Cu ochii-n 3,14

7 decembrie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

AR FI FOST O ONOARE
PENTRU ORICE SUFLET MAI MARE
SĂ CUREȚE APROAPE UN MILION ȘI JUMĂTATE
DE NELĂMURIRI 

● Pe monumentul ridicat în memoria celor care au murit în incendiul de la Colectiv sînt inscripţionate toate numele celor 64 de tineri dispăruţi. Totuşi, numele artistei care a creat monumentul (absolut mediocru), Elena Surdu Stănescu, este inscripţionat mai vizibil şi cu litere mai mari decît numele morţilor. Iar monumentul a costat 70.000 de euro, deşi bunul-simţ spune că ar fi trebuit creat pro bono, căci ar fi fost o onoare pentru orice alt sculptor să ridice un astfel de monument. Dar în România, cînd morţii nu votează cu PSD, îi îmbogăţesc pe corupţi. (M. C.)

● La Paprika TV, un tip pe nume James Martin prezintă o emisiune care se cheamă Mîncăruri de suflet. Nu știu foarte bine dacă mîncărurile acelea „de suflet“ sînt și „din suflet“, dar cu toții știm foarte bine că există și mîncători de suflete (a nu se confunda cu mîncătorii de sufleuri). Dar probabil că și sufletul trebuie hrănit, nu-i așa? Ca să nu mai vorbim de suflețel. (A. M.)

● De pe un site antivaccin aflu că oreionul poate fi tratat cu whiskey: „Oreionul nu necesită tratament medical. Dacă copilul dvs. a făcut oreion, insistați să stea în pat 2-3 zile, hrăniți-l cu alimente ușoare și cu lichide din belșug. Dacă durerea de cap e severă, administrați-i cantități foarte mici de whiskey sau acetaminofen. Administrați 10 picături de whiskey la un sugar și pînă la jumătate de lingură la un copil mai mare.“ (S. G.)

● O firmă de bijuterii e antamată să curețe instrumentarul ginecologic de la Spitalul Malaxa. Managerul își bagă și își scoate, dacă angajații îndrăznesc să spună că nu semnează contractele fictive de care are nevoie pentru a-i face cadouri iubitei Vrăbi, replica „Bă, cretino, vezi că-ți f*t și vreo două!“ e apă de ploaie pe lîngă ce le pot auzi urechile zi de zi. România, decembrie 2016. Citiți ancheta lui Cătălin Tolontan și a colegilor săi dacă nu vă vine să credeți că asemenea personaje pot fi bine-mersi în funcții de conducere. (A. M. S.)

● Aflu din ziare că fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, a scos din contul instituției aproape un milion și jumătate de euro și i-a jucat la cazinou, i-a pierdut și apoi s-a împrumutat de la niște cămătari. Şi mi-am amintit de refrenul unei piese a Paraziţilor: „Dac-aş fi pentr-o zi preşedinte / V-aş amaneta pe toţi şi nu m-aţi prinde“. Pe Vlasov l-au prins. Dar cîţi indivizi din ăştia or mai fi? (M. M.)

● În Germania, pentru orice nelămuriri cu privire la regimul alimentar al unui sugar vă puteți adresa Comisiei Naționale de Alăptare (Nationale Stillkommission). Aș fi curios să-l cunosc pe președintele vîrstnic și de mult înțărcat al comisiei. (M. P.)

CA SĂ MĂ EXPRIM PE LÎNGĂ FAPTE,
E UN PAS ÎNAINTE,
ÎN TIMP CE UN NOU ARSENAL
CONCEPTUAL CREȘTE 

● Am văzut pe mai multe firme/magazine de pompe funebre (mă rog, ca să mă exprim pompos…) că scrie așa: „Oferim servicii complete“. Mi-a venit de fiecare dată să intru și să-ntreb: „Cum adică servicii complete? Îi și omorîți?“ (M. V.)

● Din seria întîlnirilor neaşteptate de pe trotuar: mai deunăzi a trecut pe lîngă mine un domn într-un soi de maşinuţă de curse pentru copii care, în timp ce conducea, ţinea într-o mînă şi un buchet de trandafiri roşii. Asortat cu nuanţa maşinuţei. (I. P.)

● Sebastian Ghiță zice că vrea eliberarea celor arestați pentru fapte de corupţie, precum şi amnistie penală, adică suspendarea anchetării tuturor celor urmăriți că au furat banul public. Altfel spus: „Da, am furat, dar hai s-o luăm de la capăt, nu mai facem! Aveţi încredere în noi, votaţi-ne încă o dată!“ (M. C.)

● Doar o observaţie: dacă, la început, tastam cu greu mesaje pe telefoanele cu butoane, iar limita de caractere, împreună cu lipsa diacriticelor, ne forţau să folosim prescurtări şi să scriem k, sh, tz, acum, funcţia autocorrect a telefoanelor inteligente îi „obligă“ pe mulţi să scrie cuvintele întregi şi cu diacritice. Cum s-ar zice, e un pas înainte. (C. Ş.)

● Bietului stareţ al Mănăstirii Pasărea i s-a furat din umila chilie o geantă din piele cu 85.000 de euro, în timp ce se afla la rugăciune în sfînta biserică. Doamne, apără şi păzeşte! (M. C.)

● „Jigodito!“, un nou cuvînt datorat pretinsului chirurg de la Spitalul Malaxa purtînd de capul lui însemnele Cavalerilor de Malta. (M. C.)

● Recital Gheorghe Hagi! Într-o recentă conferință de presă, Regele a izbucnit oracular: „De ce? Păi, dacă zece ani am jucat lungă și pe-a doua… De zece ani am luat modelul italian și am jucat lungă și pe-a doua. Lungă și pe-a doua. La revedere cu lungă și pe-a doua. Avem fundaș care o dă lungă și dă-i bufa.“ Și apoi, iar: „Joci cu fotbalul ăla cu lungă și pe-a doua de dă boala-n noi, faci cîrcei.“ Mă străduiesc de cîteva zile să aflu ce înseamnă „lungă și pe-a doua“, ce înseamnă „dă-i bufa“, dar și legătura dintre „lungă și pe-a doua“ și cîrcei. Fotbalul a dezvoltat un arsenal conceptual inaccesibil unui telespectator ocazional, cum sîntem cei mai mulți. Corola de mistere a lumii se îmbogățește, din cîte bag de seamă. O spun deschis, mie mi-e tot mai drag Hagi pe măsură ce înțeleg tot mai puțin din ceea ce spune. (S. V.)

● Am citit, pe niște foi răspîndite la gurile de metrou de la Piața Sudului, programul unui candidat independent (pe nume George Manciu) la alegerile din 11 decembrie, și una dintre promisiunile acestui program m-a nedumerit: „va crește confortul și traiul de viață al tinerilor“. Nu cumva era vorba despre viața de trai? (D. S.)

Foto: M. Pleşu

Mai multe