Cu ochii-n 3,14

10 ianuarie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

UNDE SÎNT FANTOMELE
DINTR-O BUCATĂ, CARE PREFERĂ
SĂ FACĂ GLUME GIRATORII
DECÎT SĂ SE APROPIE
DE IEȘIREA DIN AREALUL NOPȚII? 

● Unde sînt femeile pe Wikipedia? – se întreabă The Guardian. Ideea e simplă: doar 17% din textele de pe Wikipedia sînt despre figurile feminine și restul, de 83%, le aparțin bărbaților. Jurnalista Laura Bates ia cîteva exemple de figuri feminine importante, printre ele Margaret E. Knight, „femeia inventator cea mai faimoasă a secolului al XIX-lea“, și numără cuvintele care le sînt dedicate. Mai puține informații și mai succinte. Poate părea exagerat, dar cînd te gîndești de ce glorie beneficiază Wikipedia, e posibil să nu mai fie chiar așa. (A. M. S.)

● Regina Silvia a Suediei a declarat recent, într-un film documentar, că palatul regal Drottningholm, construit în secolul al XVII-lea și monument UNESCO, este bîntuit. Însă se pare că stafiile sînt mici și prietenoase, nici măcar n-o sperie pe regină. Palatul este vizitat anual de milioane de turiști, iar noua idee de marketing a reginei mi se pare excelentă. În același timp, într-o țară din Europa de Est, unii încă se luptă cu fantomele trecutului. Și nu sînt prietenoase deloc. (A. P.)      

● „Aici am venit la treabă, nu să vorbesc la telefon“, a declarat noul (și mai vechiul) ministru al Agriculturii Petre Daea, imediat după audierile din Parlament. Stilul și mesajele lui par destinate fermierilor, oameni dintr-o bucată, care preferă să pună mîna pe sapă decît să stea la telefon și să se uite pe Facebook. El însuși are alura unui asemenea om al sapei care a ajuns însă om al mapei. Vă întrebați de ce? Păi, d-aia. (A. M.)

● Un tip a suferit atît de mult la moartea pisicii sale încît a împăiat-o şi a vîrît o dronă înăuntru. Acum stă pe verandă şi-şi admiră pisica zburînd pe deasupra casei. În general, comentatorii online ai ştirii erau oripilaţi, pînă cînd a apărut unul: „Mie mi-ar plăcea să facă ai mei şi cu mine la fel după ce mor. Mi s-ar părea mişto să-mi zboare corpul de colo-colo şi să se facă glume cu mine ca dronă.“ Zborul, visul omenirii! (M. C.)

● Titlu de știre, pe 1 ianuarie: „Proiecte îndrăzneţe, anunţate de Primăria Buzău în 2017: construcţia de sensuri giratorii, modernizări de drumuri sau reabilitarea Bazarului“. Dacă astea sînt proiecte îndrăznețe, atunci construirea Turnului Eiffel cum a fost? Mai ușor cu adjectivele prin presă, dragi jurnaliști… (M. V.)

● Hai că o făcurăm şi pe asta: noile cifre arată că, în timp ce elefanţii şi leii se apropie de extincţie, o nouă specie va intra în curînd în această categorie ameninţată cu dispariţia, şi anume girafele, a căror populaţie a scăzut cu 40% în ultimii 15 ani. O să privim lung după ele! (M. C.)

● Pe panoul de la ieșirea dintr-un supermarket bucureștean stă scris, mare, numele șefei de tură: dna Tărășenie. (M. P.)

● O filă de calendar domestic marcase, pe 7, plăcinte, sau nu, mai bine pe 10 sau 12; și pe 20, la o oră de vîrf, o vizită impusă de imperative de sănătate din arealul familiei, sau altă zi bifează coafat etc. și o băută cu amicii pe teme nu mai puțin banale. „Rubricile“ par de-acum complete în rutina cotidiană a tăvălugului. Cînd însă alergătorul de cursă lungă își face triumfal sosita pe 30, toate scorurile se răstoarnă zornăind zgomotos și calendarul de uz intern devine document oficial de clamat în public. Pentru că el își adjudecă cea mai bună dintre toate lumile posibile (< gr. Eire’ne = pace). Așa au prezis ursitoarele. (R. M.)

