Cu ochii-n 3,14
SE CONTUREAZĂ,
ÎN DOAR PATRU ZILE DIN ISTORIE,
PATRU SĂPTĂMÎNI FĂRĂ
ALTE CHELTUIELI PE TIMP DE NOAPTE
● În Libertatea de vineri, 9 decembrie 2016 (la „Oferte de serviciu“), se conturează, în doar șase cuvinte, perspectiva unei vieți acvatic împlinite: „Paznic baltă, experiență cu barca, Țăndărei“. (D. S.)
● Bob Dylan n-a putut fi găsit vreme de două săptămîni de către Comitetul Nobel pentru că n-avea telefon mobil. În cele din urmă, a dat un semn, spunînd că a fost copleşit de veste, dar a anunţat că nu poate ajunge la ceremonia de pe 10 decembrie, că are un concert de ţinut. Aşa că Patti Smith, rugată să cînte la ceremonie cu mult timp înainte să se ştie cui va fi acordat premiul, şi-a schimbat repertoriul şi a ales să cînte o piesă a lui Dylan, celebra „A Hard Rain’s A-Gonna Fall“, dar emoţiile au făcut-o să se oprească din cîntat, o dată, apoi încă o dată, şi-a cerut scuze şi a continuat, apoi s-a mai oprit o dată. În public, camera de filmat a avut un prim-plan cu o femeie elegantă, îmbrăcată în rochie de seară, purtînd bijuterii, care-şi ştergea lacrimile cu degetele. La final, ropot de aplauze. Patru zile mai tîrziu, Patti Smith scria în The New Yorker un text intitulat „Cum m-am simţit“. Vorbea despre emoţii şi despre ruşine, dar şi despre cum un astfel de cîntec nu poate fi cu adevărat cîntat decît la modul vulnerabil. Premiul Nobel pentru Literatură a fost anul acesta me-mo-ra-bil! (M. C.)
● Forbes a alcătuit un clasament al celor mai bine plătiți sportivi din istorie. Pe locul 1 se află Michael Jordan, care a strîns, într-o carieră de jucător profesionist de 12 ani, incredibila sumă de 1,7 miliarde de dolari (salarii, bonusuri, contracte individuale de publicitate). Pe locul 20 se află boxerul filipinez Manny Pacquiao, care a adunat în carieră 490 de milioane de dolari. În 2015, cel mai bine plătit sportiv din lume a fost fotbalistul Cristiano Ronaldo: 60 de milioane de euro. Venitul mediu al cercetătorilor în cel mai avansat centru de cercetare medicală anticancer din lume (University of Texas) nu depășește 260.000 de dolari pe an. În ce lume trăim! (S. V.)
● „Aștept să mor sau să fiu capturat de regimul Bashar al-Assad. Rugați-vă pentru mine și amintiți-vă de noi!“, a scris pe Facebook, în urmă cu cîteva zile, fotograful Ameen Al-Halabi, care se afla la Alep în momentul în care forțele guvernamentale erau pe punctul de a prelua controlul orașului, după patru săptămîni de ofensivă. Bana, o fetiță de 7 ani, a scris pe Twitter, potrivit Vice, mai multe post-uri, ultimul fiind acesta: „Tatăl meu este rănit. Plîng.“ Milioane de video-uri au fost trimise din Alep. Accesul la informație înseamnă enorm, dar nu salvează viețile civililor din Siria. (A. M. S.)
● Am văzut la TV un teaser la Singur acasă. Chiar mă gîndeam cînd o veni Crăciunul. Pentru revelion aștept Masca. Iar de Paști, Iisus din Nazaret. Și uite așa vine și vara. Dacă ar fi filme pentru fiecare sărbătoare, aș putea ști doar din teasere în ce dată sînt. Iar la TV ar putea să se schimbe doar reclamele. Asta doar le-ar mări bugetele, fără alte cheltuieli. Și toată lumea ar fi fericită. Poate nici n-ar mai fi nevoie de filme, doar de teasere. Tot le-am învățat pe de rost. (A. D.)
● O nouă lege din Iran obligă proprietarii de cămile să pună plăcuţe de înmatriculare pe animalele lor. Motivul: pe timp de noapte, cămilele sînt des implicate în accidente de maşină, iar pînă acum, în lipsa identificării animalelor, proprietarii nu puteau fi găsiţi pentru a fi traşi la răspundere. (C. Ş.)
ȘTIRE: TRANSCRIEREA ANONIMATULUI SE VA DESPRINDE
LA IEȘIREA DIN HÎRTIE
● Știre: USR a luat locul I în alegeri în Coreea de Nord, unde au votat 9 persoane. (M. V.)
● Google România a publicat lista cu cele mai frecvente noţiuni sau expresii căutate de utilizatorii români. Printre acestea e şi „cocovan“ – transcrierea fonetică a termenului francez „coq-au-vin“. Probabil că, în scurt timp, reţeta şi cuvîntul vor intra şi în restaurantele noastre. De-abia aştept să merg la cîrciuma de cartier şi ospătarul să-mi ofere, amabil, un cocovănel. (M. M.)
● Culmea celebrităţii şi a anonimatului: în tren, persoana din faţa ta să aibă gazeta deschisă la rubrica ta, dar singura întrebare pe care ţi-o pune, de mai multe ori, e dacă poţi să-i faci loc să meargă la toaletă. (I. P.)
● Eierschalensollbruchstellenverursacher – sau „aparatul pentru provocat puncte de fisurare controlată a cojii de ou“ – este un dispozitiv întîlnit adesea în gospodăriile germane, care constă într-un sistem ingenios, cu o bilă metalică ce alunecă pe o tijă pînă se oprește brusc, propagînd o undă de șoc circulară, distribuită egal asupra cojii de ou. Calota oului fiert se va desprinde cu precizie, ca tăiată cu diamantul. Inginerie la cote maxime. De atîta admirație, îți trece foamea. (M. P.)
● Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, a declarat, după ce ancheta fostei noastre colege Luiza Vasiliu a dezvăluit că ortopedul Gheorghe Burnei făcea experimente mutilante pe copii, că „domnul doctor Burnei a fost inventiv; este lăudabil pentru că s a gîndit să producă acele device-uri într-un atelier oarecare dintr-un anume material. Acest lucru face un medic pionier, un medic care gîndește și care dorește să rezolve cu orice preț un pacient.“ (M. C.)
● Duminică, 11 decembrie 2016, în ziua alegerilor, o știristă de la Realitatea TV comenta declarația lui Ion Iliescu, la ieșirea din secția de votare, spunînd că fostul președinte „a pus degetul pe i“. E de presupus că acesta, în cabina de vot, pusese punctul pe rană. (D. S.)
● Potrivit Google, la capitolul soluții „cum se“, în topul curiozităților românilor din 2016 s-au situat întrebările legate de „cum se programează un PC să se oprească“, „cum se face mămăliga pentru momeală la pești“ și „cum se deplastifiază o hîrtie“. Cred că e îmbucurător că întrebările legate de mămăligă sînt încă în top. (S. G.)
Foto: E. Farkas