Cu ochii-n 3,14

16 august 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ AR EXISTA VREO ÎNFRĂȚIRE
ÎNTRE PREOȚI ȘI TOCURILE ÎNALTE,
ÎNTREAGA ȚARĂ AR DEVENI
DE NERECUNOSCUT (CU BASMALE)
PÎNĂ PE 21 AUGUST? 

● „Turiștii englezi beneficiază de o lege care le permite rambursarea tuturor costurilor vacanței dacă fac toxiinfecție alimentară. Rambursarea banilor făcîndu se în baza unei simple chitanțe de la o farmacie, din care să reiasă achiziția unui medicament care tratează toxiinfecția.“ Vă dați seama că, dacă ar exista o astfel de lege în România, vacanța ar deveni cel mai bun business? (A. M. S.)

● Prima oară cînd am văzut un autobuz pe care scria mare Primăria Voluntari, m-am gîndit că trebuie să fie mijlocul de transport al funcționarilor din respectiva primărie, al viceprimarului sau al consilierilor locali, pentru cazurile în care vor să facă excursii în alte orașe și în alte țări, eventual ca să mai pună la cale vreo înfrățire între localități. Pe urmă mi-am dat seama că există mai multe autobuze cu respectiva inscripție, și nu tocmai potrivite pentru drumuri lungi sau de protocol. Sînt pur și simplu mijloacele de transport public ale fostei comune transformate în oraș. De ce scrie însă pe ele așa de mare Primăria Voluntari? Ca să știe tot localnicul de rînd care merge cu autobuzul că existența acestui mijloc de transport se datorează primăriei? Ca să înțeleagă o dată pentru totdeauna că primăria lor merge ca pe roate? Numai că autobuzele astea, cu înscrisul lor cu tot, par cam vetuste, cam prăfuite, cam obosite. (A. M.)

● Scandalurile (homo)sexuale în care sînt implicaţi preoţi şi episcopi ortodocşi (Huşi, Slatina, Buzău, Tomis, toate regiunile istorice) s-au înmulţit de aşa natură în ultimele săptămîni, încît am renunţat să scriu despre ele aici. De fapt, încep să-mi devină simpatici preoţii ăştia pofticioşi. (M. C.)

● Brand-ul Yves Saint Laurent a lansat pantofii stiletto cu role. Costă peste 2000 de euro, sînt eleganți, iar tocurile înalte sînt montate pe o platformă cu roți, dotată cu frînă. Bănuiesc însă că la cumpărare trebuie să faci dovada că ai asigurare de sănătate. (S. G.)

● În sectorul 4, lîngă Parcul Tineretului, bordurile (eternele!) vor fi acoperite – pentru protecție (?!) – cu un înveliș din plastic și fibră de sticlă. Totul va costa 180.000 de lei, pentru un kilometru de borduri. Urmează oare să se-acopere întreagă ţară cu o bulă mare, din plastic? Pentru protecție, nu de alta. (C. Ș.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXIII): „Domine, quo vadis?“ („Doamne, unde Te duci?“, Ioan 13, 36). În turcă: Ya Rab, nereye gidiyorsun?; în rusă: Kuda tîi idioșî, Gospodi?; în finlandeză: Minne menet, Herrani? (M. P.)

● Felix Tătaru, acest guru al publicităţii româneşti, care a umplut mass-media de reclame cu basmale, iţari, ii şi macrameuri, a primit într-o pungă de plastic o şpagă de 50.000 de euro de la Elena Udrea pentru campania PDL, iar acum susţine din greu Coaliţia pentru Familie. Deci şi şpăgar, şi bigot! Cam ironic pentru cineva a cărui onomastică (latinescul Felix alipit de păgînul Tătaru) sugerează ecumenismul civilizator şi tolerant. (M. C.)

● Un bar din Germania a creat pe Facebook event-ul „Solar Eclipse Party – free entrance, 21 august“. O doamnă a comentat: „Mulţi copii încep şcoala pînă pe 21 august, nu aţi putea muta event-ul în week-end?“, la care altcineva a zis: „Înţeleg eu bine, doamna aceasta tocmai a cerut reprogramarea soarelui?“ Eclipsa minţii! (M. C.)

A APĂRUT CINEVA
ÎN MIJLOCUL TINERETULUI SIMPLU

● În spatele blocului, în locul obișnuit de depozitare a gunoaielor, cineva a aruncat un manual de istorie. Era deschis la pagina intitulată „Patria română“. (C. Ș.)

● La Belgrad am fost, într-o seară, la o terasă unde, în mijlocul fiecărei mese, creștea cîte un copac. Voluminos. Deci se poate. (I. P.)

● A apărut o nouă ediţie Duden, dicţionarul explicativ al limbii germane. Dicţionarul conţine 5000 de intrări noi. Printre termenii introduşi recent: Emoji, -Fake news, postfaktisch, Selfie, Tablet. Dacă nu înţelegem lumea nouă, măcar cuvintele care o compun să le înţelegem… (M. M.)

● Pe 12 august s-au sărbătorit Ziua Mondială a Tineretului, dar și Ziua Mondială a Elefanților. Presupun că cel mai cîștigat din toată povestea asta este tineretul elefantin. (A. P.)

● Pînă să ajungem cu numele de firme în sectorul 4 al Capitalei, un popas de o zi la Voluntari: Exterminus SRL, Renegat Impex SRL, Căruța Cu Mâncare SRL, Cascade Văcărescu SRL, Indivizual SRL, Simplu Activ SRL, Galactic Activ SRL, Pitica Activ SRL, Leu Activ SRL, Marian Blondu Unik SRL, Legumescu Concept SRL, Piu Piu & Casa Bună 2015 SRL, Barbar Est SRL, Nicolas Taifun SRL, Uși Frigorifice SRL, Rococco Reneiscence SRL, Mitici Taxi SRL, Fabulafia SRL, Trioul Comercial Acord SRL, Meșterul De Zâmbete SRL, Educativ Aliment SRL, Post Post SRL-D, Lilieci Development SRL, Te Iubesc Dulce Com SRL, Vatra Vieții SRL, Bărbosul Prietenos SRL, Credibil Design Construct SRL, Fericire La Pachet SRL, Amintirea Din Cutie Fotografia SRL-D, Fason SRL, Dimensiunea Umană SRL. (D. S.)

Foto: Alix Vrana

Mai multe