Cu ochii-n 3,14

12 decembrie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CIFRELE ARATĂ CĂ EXISTĂ
ȘI LUCRURI BUNE ÎNTRE EST ȘI VEST,
ÎNTRE DOUĂ EVENIMENTE
STRICT SECRETE,
CA SĂ ȘTIE TOT ROMÂNUL,
DE ACUM ÎNAINTE,
MAI MULT DECÎT NE-AM DORI 

● Cifrele arată că, în anul şcolar 2016-2017, peste 50.000 de copii au abandonat şcoala şi peste 60.000 n au trecut testele de la evaluarea națională, copii care abia știu să scrie şi să efectueze calcule simple după opt ani de școală. Noapte bună, copii! Noapte bună, România! (M. C.)

● Există și lucruri bune care nu se schimbă: în fiecare an, la tîrgurile de Crăciun, fie că sînt în Piața Universității sau în Piața Constituției, e prezentă aceeași domnișoară cu îngerașe de ceramică handmade. Dacă fețele le sînt cam impasibile, rochiile lor dovedesc mereu aceeași grațioasă imaginație. (I. P.)

● Undeva în Militari, dialog între Est şi Vest – două chioşcuri, Istanbul Kebab şi Eyfel Perfume, lipite unul de altul. Ce arome… (C. Ş.)

● Pe 5 decembrie, vestea decesului Regelui Mihai a produs interesante exerciții de logică politică. Întrebat imediat dacă PSD va mai organiza mitinguri pe data de 9 decembrie, purtătorul de cuvînt al partidului spune că da, pentru că nu vede „nici o legătură de cauzalitate“ între cele două evenimente. Omul vede corect: pentru că nici Regele nu a murit din cauza mitingurilor și nici mitingurile nu se organizau din cauza morții Regelui. Dar logica imbatabilă a purtătorului de cuvînt a fost, în cele din urmă, înfrîntă de logica politică: PSD nu mai organizează mitingurile. De data asta, există o „legătură de cauzalitate“. Prietenii înțeleg care… (S. V.)

● „E suficient să învățați definiția de la începutul lecției, ca să luați mereu cel puțin nota 5 la lucrarea de la biologie, fizică. La matematică citiți 2-3 pagini A4 ca să luați mereu nota 10 la lucrare. Informații strict secrete despre școală.“ Secret, da’ să-l știm și noi. Aici www.tainelescolii.ro. Program alternativ care circulă sub formă de fluturași lipiți pe stîlpii de beton ai Capitalei. „Da, dle ministru, fiți fără grijă! Platformă beton!“ (R. M.)

● Pe raftul unui supermarket bucureștean, sub brînza emmental, o etichetă, cu o precizare: „cașcaval cu găuri“. Ca să știe tot românul cu ce se mănîncă cașcavalul. (S. G.)

● Pizza napolitană a intrat în patrimoniul imaterial al umanităţii. UNESCO a clasat nu doar ştiinţa de a prepara pizza, ci şi arta de a „învîrti“ aluatul în aer, pentru a întinde blatul. Este, probabil, cel mai răspîndit obiect de patrimoniu. De acum înainte vom merge la restaurant ca la muzeu. Iar pe şerveţele va sta scris: „Nu atingeţi exponatele“. (M. M.)

● Se pare că experienţele intense din viaţa noastră lasă urme chimice în ADN-ul nostru care se transmit mai departe urmaşilor noştri. Altfel spus, moştenim mai mult decît ne-ar trebui şi transmitem mai mult decît ne-am dori. (M. C.

PENTRU ASTA
NU VOM MAI RISCA NICIODATĂ
SĂ IEȘIM DIN ACEASTĂ EPOCĂ
ÎNTR-O LUME
ÎN CARE UZINELE
POT CREA MIRACOLE 

● „Faţă de electoratul meu îmi cer scuze, îmi pare rău, faţă de oamenii de bună-credinţă, că nu pentru asta m-au trimis pe mine în Parlament, sper să nu se mai repete“, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae, după ce și-a jignit o colegă deputat USR. Altfel spus, rămînem mitocani și machiști, dar în incintă. (A. M. S.)

● Dacă aţi suferit, anul acesta, de valul de căldură Lucifer (care a pîrjolit pădurile Portugaliei), ei bine, aveţi motive de nostalgie prematură: studiile climatologice apărute recent în publicaţia Earth’s Future indică faptul că, începînd cu anul 2030, absolut fiecare vară va doborî recordul de temperatură, iar din 2050 nici nu vom mai risca să ieşim din casă vara. Nu-i aşa că acum calculaţi în gînd ce vîrstă veţi avea în 2050? (M. C.)

● Un şofer din India a primit un premiu pentru că nu a claxonat niciodată timp de 18 ani. Sînt curioasă cum ar rezista dacă s-ar muta în Bucureşti. (C. Ş.)

● Am auzit pe stradă expresia „el e leguma lui Dumnezeu“. În această epocă, e, cumva, de înțeles că vrem să ne ferim de carbohidrați şi o virăm spre veganism. (C. Ș.)

● „Să fii naturalist în secolul 21 este ca şi cum ai fi iubitor de artă într-o lume în care în fiecare an un muzeu de artă arde din temelii“ – Alex Wild, entomolog. (M. C.)

● Zăresc din goana mașinii o clinică numită „GRAL medical“; aștept să descopăr librăria „GRAL literar“, magazinul „GRAL mercurial“, uzinele „GRAL industrial“, cimitirul „GRAL funerar“ ș.a.m.d. (M. P.)

● Aveau și chinezii firme cu nume bizare, dar Ad­ministrația de Stat pentru Industrie și Comerț a decis, nu demult, să ia măsuri, impunînd anumite restricții în privința numelor considerate fanteziste sau prea lungi. Printre acestea, numele unei firme producătoare de prezervative care se chema „Un grup de tineri visători și care cred că pot crea miracole ale vieții sub conducerea unchiului Niu“. (D. S.)

Foto: I. Popovici

Mai multe