nu cauzează autism, glutenul nu e nociv, organismele modificate genetic nu dau cancer (procesul presupune doar o modificare a ADN-ului, nu injectare de chimicale), detoxifierea nu există (de-asta avem rinichi şi ficat), medicamentele homeopatice sînt placebo. În loc să daţi banii pe tratamente de detoxifiere sau homeopatice, mai bine aţi citi o carte de popularizare a ştiinţei medicale. Costă mai puţin şi efectul chiar e de durată. (M. C.)

● Printre cadourile ingenioase, dar și confuze de Crăciun: o cutie muzicală cu ceai aromat pe care o poți cumpăra de la coafor. (I. P.)

● Preşedintele Donald Trump a sugerat agenţiei NASA să realizeze din nou programe spaţiale în direcţia Lunii şi, apoi, spre Marte. Probabil s-a prins şi el că sînt atîţia oameni – nu doar americani – care nu mai vor să trăiască pe această planetă. (C. Ş.)

● Un bărbat a fost surprins pe camerele de luat vederi în timp ce înjunghia un om de zăpadă gonflabil pînă ce lumina din interiorul acestuia s-a stins. Crima s-a produs la miezul nopţii în oraşul St. Cloud din Florida. (M. C.)

Foto: B. Stratulă

Mai multe