Cu ochii-n 3,14

25 aprilie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ȘI ACUM, CĂ S-A TERMINAT TĂRĂȘENIA MOMENTULUI,
NE PREGĂTIM SĂ FIM
CU OCHII-N PAIȘPE
LA DIVERSE SUPRAFEȚE PUBLICE,
ÎN LOC SĂ NE BATEM PENTRU
IEȘIREA DIN CONȘTIINȚA UNEI LUMI
 

● Și acum, că a venit și Moș Crăciun, ne pregătim de Revelion, nu-i așa? (A. P.) 

● Cînd Samantha O’Neal a intrat pe uşa casei sale din Alachua, Florida, l-a găsit pe un anume Ronald Gregory Wesly gătind un pui la cuptor. Femeia nu s a pierdut cu firea, a sunat la poliţie şi bărbatul a fost în cele din urmă reţinut. După ce s-a terminat tărăşenia, femeia a mîncat puiul şi a declarat presei că fusese „extrem de bine gătit“. De fapt, se întîmplă frecvent ca hoţii să se simtă ca acasă după ce intră prin efracţie. O femeie a surprins un hoţ la ea în bucătărie în timp ce spăla vasele, iar alta l-a găsit sub duş. (M. C.)

● Sîmbăta trecută, chiar înainte de Înviere, Național TV a transmis un film potrivit momentului: Sfîntul Petru. La un moment dat, imaginea s-a micșorat pentru a face loc unui insert promoțional care anunța filmul din săptămîna următoare: Închisoarea Diavolului. Că pînă atunci trece Paștele și reintrăm în normal. (D. C.)

● În Thailanda, un şarpe a atacat un motociclist, în plin drum. În South Dakota, un bărbat a fost amendat pentru că nu i-a pus lesă pitonului cînd îl plimba în parc. Între timp, preşedintele PSD Liviu Dragnea îşi petrece vacanţele prin tot felul de locuri exotice – cel mai recent a fost în Qatar, de Paşti. Să fim cu ochii-n paişpe la tîrîtoare, deci. (C. Ș.)

● În autobuzul 331, printre alte inscripții indescifrabile, etalate pe diverse suprafețe, una își declară limpede autorul: „Clanu Măslină Neagră și Verde“. (D. S.)

● Un DJ britanic, pe numele său de scenă Dax J, a fost condamnat, în absenţă, la un an de închisoare pentru indecenţă şi ofensă adusă moralei publice după ce a mixat pe ritmuri de dans, într-un club de noapte din Tunisia, chemarea la rugăciune a unui imam. Ştirea asta îmi aminteşte de piesa „God is a DJ“ a trupei… Faithless. Mare e clubul lui Dumnezeu! (M. C.)

● Din cauza taifunurilor, Japonia s-a confruntat cu un deficit de snacks-uri. Japonezii au intrat în vrie și au ajuns să se bată online, licitînd pentru pungile de chips-uri – prețurile urcînd pînă la 14 euro pentru o pungă. Propun să preluăm exemplul: în loc să ne batem la propriu pe cozonaci (cum s-a întîmplat de curînd la Iași), să o facem mai pașnic, prin licitații pe Internet. (S. G.)

● Astronauți importanți ai Agenției Spațiale Americane susțin că, în timpul sau chiar înaintea misiunilor spațiale, au văzut OZN-uri. Cel puțin patru astronauți ai NASA au dezvăluit în mod public că ei cred în extratereștri, conform Daily Mail. Între timp, turiștii care tranzitează România au, de-acum, un nou punct de atracție: un restaurant în formă de OZN. Un nou concept de restaurant, unic în România, s-a deschis pe DN1, la ieșirea din Cîmpina, în dreptul comunei Cornu. Pentru ca cele două știri să capăte împreună un sens, mă gîndesc că printre primii clienți s-au numărat cel puțin patru astronauți de la NASA. (A. P.)

● Un artist pe nume Abraham Poincheval a clocit, timp de trei săptămîni, zece ouă. Pînă a scos un pui. S a întîmplat la Palais de Tokyo, la Paris. E artă conceptuală, e un discurs artistic despre metamorfoză. Apropo: mă aştept ca, odată ajuns la maturitate, puiului să i se dezvolte conştiinţa critică şi să-i piuie creatorului său că asta nu e artă. (M. M.)

● Gabriel García Márquez a călătorit în 1957 în Europa de Est. Din păcate, nu a trecut și prin România. Cartea lui de amintiri se numește Călătorind prin Europa de Est și a apărut Editura RAO. La fragmentul ăsta am rîs în hohote: „Eu am cunoscut un delegat german care, într-o gară din Ucraina, a făcut elogiul unei biciclete rusești. Bicicletele sînt foarte puține și scumpe în URSS. Proprietara bicicletei elogiate – o fată – i a spus neamțului că i-o face cadou. El s-a împotrivit. Cînd trenul a dat să plece, fata, ajutată de mulțime, a aruncat bicicleta înăuntrul vagonului și, fără să vrea, i-a spart capul delegatului. La Moscova a devenit un spectacol familiar la festival: un neamț cu capul bandajat plimbîndu-se pe bicicletă prin oraș“. E în el tot absurdul și drăgălășenia unei lumi. (A. M. S.)  

LA CÎTĂ VIAȚĂ E LA VÎRF,
A ÎNVIAT IEPURAȘUL NEAMULUI

● X, XL, L… măsuri de straie lumești la ouă „de la găini crescute la sol“. Că te apucă subit filozofarea și te întrebi: oare cine să fi fost mai întîi? Omu’ sau găina? La cîtă cotcodăceală e la vîrf… Votați galinacee! În ce mă privește, am vopsit ouă de Grid, unu’ mai mare, altu’ mai mic… avantaj ciocnire! (R. M.)

● Gardianul Penitenciarului din Ploieşti care a doborît cu mătura o dronă ce transporta un telefon mobil pentru un deţinut mi-a amintit de cowboy-ul din Orlando care a prins cu lasoul un hoţ de biciclete. Viaţă lungă uneltelor vetuste! (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVII): „Adevărat a înviat!“ (salutul pascal). În turcă: Hakíkatén diril-Dí!; în arabă: Haqqan qam!; în bască: Benatan Berbistua!; în mayașă: Ta melel cha’kuxaj!; în japoneză: Jitsu ni fukkatsu! (M. P.)

● De Paşti, anul ăsta, la Sinaia, nu a venit Iepuraşul. Ci un urs care a stat în curte o oră. (I. P.)

● Turiştii au aruncat anul trecut în Fontana di Trevi monede în valoare de aproximativ 1,5 milioane de dolari. O astfel de fîntînă construită în faţa Catedralei Neamului ar face minuni! (M. C.)

Foto: Matei Bumbuţ (sus), Cristina Ştefan (jos)

Mai multe