Cu ochii-n 3,14

18 aprilie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

SEMNIFICAȚIA
FIECĂREI PĂLĂRII AUTENTICE
RĂMÎNE, ÎN BASCĂ, O SURPRIZĂ
 

● Unul dintre cadourile de Paște pentru copii este un pitic care a înghițit un ou (Kinder). Piticul e foarte simpatic și oul iese din el simplu și original. Semnificația gestației lui rămîne, însă, în suspans. (I. P.)

● Bugetul, pentru a crește, taxe și impozite voiește. Și le primește (sau le primea, cîndva) din varii surse (unele bizare), fiindcă altminteri bugetul s-ar anemia. Spre edificare, cîteva exemple de taxe și impozite care alimentau pe vremuri bugetul britanic: impozitul pe ferestre (perceput între 1697 și 1851), impozitul pe hîrtia de tapet (1712-1836), impozitul pe vînzarea pălăriilor (1784-1811, dar erau impozitate numai pălăriile bărbătești, prin lipirea unor timbre speciale în interiorul fiecărei pălării, falsificarea acestor timbre fiind pasibilă de pedeapsa capitală), impozitul pe mănuși (mai puțin longeviv, 1785-1794), impozitul pe parfumuri (1786-1800), impozitul pe pudra de păr (1786-1869), taxa pe zaruri (1711-1862), impozitul pe almanahuri (1711-1834) și așa mai departe. Sau mai bine nu. (D. S.)

● În urma criticilor, Primăria Capitalei a emis un comunicat de presă privitor la decorațiunile de Paște, în care menționează faptul că „decorul aduce valorile estetice naționale autentice“. Uite așa învață românul că în zestrea valorilor sale naționale se află iepuri care mînă găini. (S. G.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XVII): „Christos a înviat!“ (salutul pascal). În turcă: Hristós diril-Dí!; în arabă: al-Masih qam!; în bască: Cristo Berbistua!; în mayașă: Cha’kuxaj Kajwaltik Kristo!; în japoneză: Harisutosu fukkatsu! (M. P.)

● Jucătoarea de tenis Monica Niculescu a fost bătută rău de belgianca Elise Mertens în primul tur al turneului de la Biel. Dar asta nu e o surpriză, fiindcă ne-am obișnuit de mult timp cu oscilații în evoluțiile jucătoarelor noastre de tenis (și nu numai ale noastre). Mai neobișnuit a fost să vedem la acel turneu că lîngă scaunele jucătoarelor se afla cîte o mașină de spălat. Nu cred că asta era premiul pentru cîștigătoare, ci doar reclama sponsorului. Dar mă gîndesc că unele feministe ar avea ceva de obiectat cu privire la asocierea dintre un turneu de fete și mașinile de spălat de pe teren. Nu mai spun că mi-e teamă că, odată deschis drumul, vom începe să vedem expuse pe terenurile de tenis frigidere, plite vitroceramice, cuptoare cu microunde, hote, aspiratoare, mașini de călcat sau prăjitoare de pîine. (A. M.)

NATURA
ÎNCEARCĂ SĂ CONFIGUREZE,
PE NEMESTECATE ȘI INVERS,
CEL MAI FRUMOS PROST

● Văd, în The New York Times, un grafic al distribuției pe vîrste al celor care obțin patente de invenții. Graficul prezintă, cumulat, situația din Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia. Ei bine, inspirația și creativitatea ating clar apogeul în segmentul de vîrstă 46 60 de ani. Nu mai puțin de 53% din totalul invențiilor patentate în aceste spații creative vin de la oameni aflați în acest interval de vîrste. Doar 30% din invenții vin din intervalul de vîrstă 30-46 de ani, de unde te-ai cam aștepta să vină „grosul“ creativității speciei. Acum, cînd am aflat iarăși că natura nu lucrează după cum ne îndeamnă să credem iluziile noastre, mă simt în plină formă: abia am intrat în perioada cea mai fastă a vieții. (S. V.)

● De apreciat că ministrul Sănătății, Florian Bodog, încearcă să configureze un sistem coercitiv de a-i obliga pe părinți să-și vaccineze pruncii. Numai că s au pus boii în coada carului și nu prea știu să mai tragă la jugul PSD-ist, în atare condiții. Oare ce pedepse se configurează în situația la zi, cînd, și să vrei, tot cu pruncul nevaccinat defilezi? Că dacă nu e… nici Dumnezeu nu cere. Așadar, pentru moment, schema de imunizare a bebelușilor e de mult sărită în aer. Nici pentru 0, nici pentru 3 luni etc. etc. nu există vaccin pe piață. Seamănă asta, sau mă înșel, cu generația decrețeilor?! (R. M.)

● E periculos să torni gogoşi – dar şi mai grav e să le înghiţi pe nemestecate. Recent, în SUA, un bărbat a murit sufocat cu mîncare în timpul unui concurs de mîncat gogoşi. (C. Ş.)

● Anul trecut, la Piața Romană primeam pliante care promovau apartamentele noi din Pipera. Anul acesta, tot la Romană, un băiat poartă un panou mare, galben – un soi de reclamă ambulantă la un studio de videochat – pe care scrie „Într-un an faci bani să-ți iei apartament“. Acum, întrebarea e: reclama merge şi invers? Cînd mergi să vezi apartamentele din Pipera primeşti şi oferte de colaborare la videochat? (C. Ș.)

● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că vrea să organizeze un concurs: „Cel mai frumos balcon“, „Cea mai frumoasă fațadă“, „Cea mai frumoasă fereastră“. Sună bine. Dar, înainte de asta, aș propune edililor să facă un concurs cu titlul: „cea mai frumoasă casă demolată“, „cel mai frumos parc defrișat“ sau, de ce nu, „cel mai frumos monument părăginit“. (M. M.)

● „A fost un prost care conducea camionul pe Drottninggatan. A intrat în leii ăia urîţi. Nu m-a nimerit. Uite că trăiesc, şi am peste 80 de ani. Viaţa merge înainte. Nu e altă cale.“ (Păpușa Ciuraru, supraviețuitoarea atentatului de la Stockholm, pentru publicaţia suedeză Expressen) (A. M. S.)

Foto: A. Damian, M. Pleşu

Mai multe