Cu ochii-n 3,14

6 octombrie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

MOMENTAN, UN CONFLICT
ÎNTRE CONTRIBUȚIA GENETICĂ
A UNEI DOAMNE ÎN VÎRSTĂ
ȘI ADÎNCIMEA SPAȚIULUI
NE ÎNDEAMNĂ SĂ AVEM
O RELAȚIE MAI ATENTĂ CU LINIȘTEA

● Cercetările arată că pînă în anul 2050 se va ajunge ca tot mai mulţi oameni să moară de infecţii imune la medicamentaţie decît de cancer. Momentan, peste 700.000 de decese sînt cauzate anual de rezistenţa la tratamentele antimicrobiene. România este nu în trend, ci în avangardă! (M. C.)

● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost nevoită să dea asigurări că bucureştenii nu vor muri de frig la iarnă după ce a izbucnit – pentru a cîta oară – un conflict între cele două regii RADET şi ELCEN. La cît de încinsă e atmosfera, cred şi eu că n-o să îngheţăm! (M. M.)

● New Scientist a publicat informația potrivit căreia s-a născut primul bebeluș în cazul căruia s-a folosit o tehnică de fecundare nouă, care utilizează ADN-ul a trei persoane: al mamei, al tatălui și contribuția genetică a unei donatoare. Această tehnică de fecundare in vitro cu „trei părinți“ e încă controversată, dar se pare că băiețelul din Mexic e bine sănătos. (A. M. S.)

● Discuţie pe teme rasiale în autobuz, un tînăr rom explicîndu-i unei doamne în vîrstă: „De obicei, cînd întreb ceva pe cineva ca dvs., nu-mi răspunde, se uită urît la mine, pentru că sînt ţigan. Deşi întreb frumos.“ O doamnă de pe scaunul de vizavi intervine: „Da’ de ce, nici nu se vede că eşti ţigan…“ (I. P.)

● Din angoasele cercetărilor: producţia unui singur tricou de bumbac necesită 2700 de litri de apă, adică o cantitate de apă pentru băut necesară unei persoane vreme de doi ani şi jumătate. Dar nu vă faceţi griji, undeva în adîncimea spaţiului s-a descoperit un masiv rezervor de vapori de apă care conţine de 140 de triliarde de ori mai multă apă decît oceanele de pe Terra – se află la o distanţă de 12 miliarde de ani-lumină. (M. C.)

● Nu dormiți bine? Un anume domn Glenn Landry, cercetător cu doctorate, adică om care știe ce spune, dă un sfat pe care el înșuși îl urmează: „Începînd cu ora 8 seara port ochelari de soare. Nu pentru că viitorul meu este strălucitor, ci pentru că evit lumina. Îi spun, astfel, ceasului meu interior că ziua s-a sfîrșit.“ Este adevărat că nu trebuie să fii cercetător cu doctorate ca să știi că lumina deranjează somnul, dar și că, în modul nostru de viață, lumina ne înconjoară, adesea foarte intens, și după apusul soarelui. Domnul Landry, însă, ne îndeamnă să avem o relație mai atentă cu ceasul nostru interior. Ochelarii de soare dau semnalul stingerii. Mă întreb, doar, cum faci dacă ai obiceiul să citești cîteva pagini în pat, înainte de culcare. Citești cu ochelarii de soare pe nas? (S. V.)

● Un schit dintr-un orășel elveţian a rămas de doi ani fără pustnic – ultimul demisionînd din cauza numărului mare de turiști care îi tulburau liniștea. Autoritățile au organizat anul ăsta un concurs, iar fericitul cîștigător (din 22 de candidați) este un fost polițist. Oare ce probe trebuie să dai ca să ajungi pustnic calificat? (S. G.)

DEOCAMDATĂ,
ORICINE AJUNGE PE STRADĂ,
PENTRU A ÎNHĂȚA ÎN ZBOR
IDEI CREATIVE, AR TREBUI SĂ VIREZE

● Hidroliza alcalină, numită şi incinerarea lichidă, este cea mai ieftină şi cea mai prietenoasă, faţă de mediu modalitate de a dispărea de pe faţa Pămîntului după ce ţi-ai încheiat, mai mult sau mai puţin, socotelile. Deocamdată e legală doar în opt state americane. În care, probabil, e legală şi marijuana. (M. C.)

● Minunatul teatru de buzunar din Oravița se deschide, pentru vizitare, la orele 11, plus… Mocănița pleacă în drumul ei zilnic la fix și un sfert (evident, tot unșpce). Cum oricine ajunge acolo pe picioare, cu rucsacul în spinare, vrea să prindă cei doi iepuri, dar, evident, nu din aceeași ochire… cum s-ar putea ieși din această dilemă… veche, domnule?! (R. M.)

● Pe stradă, unii care își zic Misionarii Vieții au înșirat niște panouri prin care propun trecătorilor o nouă dimensiune a postului, una obstetrică: „Postim, ne rugăm și veghem pentru copiii din pîntece. Alătură-te și tu“. C’ești copil!? (D. S.)

● Poliţia olandeză a început deja să dreseze şoimi pentru a înhăţa în zbor dronele care, într-un număr tot mai mare, survolează proprietăţi private sau restricţionate. O dată în plus, problemele provocate de tehnologie sînt rezolvate cu ajutorul naturii. (M. C.)

● Ce mai aflăm de pe net, din articolul „Ce fac oamenii de succes înainte de ora 9 dimineața“: psihologii spun că oamenii de succes profită întotdeauna de dușul de dimineață pentru că sub duș le vin idei creative, întotdeauna își fac patul, ceea ce le dă un sentiment de fericire mai accentuat, după care merg la sală. Abia acum înțeleg de ce eu și mulți alții sîntem niște nefericiți ratați. (A. P.)

● Într-o ședință a PSD, Victor Ponta a spus că există oameni în partid care toarnă la DNA și a cerut excluderea lor. Carevasăzică, oamenii ăia au ce turna? Și nu e bine să denunțe eventualele infracțiuni de corupție? Sau, poate, în PSD ar trebui să funcționeze omertà? Victor Ponta, procurorul Victor Ponta, vrea să spună că un denunț la DNA e ceva blamabil? Vorba ceea: mai bine plagiator decît turnător. (A. M.)

● Un argument irefutabil în favoarea iertării, în viziunea neurologului D.C. Dulcan (www.cunoastelumea.ro): „Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătăţii.“ (M. P.)

Foto: M. Bănică

Mai multe