Cu ochii-n 3,14

16 noiembrie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

FIEȘTECARE CETĂȚEAN
SE STRECOARĂ SUAV PE UN NORIȘOR, ÎNSOȚIT DE SUPĂRARE, ENERVARE, FRUSTRARE, EGALE CA DIMENSIUNE 

● Pe un banner electoral cu fotografia lui Călin Popescu Tăriceanu scrie așa: „Îți redăm pensia“. Deduc că al doilea om în stat încă n-a aflat că pensiile nu sînt „date“ și „redate“ de stat sau de partid, ci plătite din contribuțiile cetățenilor care lucrează. Așa că i-aș propune și alte cîteva chestii numai bune de scris pe bannere: 1) „Mai întîi și-întîi că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir!“; 2) „Al doilea că fieștecare cetățean ia cîte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate“; și 3) „Pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu“. Dar trebuie să le pună între ghilimele și să citeze sursa: Conu Leonida. (M. V.)

● Printre știrile de pe Yahoo!, legate (apocaliptic sau nu) de alegerile din SUA, se strecoară suav următorul titlu: „Toarnă apă fierbinte în vasul toaletei. Rezultatul este uimitor!“ (A. P.)

● Trei caricaturi post-alegerile americane: cea a Lianei Finck cu o siluetă de femeie mîzgălită, însoţită de caption-ul: „Eram femei. Eram pline de speranţă“; cea a lui Steinberg în care Dumnezeu îşi face grijuliu bagajul pe un norişor şi cea a lui Benjamin Schwartz din The New Yorker cu un medic care-l consultă cu stetoscopul pe Unchiul Sam şi îi spune: „Trage aer adînc piept şi nu-i da drumul patru ani.“ (M. C.)

● O știre de săptămîna trecută spunea că Înalt­prea­sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cercetat de DNA pentru fals în vederea obținerii de fonduri europene și luare de mită, s-a prezentat la sediul Poliției din Constanța, obligat fiind de statutul de control judiciar sub care se află, însoțit de 30 de preoți din arhiepiscopia sa. Aceștia au declarat că au venit cu el pentru a-i susține nevinovăția. Cum ar veni, te duci la spovedanie cu un grup de subordonați, care să susțină că n-ai păcătuit. Oricum ar fi, se vede încă o dată că mare e grădina lui Dumnezeu. (A. M.)

● După victoria lui Donald Trump, cuvîntul de ordine în media americană a fost „șoc“. Vasăzică: ai doi candidați. Amîndoi primesc un număr relativ egal de voturi, și nu vreo două-trei, ci peste 58 de milioane fiecare (ceva mai multe Hillary Clinton), după o cursă electorală lungă și strînsă. Cîștigă unul dintre ei și comentatorii se șochează? Păi, cum ar fi fost dacă ar fi cîștigat unul care nu era pe buletinele de vot (există și opțiunea „write in“ pe buletinele de vot)? Notez, așadar, un nou sens al cuvîntului „șoc“: supărare, enervare, frustrare, disperare post-electorală. (S. V.)

● Sîntem salvați: site-ul ofertaazi.ro ne anunță că a apărut Aparatul de făcut sarmale. Are „design german“ și face sarmale „egale ca dimensiune și bine strînse“. Să vină sărbătorile! (M. P.

ÎNĂUNTRU
PARE A FI UMOR ROMÂNESC
CU BRODERIE FĂRĂ FRONTIERE

● Ceresil magazin S.A. „Obiecte trainice pentru un cămin fericit.“ Înăuntru… oale și ulcele. Cît de puțin ne trebuie ca să fim fericiți! (R. M.)

● Propun ca expresia „fumează ca un turc“ să se schimbe cu „fumează ca un grec“. Se potrivește mult mai bine. De altfel, Grecia pare a fi un loc de pe altă lume. Se fumează peste tot. Fumul se ridică de la orice ghișeu, trece prin dreptul icoanelor și ajunge la tine. (A. M. S.)

● După alegerile americane au apărut imediat mostre de umor românesc: chiar de a doua zi, pe Facebook a început să circule în draci o poză „cosmetizată“: un Liviu Dragnea roșcat, alături de sloganul „Make Teleorman great again“. (S. G.)

● O pereche de chiloți lila, cu broderie pe margine, a fost vîndută la licitație, pentru 2900 de lire sterline. Lenjeria i-a aparținut soției lui Hitler, Eva ­Braun. (C. Ș.)

● În vreme ce, în unele centre universitare americane, studenţii au ieşit în stradă ca să protesteze contra preşedintelui nedemocratic ales democratic, un bucureştean demonstra în Piaţa Unirii ca să-l susţină. Purta o şapcă cu inscripţia „Make America Great Again“. Hipsterime fără frontiere. (M. M.

VOM FI ALĂTURI,
ÎN OGLINDĂ,
PRECUM VRĂBIILE DE LA NOI

● Reacţii pe conturile literare de pe Instagram după victoria lui Trump. Tin House a citat o strofă din poemul „Răul“ al scriitorului de culoare Langston Hughes, însoţită de acest mesaj: „Sîntem furioşi şi trişti de rezultatul alegerilor. Acum, mai mult ca niciodată, credem în puterea poveştilor, în empatie, în acceptare, în credinţa că toate vocile au dreptul să se facă auzite. Nu renunţa să speri. Luptă împotriva rasismului, homofobiei, izolaţionismului, misoginiei, islamofobiei şi în minciuna unicului punct de vedere. Ia atitudine, luptă cu vorbe. Vom fi alături de tine.“ Paris Review a dat un citat dintr-un interviu mai vechi cu poetul american Philip Levine: „Ce putem face? Să ne agăţăm unii de alţii şi să ne încurajăm reciproc, să protestăm paşnic în orice fel posibil, să sperăm că oamenii sînt mai buni decît par. Ne putem descrie ca pe nişte rasişti nenorociţi, aşa cum şi sîntem, ca pe nişte imperialişti, aşa cum am fost şi cum sîntem în continuare, dar ne putem privi şi ca pe nişte fiinţe calde, graţioase, spirituale, curajoase. Încă mai cred în această ţară.“ Penguin a publicat celebra strofă din Emily Dickinson: „Hope is the thing with feathers – / That perches in the soul – / And sings the tunes without the words – And never stops – at all –“. Doubledaybooks a postat doar un fond negru. (M. C.)

● Ziarul Märkische Allgemeine, apărut cu cîteva ore înainte de rezultatul alegerilor americane, a ieşit cu o copertă împărţită pe jumătate: cea de sus cu Hillary – „Good Morning, Mrs. President!“, cea de jos, în oglindă, ca la cărţile de joc, „It’s Trump“. Revista Adbusters a ieşit cu o copertă în care apare un mare deget mijlociu ridicat înspre Casa Albă. (M. C.)

● În parcul St. James din Londra, lebedele vin la bucata ta de pîine precum vrăbiile în Parcul Tineretului. (I. P.)

● Fără vreo legătură (poate doar una întîmplătoare) cu scena politică actuală sau cu apropiatele alegeri, aș dori să aduc în atenția publicului de la noi un grup francez de cloud rap și hip-hop alternativ care se cheamă PNL (de la Peace N’ Lovés – în traducere, Pace și Lovele). Vezi și imaginea din pagina 2. (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu (sus), A. Vrana (jos)

Mai multe