Cu ochii-n 3,14

2 august 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DOAR TURIȘTII INCONȘTIENȚI
VOR MAI FACE GESTURI DULCI
CARE SĂ-I AJUTE SĂ-ȘI GĂSEASCĂ
NUMELE PE FUGĂ 

● Hank Greely, directorul de la Stanford Law School’s Center for Law and the Biosciences, a declarat recent că, în 20-30 de ani, procesul selecţiei de embrioni dezvoltaţi în laborator va fi atît de comun, de lipsit de riscuri şi de ieftin, încît actul sexual în scopul reproducerii umane va fi considerat de-a dreptul obsolet. Doar barbarii vor mai face sex pentru a avea copii. (M. C.)

● Unii dintre turiștii care vizitează bazinul cu pești exotici de la Delfinariul din Constanța au impresia că se află la Fontana di Trevi și aruncă bani acolo, sperînd că astfel vor avea noroc, informează PRO TV. Ba chiar unii dintre cei intervievați cred că apa e sfințită, făcătoare de minuni. Ce-i drept, ar fi tare bine ca apa aceea să facă minuni, mai ales pentru peștii extrem de sensibili la substanțele conținute de monedele aruncate… (C. Ș.)

● Zice așa ministrul Educației, Liviu Pop: „Este o palmă pe care cîțiva inconștienți din acest sistem o dă învățămîntului universitar din România pentru că noi ne luptăm cu internaționalizarea învățămîntului superior din România“. Internaționala agramatismului și a prostiei, nu altceva. (M. M.)

● Operațiunea „Electrovalva“ – în foileton. Primul episod: Mai întîi s-a votat în bloc. C-așa e la bloc. Toți odată. Nu se pun întrebări colaterale, și chiar dacă… nu se primește răspuns: care firmă, licitație, certificat de garanție?! Nu!… mîna sus!… Și s-a purces la montare, după îndelung calculată planificare. „Nu putem“, au zis spăsit instalatorii (doi la număr), delegați de la centru, „aveți mobilă, trebuie să demontați și după aia să ne chemați.“ „Da’ dvs. nu puteți, contra cost…“ Ba da, încercăm, da’…“ Și încep să-și arunce ocheade și gesturi heirupiste a încurajare și imbold. Geaba – omologul coechipier are un facies ușor dezorientat în spațiul bucătăriei de trei ori patru. „Comportă riscuri?“ „Nu, da’ se poate să se spargă blatul, nu garantăm.“ Drept care caut printre hîrțoage echipa montatoare din urmă cu aproximativ șapte ani. Trăiește!… Și încă demontează fără demolare… „Dar dvs. nu puteți monta electrovalva?“ „Ba da, da’ nu vă putem da certificat.“ Așadar, îi reaștept pe primii. Cînd or putea… că tot e cald, de roșii cu brînză. (R. M.)

● Mi-am cumpărat, cred, ultimele căpşune pe anul ăsta. „Căpşune de Teleorman“, scria pe cartonaşul de pe tarabă. Au fost dulci, ca promisiunile electorale. (C. Ş.)

● În Pakistan, o companie de taxi de tip Uber, populară în lumea musulmană, care se numește Careem, a trimis de curînd un anunț neașteptat. Le-a propus clienților să călătorească cu un „rishta aunty“, adică un fel de pețitor modern, care să-i ajute să-și găsească perechea pe durata unei călătorii. „Oferta noastră vine pe fondul unei nevoi“, au anunțat cei de la Careem. În curînd, întrebarea „Cum v-ați cunoscut?“ va avea un singur răspuns (globalizat): „Pe aplicație“. (A. M. S.)

● Managerul Arhiepiscopiei Tomisului a fost identificat drept liderul unei grupări specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu textile. Alături de preotul Popa Gabriel, zis Gabi Viteză, au mai fost reținuţi, în acelaşi caz, o călugăriţă şi un director al RATB. Mărfurile erau importate din Turcia, prin intermediul unei firme bulgăreşti, spre a fi vîndute în Polonia şi Ungaria, în baza unor documente de identitate false pe numele unor cetăţeni chinezi. Surse din Poliție au spus că preotul Gabi Viteză ar fi cumpărat cu bani de contrabandă clopote pe care le-a donat Bisericii. „De unde-ai avut bani de clopote, Gabriele?“ (M. C.)

● Am primit zilele trecute următorul SMS: „Iepure, / Am găsit la birou un cadou tare frumos / Îţi mulţumesc mult și regret tare mult că nu am reuşit să ne vedem / Tu nu eşti un client oarecare, nu te pot vedea pe fugă, ci pe îndelete, însă, din păcate, am pentru prieteni atît de puţin timp / Pup tare.“ Nu mă ştiu nici iepure, nici client şi nici nu las cadouri la birou. (D. C.

DE LA O VREME ÎNCOACE,
INIMA ESTE BUTONUL SACRU,
ACUM DUBLU 

● Un nou gen de creatori s-a ivit de la o vreme încoace: creatorii de disconfort. Ei ocupă un perimetru urban (mai extins ori mai restrîns), blochează accesul către acel perimetru, apoi afișează la vedere un panou pe care scrie „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat“ și se apucă să creeze disconfort. Uneori, crearea disconfortului are nevoie de o perioadă îndelungată de timp pentru a atinge desăvîrșirea, ceea ce-i face pe adepții confortului să ajungă în situația de a reconsidera, dubitativi, modelul creaționist. (D. S.)

● Extras dintr-o știre prezentată pe ecranele de la metrou: „Inima este un concept și nu rezistă la mai mult de cîteva mii de bătăi.“ (C. Ş.)

● Primesc un newsletter de la un site cu o denumire preluată după un brand celebru, cu o literă modificată, care comercializează parfumuri fake, cu denumiri preluate după brand-uri celebre, cu o literă modificată, cu mențiunea că, dacă nu mai vreau să primesc notificări, să apăs pe butonul „Dezabobare“. Cu o literă modificată. (S. G.)

● Lophius piscatorius, un pește remarcabil de urît, este numit, în diverse limbi, cînd „drac de mare“, cînd „pește călugăr“. De la sacru la blestemat cît ai zice „pește“. (M. P.)

● Patriarhul Daniel primește deja, de la buget şi din fondurile Arhiepiscopiei Bucureștilor, un salariu net de aproximativ 14.000 de lei. Conform însă noii legi a salarizării, de la buget va primi acum dublu, astfel că Patriarhul Daniel va fi un Preafericit cu un venit net lunar de 4700 de euro. (M. C.)

Foto: A. Damian

Mai multe