Cu ochii-n 3,14

22 februarie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

SUB ÎNVELIȘUL UNOR VÎRSTE
TOT MAI FRAGEDE
(SAU, DACĂ VREȚI, MAXIME),
O MULȚIME AGITATĂ
TE FACE SĂ TE GÎNDEȘTI
ȘI LA FENOMENUL DEZVOLTĂRII

● La stația de metrou de la Piața Romană, pe geamul unei prăvălii: „Anunț de angajare! Căutăm colegi pentru răspîndirea bucuriei sub învelișul unor bomboane delicioase“. (D. S.)

● Agenții de publicitate se recrutează de la vîrste tot mai fragede. Într-o farmacie Help Net, un băiețel cînta de zor „Farmacia inimii – Catena“. (C. Ș.)

● Grădina zoologică din Mannheim anunță dispariția unui pinguin. E o grădină zoologică cu regim semideschis (sau, dacă vreți, semiînchis). Paznicii au verificat înregistrările camerelor de supraveghere și nu reușesc să-și dea seama ce s-a întîmplat. Nu e clar nici măcar dacă pinguinul a reușit să evadeze sau dacă a fost furat. Și nu există planuri de salvare. Se vede treaba că nemții n-au bibliografie: ar trebui să citească Apolodor. (M. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XI): „Ecce homo!“ („Iată Omul!“) (Evanghelia după Ioan 19:5); în turcă: Işte Insan!; în maghiară: Íme az ember!; în bulgară: Eto Covekăt! (M. P.)

● „Ați fost cea mai importantă structură a Ministerului Afacerilor Interne la recentele evenimente publice din București și țară – prin misiunile de asigurare a ordinii publice ați fost cei care au răspuns huiduielilor cu diplomație și profesionalism. Ați primit flori de la o mulțime agitată și aparent ostilă. Toate acestea pentru că, deși sînteți o structura de forță a MAI, ați stiut să nu răspundeți cu violența mișcărilor din stradă“, a afirmat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne despre Jandarmeria Română. Da, da, ați citit bine. Doamna Dan are o logică imbatabilă. Și face și liste cu jurnaliști instigatori. Oare crede și în vrăjitoare? (A. M. S.)

● Drăcia apărută pe site-ul lui Tolontan cu mamuții din Muzeul de Geologie care produc radiații periculoase te face să te gîndești și la dinozaurii din sediul Guvernului, aflat alături, și care produc, la rîndu-le, tot felul de radiații periculoase. Specialiștii i-ar putea încadra în familia Cretinosauridae, genul Ticalosaurus. (A. M.)

● La Fifty Shades Darker (James Foley, 2017), ultimul film din seria umbrelor lui Grey, am retrăit fenomenul sălilor de cinema de pe Bulevardul 6 Martie de pe vremuri: mai toată sala de multiplex, destul de plină, inclusiv persoanele de sex feminin, dădea asiduu replici de genul „Pup-o, bă“, în timp ce ronţăiau floricele, şi nu seminţe. (I. P.)

● Ce sînt / au fost / au profesat miniştrii canadieni înainte de a fi numiţi în Guvern: ministrul Sănătăţii – doctor; ministrul Transporturilor – astronaut; ministrul Apărării – veteran sikh; ministrul Agriculturii – fermier; ministrul Siguranţei Publice şi al Situaţiilor de Urgenţă – cercetaş; ministrul Inovaţiei şi Dezvoltării Economice – analist financiar; ministrul Finanţelor – om de afaceri; ministrul Justiţiei – procuror; ministrul Sportului şi al Persoanelor cu Dizabilităţi – nevăzător paralimpic; ministrul Pescuitului, Oceanelor şi Pazei de Coastă – inuit; ministrul Ştiinţei – geograf; ministrul Imigraţiei, Cetăţeniei şi Refugiaţilor – critic al imigraţiei; ministrul Tineretului – 40 de ani. Jumătate dintre aceşti miniştri sînt femei. (M. C.

TOTUȘI, ÎN ASTFEL DE CAZURI
CU IZ FILOZOFIC,
EXPLICAȚIA EMOȚIONALĂ SE RETRAGE 

● Pancartă de protest: „Şi totuşi e frumos!“ (M. C.)

● Am părăsit un job. După formula convențională în astfel de cazuri, am adăugat ceva de genul: „Dar cum pentru mine din astfel de experiențe rămîn oamenii, vă transmit“ puncte puncte puncte puncte. Răspuns: „Sînteți o dulce.“ E clar de ce am părăsit job-ul?! (R. M.)

● Ministrul Carmen Dan: „Mi-aş fi dorit să fiu jandarm.“ După cum a gestionat situația agitatorilor de la protestele recente, nu sînt sigură că doamna s-ar fi descurcat prea bine nici pe post de jandarm. Dar măcar la panseuri cu iz filozofic sînt buni toți politicienii noștri. (C. Ș.)

● În ultima vreme aflu că tot mai multe lucruri pe care le știam ca riguros adevărate nu sînt chiar așa. De pildă, aflu că nu Everestul este cel mai înalt munte din lume. Pentru că „nivelul mării“ este un reper, totuși, imprecis, oamenii de știință s-au gîndit să caute un altul, mai stabil. Așa au ajuns să se refere la centrul Pămîntului. Măsurat de acolo, Everestul este cu 2400 de metri mai scund decît muntele Chimborazo din Ecuador. De la nivelul mării privit, Chimborazo este mai scund decît Everestul, tot cam cu 2400 de metri. Explicația acestor cifre aparent contradictorii nu este deloc complicată. Pămîntul nu este o sferă perfectă, ci este turtit la poli și bombat la Ecuator. Prin urmare, distanța din centrul Pămîntului la scoarță este mai mică spre poli și mai mare spre Ecuator. De-acum înainte, să încercăm să privim lucrurile dinspre centrul Pămîntului, nu de la nivelul mării. Vorba filozofului: nimic nu e ce pare a fi… (S. V.)

● Latura amuzantă a corectitudinii politice: Allen Frances, un cunoscut psihiatru, profesor la Duke University Medical College, a reacţionat vehement faţă de un articol apărut în New York Times, în care Donald Trump este prezentat ca suferind de instabilitate emoţională severă. Psihiatrul susţine, cu dovezi ştiinţifice, că a-l eticheta pe Trump drept „bolnav mintal“ este o insultă pentru bolnavii mintal. (S. G.)

● Timeline-ul infamei Ordonanţe 13: se dă noaptea, apare manifestaţia, aparent ordonanţa e constituţio­nală, apoi nu mai e, manifestaţia continuă, Avocatul Poporului nu contestă ordonanţa, ordonanţa se retrage, apoi nu se retrage, abrogare/anulare/prerogare/prorogare, manifestaţia continuă, preşedintele se duce la Parlament, parlamentarii ies din Parlament, Avocatul Poporului contestă ordonanţa, se retrage, se infirmă organizarea contramanifestaţiei, manifestaţia continuă, se face contramanifestaţia, demisionează ministrul Justiţiei, să iasă preşedintele la contramanifestanţi, nu-şi mai dă demisia ministrul, manifestaţia continuă, se face lege, se propune la Parlament, nu se mai face lege, e constituţională abrogarea, iese preşedintele la contramanifestanţi, nu e constituţională abrogarea, manifestaţia continuă, dezabrogare, stai că e constituţională ordonanţa originală, sau nu e, de ce a ieşit preşedintele la contramanifestanţi, îşi dă demisia ministrul, manifestaţia continuă… Şi acum?! (M. C.)

Foto: Iaromira Popovici, A. Filip

Mai multe