Cu ochii-n 3,14

FECIOAREI I SE APRIND PALMELE
PENTRU A SE FAMILIARIZA
CU ATMOSFERA
ÎN CARE SE NAȘTE FAMILIA DE BRONZ 

● Dintr-un recent voiaj la Strasbourg am reținut (pentru a-l spune mai departe) numele unei farmacii: Farmacia Fecioarei. (D. S.)

● O biserică protestantă din Germania vrea să introducă robotul-preot, pentru a marca 500 de ani de la reforma religioasă. Robotul are un touchscreen pe burtă și un meniu din care selecționezi limba și binecuvîntarea de care ai nevoie. După ce alegi, robotului i se aprind palmele, pe care le ridică ușor amenințător deasupra ta, dă ritmic din sprîncene, își mișcă ledurile pe post de guriță și rostește binecuvîntarea. La final, mulțumește și te întreabă dacă te mai poate ajuta cu ceva. Oare, dacă știa ce avea să provoace, Martin Luther nu stătea în banca lui? (S. G.)

● Adela Stan, respectată profesoară de limba şi literatura română de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Turda, le-a recomandat elevilor de clasa a X-a filmul Eclipsă totală, care prezintă, printre altele, relaţia dintre scriitorii Paul Verlaine şi Arthur Rimbaud. Părintele unui copil a depus la direcţiunea şcolii o plîngere în care o acuza pe profesoară că „le a dat temă pentru acasă un film cu homosexuali, cu sex şi săruturi între bărbaţi“, copiii fiind astfel „îndrumaţi spre homosexualitate“. Consiliul de Administraţie al şcolii a votat sancţionarea cu avertisment a profesoarei, care a declarat: „Am recomandat elevilor mei acest film pentru a se familiariza cu atmosfera în care se naşte simbolismul, care face obiectul studiului nostru în clasa a X-a, doar că noi studiem simbolismul reprezentat numai de Bacovia. Filmul era o mică «extensie»“. Aveţi toată admiraţia şi respectul meu, doamnă profesoară! Aş fi vrut să fi fost elevul dvs. (M. C.)

● Oaia face parte din familia tradiţională? (M. C.)

● La Grand Prix-ul european de tir cu arcul, desfășurat la sfîrșitul lunii mai la București, Ovidiu Achilie și Daniela Cristescu au cîștigat medalii de bronz. Felicitări! Dar cu ocazia asta am aflat nu numai că avem sportivi competitivi la o asemenea disciplină, ci și că printre recordmanii noștri se numără un (neașteptat) Gigi Pușcă sau un (foarte de așteptat) Răzvan Marcu. Repet, la tir cu arcu’. (A. M.

ÎN STRĂFUNDUL ANALIZEI HAOTICE
AU RĂMAS CUGETĂRI RECICLATE

● Petre Daea, ministrul Agriculturii, cred că ar avea mare succes ca vlogger. Subiectul, pur și simplu, nu mai contează: „Oaia este o statuie vie. Aceasta este doar o definiție. Argumentele se găsesc în străfundul analizei pentru fiecare și pentru orice loc. Uitați vă dumneavoastră astăzi în orice parte a țării cît de frumos este acest animal pe pășunile verzi ale țării românești. Frunza o are toată lumea, dar oile ca în România, nu. Lîngă oaie găsești o frunză, lîngă frunză nu poți să găsești o oaie“. (A. M. S.)

● Pe străzile Bucureştiului mă simt tot mai mult ca n Al cincilea element al lui Luc Besson: pe tro­tuar, cît şi pe carosabil, eşti depăşit de vehicule – biciclete, trotinete, cărucioare, căruţuri de supermarket – și de creaturi – oameni, pisici, porumbei – tot mai multe, mai haotice şi mai intempestive. (I. P.)

