Cu ochii-n 3,14

3 ianuarie 2017   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

SE ȘTIE,
PRIMA JUMĂTATE DE REVELAȚIE
VA DESCHIDE FRUCTUL NEGRU
LA NIVEL CARNIVOR 

● Se știe, prima cifră din CNP-ul unei persoane reprezintă sexul acesteia; „1“ pentru bărbați, „2“ pentru femei. Obțin certificatul de naștere al fiicei mele nou-născute. Prima cifră e „6“. Alerg stupefiat înapoi la birou. O funcționară mă lămurește: „6 e sexul sugarilor!“. (M. P.)

● Un supermarket danez vinde, la jumătate de preţ, numai produse vătămate şi expirate. Lumea se îmbulzeşte, pînă şi Prinţesa Danemarcei se duce să cumpere de acolo. Numai în Danemarca se aruncă 700 de tone de produse care nu se vînd în termenul de valabilitate. La nivel global, o treime din mîncare rămîne nevîndută şi se aruncă. Astfel, ajunge la gunoi un trilion de dolari în fiecare an. (M. C.)

● 2016 ni i-a luat pe: David Bowie, Glenn Frey (Eagles), Prince, Keith Emerson şi Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer), Paul Kantner (Jefferson Airplane), Jimmy Bain (Rainbow, Dio), Leon Russell, Leonard Cohen… Fatalitate: vor muri înaintea mea toţi rockerii cu care am crescut. Ce revelaţie teribilă! (M. C.)

● Știre pe click.ro: cică Alina Plugaru va deschide o școală de sex. De ce nu și o școală doctorală? (M. V.)

● Îmi plăcea avocado. Și nu doar mie, doar nu degeaba e considerat fructul-vedetă, în ultimii ani. Die Zeit a publicat un reportaj despre cum se crește, despre consumul de apă, hormonii de care are nevoie ca să crească, timpul pe care îl petrece fructul într-un container, la întuneric. M-am surprins apoi uitîndu-mă la un biet avocado cam chiorîș. Iar el n-avea nici o vină. Trecuse deja printr-o tragedie. (A. M. S.)

● La raionul de cosmetice, într-un supermarket, un domn trimis de soție să-i cumpere vopsea de păr mă întreabă, confuz, care e diferența între două nuanțe: negru intens și negru albastru. Îi spun că, dacă doamna vrea să iasă în evidență, să-i ia negru albastru. Rînjește luminat și-mi mulțumește: „Atunci o iau pe cealaltă!“ (S. G.)

● Concernul Volkswagen, unul dintre cei mai importanţi constructori de automobile la nivel mondial, o companie care produce, printre altele, maşini Skoda şi Seat, a decis ca limba de lucru să fie engleza. După o perioadă de tranziţie, începînd cu 2021 limba engleză va deveni obligatorie la toate întîlnirile la nivel de management. Mi se pare o concesie inacceptabilă. Maşina populară a germanilor ar trebui să vorbească, peste tot în lume, limba germană. (M. M.)

● Cred că salata de boeuf ar trebui branduită ca produs tradițional românesc. În afara faptului că rețeta originală diferă enorm de cea românească, denumirea a devenit deja o sintagmă: avem salată de boeuf cu pui, cu porc sau, cel mai trist pentru un carnivor: salată de boeuf raw vegană. (S. G.)

DAR, URMÎND FLACĂRA,
NEPRICEPEREA AR AJUNGE
UN ECHIVALENT LICHID
AL VOINȚEI 

● „Podul lui Traian este un monument istoric, ce face parte din Patrimoniul cultural național, aflat în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, prins pe Lista monumentelor istorice, la Nr. 16 cod MH-I-m-A-10047.04, avînd adresa str. Independenței nr. 2 în municipiul Drobeta-Turnu Severin.“ Așa sună anunțul oficial. La fața locului însă, lucrurile stau puțintel altfel, de vreme ce marcajul legat de singurul pilon care s-a păstrat din cele 20 de picioare ale podului e greșit amplasat. Este un indicator care-ți „indică“ (sau ar trebui s-o facă) încotro se află „obiectivul turistic“ amintit. Dar, urmînd săgeata, nici picior de picior de pod… Pînă acolo, cale lungă… bătută. Dacă pentru un singur picior nu sîntem în stare să marcăm un ecrito corect, mă întreb ce s-ar fi întîmplat dacă s-ar fi păstrat toate cele 20 de picioare… Oricum însă, nu studiul miriapodelor pare a fi preocuparea noastră de bază. Dar să nu deraiem… ca să folosesc o vorbă înțeleaptă (ghid Christian -Tour), cum că rîul Timiș a fost „deraiat“. Așadar, încă o pilulă de gramatică la picioru’ podului. La anu’ și la mulți ani! (R. M.)

● Site-ul www.flacaraortodoxiei.ro titrează: „Medicii sînt şocaţi: tămîia este mult mai bună decît chimioterapia, distrugînd cu succes celulele canceroase“, mai exact cele responsabile de cancerul la sîn, la prostată, ovarian şi de colon. De asemenea, „tămîia calmează tractul digestiv, stimulează imunitatea şi îmbunătăţeşte sănătatea orală şi mentală“. Doamne fereşte, vindecă şi-ajută! (M. C.)

● În căsuţa poştală găsesc tot mai des pliante pentru servicii funerare. Pe unul dintre ele scrie aşa: „Spălat, toaletat, îmbrăcat, constatare deces, îmbălsămare (garanţie 24-72 de ore) etc…“ Îmi recunosc nepriceperea şi vă întreb: de ce se constată decesul abia după spălat şi îmbrăcat? (C. Ş.)

● Aflată în criză de lichidități, Havana a propus Cehiei să îi plătească vechea datorie pe care o are cu mărfuri, inclusiv cunoscutul rom cubanez. Fiind vorba de-spre vreo 260 de milioane euro, ar însemna o cantitate de rom care i-ar ajunge Cehiei vreo 130 de ani. După atîta bere, poate cehii trec pe tărie. (A. M. S.)

● Într-un supermarket, un echivalent lichid al strigăturii „Mîndri că sîntem români!“: CIDRU MÎNDRU din mere românești. (D. S.)

● Afganistan este singura ţară din lume unde femeile se sinucid în număr mai mare decît bărbaţii. Numai în 2013 s-au sinucis 2500 de femei, majoritatea avînd vîrste între 14 şi 21 de ani. Cele mai multe îşi dau foc stropindu-se în prealabil cu benzină. Cauze: abuzuri în sînul familiei şi căsătorii aranjate împotriva voinţei lor. (M. C.)

Foto: M. Vasilescu

Mai multe