Cu ochii-n 3,14

1 noiembrie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ FIGURA FRUCTULUI
AR FI PERFORATĂ PE MARGINI,
LISTA CLASAMENTELOR STELARE
AR ÎNTRECE-O PE A PERSOANELOR CARE MURDĂRESC DIMINEAȚA 

● Dacă marijuana ar fi legalizată, cifra vînzărilor ar întrece-o pe cea a înghețatei și a biletelor la cinema – conchide un articol din Forbes. Cred că problema ar putea fi însă rezolvată simplu: vinzi înghețată cu marijuana la cinema. (S. G.)

● În urmă cu niște ani, un vînzător de ziare din Valparaiso (Chile), pe nume Miljenko Parserias Bukovic, a fost plăcut impresionat de prestația Juliei Roberts în filmul Erin Brockovich și a decis că n-ar fi o idee rea să-și înfrumusețeze pielea cu figura ei. În martie 2011, omul avea 56 de ani și 82 de tatuaje, pe piept, pe spate și pe brațe, cu actrița preferată, pentru care cheltuise un milion de pesos (aproximativ 51.000 de lire sterline). Cum de atunci au mai trecut niște ani, s-ar putea ca Julia Roberts să-i acopere acum, surîzînd, întregul corp. (D. S.)

● Eu, pînă la 14 ani, mîncasem banane doar de vreo două ori, iar asta după ce fuseseră ţinute o vreme pe dulapul din bucătărie să se coacă, răstimp în care ai mei mă pregăteau povestindu-mi ce gust bun vor avea. Faptul că acum puştanii ştiu conotaţia sexuală a fructului pe care şi-l mănîncă în joacă din poală la Balul Bobocilor mi se pare cumva mai normal. Restul e ipocrizie. (M. C.)

● La poștă, o biată chitanță pentru trimiterea unei scrisori recomandate se scoate dintr-o imprimantă cu ace, pe o hîrtie specială, perforată pe margini, mai mare ca foaia A4. De ce atîta risipă? Nu era vorba că salvăm și noi planeta? Sau Poșta Română nu-i de pe planeta asta? (D. C.)

● Și veștile bune trebuie împărtășite, spre bucuria și buna dispozițiune generale. Mai ales cînd ești inclus pe lista clasamentelor stelare (terestre, nu celeste). Așadar, se poate. Se pot face mici-mari retușuri, derogări de la vîrsta + sau cum s-o mai fi numind. Rate să fie, că bani se găsesc. Și frăție, monșer, de nu-i chiar imposibil. Stîng, drept, stîng, drept… (R. M.)

● Pentru a încuraja activitatea fizică în rîndul persoanelor vîrstnice, Sir Muir Gray, profesor la Institutul de Sănătate Publică din Anglia, a declarat că ar trebui să ne încurajăm părinții să nu mai folosească liftul și să nu ne mai grăbim să cedăm locul în autobuz persoanelor în vîrstă. Ar fi trebuit să încurajeze și șoferii de autobuz să mai pună, din cînd în cînd, cîte o frînă bruscă. Ca să le ascută reflexele persoanelor vîrstnice. (S. G.)

● Ca multe alte oraşe, Parisul e plin de porumbei care murdăresc străzile şi clădirile, aceştia fiind totdată purtători de boli precum gripa aviară. Cu toate acestea, numeroşi locuitori s-au revoltat împotriva soluţiei propuse de primarul arondismentului X, care dorea aducerea a doi ulii şi trei şoimi care să îndepărteze porumbeii. Şi asta nu e tot. Nu mai departe de luna martie a acestui an, 25.000 de parizieni au semnat o petiţie prin care denunţau eforturile de a controla infestarea cu şobolani a capitalei franceze drept… „genocid“ al rozătoarelor. Să te mai pui cu militanţii pentru drepturile animalelor! (C. Ş.)

