Cu ochii-n 3,14
TOȚI AVEM INTERSECȚII FASCINANTE,
MULAJE DE FLORI SĂLTĂREȚE,
NUME TEMPORARE
● Toți avem obiecte dragi, de care avem grijă și pe care le scoatem din sertar doar la ocazii speciale, privindu-le cu nostalgie. Cum a făcut o doamnă, zilele trecute, la metrou, purtînd o plăsuță nou-nouță, cu mesajul „Tăriceanu președinte“. (C. Ș.)
● O pană de curent a blocat, zilele trecute, cam o treime din oraşul Bucureşti, timp de mai bine de o jumătate de oră. Străzi întregi au rămas în beznă, sute de intersecţii au rămas fără semafoare. N-a fost nici un cataclism major, doar un biet scurtcircuit. Dacă tot nu se găsesc soluţii inteligente pentru sincronizarea semafoarelor şi fluidizarea traficului, nu e mai cinstit să laşi totul pe mîna hazardului? Smart city fără electricitate. (M. M.)
● Robotul fabricat de societatea Hanson Robotics și botezat Sophia a devenit una dintre cele mai fascinante și înfricoșătoare apariții. Ne-a ținut lipiți de ecrane să vedem ce zice. La întîlnirea cu investitorii care veniseră să-i pună întrebări, ca la orice conferință de presă, Sophia le-a spus acestora că dezvoltarea inteligenței artificiale nu are de ce să-i îngrijoreze. Răspunsul ei se pare că a fost: „Citiți prea mult Elon Musk și vă uitați la prea multe filme hollywoodiene“. Dacă robotul Sophia chiar are dreptate? (A. M. S.)
● Într-o cîrciumă, după ce au terminat de mîncat, la cafea, două domnișoare au început să-și scoată din poșete diferite mulaje de dantură, extaziindu-se, de fiecare, rînd pe rînd. Sper că entuziasmul lor avea de-a face cu domeniul medical și nu cu Halloween-ul. (S. G.)
● Ambasadorul american Hans Klemm şi soţia sa, Mari, au depus flori la memorialul de la Clubul Colectiv: „Mesajul acelor zile a fost «Corupția ucide» și există încă o credință puternică în faptul că România trebuie să facă mai mult împotriva corupției, iar Statele Unite vor sprijini mereu lupta împotriva corupției.“ În seara comemorării a doi ani de la tragedie, Liviu Dragnea s-a distrat cu pesediştii lui într-un club din Floreasca. În continuare îi aşteptăm pe americani. (M. C.)
● Învățată cu ferry-bărcile grecilor, jucăușe și săltărețe precum coaja de nucă în talaz, în care curge Metaxa și ritm de Zorba, m-am trezit în orașul plutitor Tallinn – Helsinki. Rigoare, morgă, smile de ghips, ochi scrutător. Dar a mers și aici… o palincă maramureșeană e oricînd binevenită și bine primită. Cheers! (R. M.)
● „Vaccin rujeolic-urlian-rubeolic, viu atenuat, obținut din tulpinile Schwarz, Jeryl Lynn și Wistar“ – scrie pe cutie. Urlieni vii (și atenuați, pe deasupra!), nume de nemți, de americani și de corporații… nici nu poți să te superi cînd un om mai sărac cu duhul refuză să-i administreze copilului așa ceva. (M. P.)
● Site-ul ANAF a căzut şi afişează acest mesaj: „Accesul la Internet este nefuncţional din cauza expirării licenţei programelor de filtrare şi securizare. Licenţele au expirat în anul 2014, iar achiziţia de noi licenţe nu a fost posibilă. Începînd cu anul 2014 accesul a funcţionat doar pe bază de licenţe demo temporare oferite gratuit de diverşi producători.“ Dacă organismul colectării fiscale al unui guvern corupt nu funcţionează, asta îl face subversiv? În fond, ce nu se colectează nici nu se fură. (M. C.)
CEA MAI FRUMOASĂ
RELAȚIE DE REPRODUCERE,
SINGURA CU SIGLA „DACĂ“
● Cea mai frumoasă știre pe care am auzit-o în ultimul timp: Papa Francisc se roagă pînă adoarme, lăsîndu-se ca un copil în poala lui Dumnezeu. (I. P.)
● O adolescentă, pe stradă: „Sper să termin odată cu Bacul ăsta. Am o relaţie mai lungă cu Bacul decît am avut cu Mihai!“ Nici despărţirile nu mai sînt ce au fost. (C. Ş.)
● Octombrie este luna conferinţelor din seria „Se sparie gîndul“. Acum niște ani a fost „Ortodoxia şi artele marţiale“, conferinţă susţinută în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Cluj de preotul doctor în filologie Mihai Andrei Aldea. Anul acesta a fost „Cît de vechi sau cît de nou este conceptul de medicină creştină“, conferinţă susţinută în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare de profesorul doctor Pavel Chirilă, eveniment ţinut sub egida Coaliţiei pentru Familie şi a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Mare e grădina ortodoxiei: înlăuntrul ei se practică şi filologie karatistă, şi drept medicinal, şi metode tehnice de reproducere familistă! (M. C.)
● S-a schimbat ora şi pic de somn. Se pare că nu sînt singura: pînă şi Papa Francisc a recunoscut, recent, că i se mai întîmplă să aţipească în timp ce se roagă cu ochii închişi. (C. Ş.)
● Eu nu bricolez, dar tu bricolezi, el bricolează, voi bricolați. Dacă sînteți interesat de bricolat, poate ați vrea să vă puneți undeva (în grădină, pe acoperișul casei sau pe pat) un parchet laminat. Și dacă da, vă pot sugera trei modele cu sigla „Ultima strigare“ (deci stocul e aproape epuizat!) dintr-un pliant pe care l am primit de curînd și l-am studiat: „parchet laminat stejar antic (sistem de montare dublu click)“, „parchet laminat frasin polar (sistem de montare Express Clic System)“, „parchet laminat tec nostalgie (sistem de montare click)“. Știu, e cam greu să te decizi cînd evantaiul ofertei e atît de bogat, așa că v-aș da un sfat: puneți-le pe toate trei, suprapuse perfect, strat peste strat, ca să nu ziceți că n-ați încercat. Ori, dacă vi se pare prea complicat, puteți opta de la bun început pentru un „parchet triplustratificat (cu strat nobil de 3,5 mm)“ ca să „pășiți în armonie“, cum spune pliantul, foarte inspirat. (D. S.)
● Pesimişti vs optimişti – două doamne în vîrstă în supermarket: „Păi, la ce-ai luat atîta mîncare dacă tot vine cutremurul?!“ (C. Ş.)
Foto: Adrian Damian