● La metrou, pe un scaun de pe peron, au rămas un ziar, o umbrelă gri, udă și întredeschisă, și o cartelă de intrare. Mă uitam, de curînd, la The Leftovers, un serial a cărui premisă e că, într-o zi, au dispărut din senin cîteva milioane de oameni de pe întregul glob. Cît am stat eu aşteptînd, vreo cinci minute, n-a apărut nimeni să revendice obiectele de pe scaun. Mai să cred c am ieșit din vis și-am ajuns în film. (C. Ş.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXI): „Ich bin ein Berliner!“ („Sînt un berlinez!“) (John. F. Kennedy). În turcă: Ben bir Berlinerim!; în latină: Berolinensis sum!; în bulgară: Az săm berlinceanin!; în finlandeză: Minä olen berliiniläinen!; în greacă: Eímai énas Verolinézos!. (M. P.)

● Un grup de activişti pentru protecţia mediului s-a apucat să transforme în brăţări ale prieteniei tampoanele menstruale aruncate la gunoi. Un set de şase astfel de tampoane reciclate în artă hand-made eco-friendly costă 15 dolari. (M. C.)

AȘA-I, DE BUNĂ SEAMĂ,
CÎND O STATUIE
ÎȘI ACOPERĂ CAPUL
CU O BROBOADĂ ȘI ATENTEAZĂ
LA SIGURANȚA BASMULUI

● „Păi, ai zis că lucri, și tu stai pe Internet.“ Rica a li Mei o vient cu-o poală de spanac și oțîricuță de cimbrișor, din deal. Și m-o prins. Așa-i cînd lucri în tindă pentru Dilema veche. Intri-n gura satului. (R. M.)

● La Aeroportul Otopeni am văzut un fel de cabină-cazino, cu „păcănele“, de bună seamă. Ca la Autogara Filaret. Mai aștepți o rată aeriană, mai tragi o dată. Dar dacă la un moment dat ți se întîmplă să cîștigi prea mult, probabil că ți se face și frică să mai zbori. Să nu cumva să ai parte de vreun avion necîștigător. (A. M.)

● Au intervenit părinții pentru a cere o sancțiune şi o profesoară de română din Turda a fost sancționată cu mustrare pentru că le-a recomandat elevilor un film cu Leonardo DiCaprio despre Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, care – zice știrea – „au avut o relație amoroasă“. Foarte bună măsură. Pasul următor ar fi să se scoată din manuale și din istoria literaturii universale (care oricum nu se predă la școală) toți autorii care au avut „relații nepotrivite“, de la Sappho încoace. Nici despre Michelangelo, bunăoară, n-ar trebui să se mai scoată o vorbă la orele de istoria artei (că și el era, cică, „dubios“). Nici despre mulți alții. Nici despre Odobescu n-ar trebui să învățăm, că s-a drogat. Se pare că nici Proust n-a fost cuminte. Și mulți alții. Ar trebui, în viitor, să se studieze la școală doar poeziile Gabrielei Firea, că se-nchină frumos și își acoperă capul cu o broboadă cînd merge la biserică. Iar la orele de desen, copiii ar trebui puși să-l deseneze pe dl Liviu Dragnea în costum național, cu pălărie de pai. Să-i întrebăm pe (unii) părinți la ce filme se uită după 12 noaptea? (D. C.)

● Arabia Saudită i-a definit pe ateişti, într-un proiect de lege, drept terorişti care „dăunează ordinii publice“ şi care atentează la siguranţa statului de drept. În spiritul a ceea ce se întîmplă şi la noi în ultimul timp, ar trebui ca burlacii să fie definiţi prin Constituţie drept terorişti matrimoniali care atentează la siguranţa procreării de drept. (M. C.)

● Ies din scară şi văd cum un melc încearcă să pătrundă fraudulos în bloc. Plouă mărunt, dar nu mai deschid umbrela. Ocolesc pe Basmului, de curiozitate, să văd cum mai arată. Nu-i chiar o stradă din povești, însă acum măcar e verde. Un pudel alb murdar mîrîie la piciorul meu. De undeva de la parter, manele și un „Ho, nebunooo!“ întregesc atmosfera. (C. Ş.)

Foto: Cristina Ştefan

Mai multe