● Ultimele vorbe ale lui Thomas de Mahy, marchiz de Favras, după ce şi-a citit propria condamnare la moarte prin spînzurare, în dimineaţa zilei de 19 februarie 1790: „Observ că aţi făcut trei greşeli de ortografie.“ Bietul marchiz! (M. C.

DE FAPT, PROFILUL STANDARD
AL OMULUI UMPLUT CU APĂ
A EVOLUAT BIZAR
ÎN PERIOADA IANUARIE-SEPTEMBRIE,
E MULT MAI AL DRACULUI
DECÎT ETICHETA POPULARĂ

● „Doi porci mistreți pe o plajă din Mamaia“… ar putea fi începutul unui banc sau al unei cimilituri pentru copii. De fapt, e titlul unei știri despre care vuiește toată presa. Iar porcii nu se bronzau, nu se legănau, ci au fost găsiți, nici mai mult, nici mai puțin, morți de a binelea. (M. P.)

● Am intrat pentru prima oară în Carrefour-ul de la Șincai: aglomerație imensă, cozi.  La un moment dat, de după colț a apărut o pisică negru-cenușie cam jumulită. Profilul standard al cumpărătorului mediu a evoluat considerabil. (I. P.)

● Cercetători ai departamentului pentru antropologie evolutivă ai Institutului Max Planck au descoperit că genomul omului modern conţine, în continuare, o cantitate semnificativă a omului de Neanderthal. La populaţia europeană e vorba chiar de pînă la 20%. Cum ar veni, homo europaeus a rămas, un pic, om primitiv. (M. M.)

● Marilyn Manson despre cum şi-ar dori să fie înmormîntat: „Vreau ca trupul meu să fie umplut cu explozibil, astfel încît nimeni din cei care vor veni la înmormîntarea mea să nu supravieţuiască“. (M. C.)

● Alexander Oskar Holverson a fost unul dintre cei 1500 de oameni care au murit pe 14 aprilie 1912 cînd „Titanicul“ a lovit un aisberg în Oceanul Atlantic. Corpul lui Holverson a fost scos din apă după cîteva zile, iar obiectele care îi aparțineau au fost trimise fratelui său. Printre acestea se afla și un carnețel de buzunar în care era împăturită o scrisoare către mama sa. N am fi știut nimic despre acest Alexander, dacă nu ar fi povestit în această scrisoare despre viața pe „Titanic“: „Acest vapor este uriaș și este amenajat ca un hotel somptuos. Mîncarea și muzica sînt excelente“. De asemenea, i-a spus mamei sale: „Pînă acum am avut o vreme foarte bună. Dacă totul merge bine, vom ajunge la New York miercuri dimineață“. N-au mai ajuns, dar scrisoarea lui a fost vîndută de curînd cu 126.000 de lire sterline, scrie The Guardian. (A. M. S.)

● Dintr-un text din The New York Times: „Îmi plac foarte mult nunţile. Amestecul bizar de religie, politică şi carnaval mă emoţionează. E ca la teatru, doar că oamenii sînt reali.“ (M. C.)

● Un site de anunţuri auto din România informează că valoarea totală a autovehiculelor puse la vînzare în perioada ianuarie-septembrie 2017 a ajuns la 1,8 miliarde de euro. Oare cîte dintre ele sînt rable? (D. C.)

● Aţi observat, probabil, dacă v-aţi plimbat recent prin parcurile bucureştene, că a început combaterea ţînţarilor. Căci, după cum ştie orişicine, ţînţarul de iarnă e mult mai al dracului decît cel de vară. (C. Ş.)

● De pe eticheta unui vin românesc: „Are un gust final suculent, persistent, a cărui savoare persistă mult după degustare“. Gust suculent? Persistenţă durabilă după? (M. C.)

● Mi-am amintit că am donat nişte euro pentru cumpărarea Cuminţeniei Pămîntului. Sper că nu-i va cheltui Firea pe vreo chermeză populară şi nici că vor ajunge la Catedrala Neamului. Pentru că altfel îi vreau înapoi. (M. C.)

Foto: S. Roman

Mai multe