● Ce face românu’ conectat după ce a fost cutremur, în puterea nopții? Dă o fugă pe Facebook să afle dacă a fost cutremur. După care zapează scurt la televiziunile de știri, să se convingă că ce scrie pe Facebook e adevărat. Și dacă televiziunile încă n-au apucat să scrie pe burtieră „breaking news“, se duce înapoi pe Facebook și bagă o postare nervoasă cum că televiziunile noastre sînt lamentabile. Între timp, lampa din sufragerie s-a oprit din legănat. (M. V.

AFLĂM, ÎN PRIMA ZI MAI PUȚIN
ABSURDĂ, CĂ SÎNTEM PREA PROȘTI PENTRU A FI MEREU
ÎNTRE COORDONATELE IDENTITĂȚII CARE TE SURPRINDE 

● Aflăm de la BBC că șansele de a te îmbolnăvi de demență sînt mai mari pentru cei care locuiesc în preajma arterelor intens circulate, din cauza unor factori ca zgomotul, particulele fine, oxizii de azot și praful de cauciuc produs de uzura anvelopelor. Ceea ce ne permite să afirmăm că demența e o combinație optimă de praf, cauciuc, azot și multă gălăgie. (M. P.)

● O posibilă nouă „tradiție“ de 1 ianuarie: șaorma. La Dristor Doner de la Șincai, în prima zi a anului, pe la prînz era o aglomerație înduioșătoare. (I. P.)

● Într-un sondaj realizat pentru The Economist de YouGov se arată în ce măsură pot circula informațiile false și cum reușesc ele să convingă. Potrivit acestui studiu, mai mult de jumătate dintre electorii lui Trump cred că Hillary Clinton are legături cu o afacere în care se amestecă pedofilia, ritualurile satanice și traficul de persoane, și că Obama nu e născut în SUA. Ciprian Mihali spune, într-un interviu publicat pe press-one.ro: „O afirmaţie absurdă spusă o dată poate fi percepută ca absurdă, deci necredibilă. Repetată însă de o mie de ori, ea nu este în fond mai puţin absurdă, doar că devine credibilă. Iar credibilitatea ei se obţine prin credulitate, expresia cea mai înaltă a abandonării oricărui simţ critic“. Lumea e mică, iar mecanismele manipulării funcționează ca unse. (A. M. S.)

● Stephen Hawking, care a formulat deja cîteva adevăruri teribile despre omenire (printre care şi faptul că sîntem prea proşti pentru a fi contactaţi de extratereştri), a făcut, în sfîrşit, şi o predicţie liniştitoare: peste o mie de ani nu va mai exista picior de om pe planetă. La mulţi ani! (M. C.)

● În ziua în care noul guvern condus de Sorin Grindeanu îşi depunea jurămîntul de învestire, Victor Ciorbea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier. Avocatul Poporului, mereu în actualitate, mereu în apărarea adevăratelor probleme ale poporului. (M. M.)

● În deşertul Sahara a nins pentru a doua oară în istorie. James Hansen, faimosul cercetător specializat în probleme de climat, a spus: „Temperatura planetei se află deja între coordonatele erei Eemiene de acum 120.000 de ani, ultima dată cînd Pămîntul a fost la fel de cald ca acum.“ (M. C.)

● Nici măcar nu știu care afirmație mă deprimă mai tare. „Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta și a iubi această țară atît de frumos numită grădina Maicii Domnului“ (Ana Birchall, ministrul pentru Afaceri Europene). „Sînt oameni care din naştere, nativ, nu pot lua un bacalaureat“ (Pavel Năstase, ministrul Educaţiei). De Ministerul Culturii și Identității Naționale, ce să mai zicem? (A. M. S.)

● Vezi, din mers, diverse vehicule și fără să vrei le citești, fiindcă pe multe scrie ceva. Cîteodată ceva care te surprinde, cum ar fi aceste cuvinte: „mașină de curtoazie“. (D. S.)

Foto: S. Voinescu (sus), C. Chiriac (jos)

Mai multe