Cu ochii-n 3,14

17 august 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CINEVA
(PESEMNE VREO PERSOANĂ TANDRĂ, SUPLĂ) ÎȘI ANUNȚĂ EUFORIA
PE UNDEVA ELECTRICĂ 

● Pe fațada unui magazin de la Piața Progresul, cineva (pesemne vreo persoană importantă, nu una oarecare) își anunță venirea, ca să știe tot norodul, ba mai și spune de unde vine și încotro se îndreaptă: VIN DIRECT DIN VIE LA ETAJUL 1. (D. S.)

● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Văduvă naturală, onestă, nefumătoare își dorește un partener afectuos, de pînă în 80 de ani, cu autoturism, pentru tandrețe, iubire și divertisment. Fără aventuri.“ „Sînt «Horst văduvul», nu sînt genul «bunicuț», și caut o văduvă tandră, suplă și educată.“ „Udo, 77, văduv vital, nefumător, posesor autoturism, aș vrea să călătoresc din nou, să plec în concedii și să port conversații agreabile. Caut femeie simpatică pentru petrecerea timpului liber și discuții elevate.“ „Leoaică masivă, nefumătoare, sportivă, atractivă și plină de umor, caută un partener simpatic și pe măsură, indiferent de zodie.“ (M. P.)

● Agenția de turism titrează emfatic: „Excursie în nord-vestul Franței – Alsacia – Lorena… la preț promoțional!“ În euforia anunțului, ceva totuși nu merge… Parcă aceste regiuni mult încercate de-a lungul vremii nu aveau ieșire la Atlantic. Sau ăsta era în fond obiectul „istoricei“ dispute și abia acum ies la iveală dedesubturile… Vrem, nu vrem, ne întoarcem la vorba lui Bulă: „Dați-mi alt glob!“ (R. M.)

● Din discuţiile despre animalele de casă, la o masă: un participant spune că şi-ar dori o iguană; o doamnă povestește cum unui prieten, pe undeva prin Europa, i-a fost vîndută o hienă pe post de căţeluş. Identitatea i-a fost dezvăluită, în cele din urmă, după ce a început să-şi sfîrtece stăpînii (toată lumea, desigur, a scăpat cu viaţă). (I. P.)

● În timp ce noi încă ne chinuim să construim autostrăzi din asfalt care să nu se prăbuşească, suedezii deja testează prima autostradă echipată cu o linie electrică suspendată pentru TIR-urile electrice aflate deja în uz. (M. C.

CU TOATE ACESTEA,
DESPRE EA SE CREDE CĂ SCHIMBĂ, FOARTE SIMPLU, FLORILE-N AMENDĂ 

● Rog să fiu ajutat să-mi lămuresc o dilemă. Statul român, prin Codul Fiscal și prin alte reglementări, a zis că ștampila nu mai e obligatorie pe tot felul de documente. Și că e valabilă, bunăoară, factura electronică (pe care și scrie, de altfel, că e valabilă fără ștampilă). Cu toate acestea, tot statul român (prin tot felul de instituții ale sale, în care lucrează oameni ca mine și ca dvs.) cere ca orice căpețel de hîrtie să aibă ștampila, că altfel nu e valabil. Vorba „clasicului“, ce i de făcut? (M. V.)

● Înțeleg că Elena Udrea a spus, într-un interviu pentru Digi24, că nu va candida la alegerile parlamentare din toamnă și că i se pare că politica s-a degradat. Despre ea crede că a fost „unul dintre politicienii buni și unul dintre miniştrii foarte buni pe care i a avut această țară“. Ați auzit/citit ceva mai absurd în ultima vreme? (A. M. S.)

● Cum se curtează poeţii: „Bacovia avea 35 de ani. Deşi era mare diferenţă de vîrstă între poet şi tînăra şi vechea lui admiratoare Agatha Grigorescu, o comuniune sufletească se legă între ei. Ea nu cuteza nici să publice, nici să citească din versurile ei. Prin 1918, poetul o întîlni într-o zi pe stradă, prin dreptul Poştei. O conduse spre casă şi o rugă să-i spună o poezie. Ea se decise cu greutate. Îi spuse poezia «Declin». Poetul o rugă să o repete de 2-3 ori, ceea ce ei i se păru ciudat. El stărui apoi să publice şi dînsa.“ (dintr-o biografie nepublicată a poetului) Am căutat poezia şi iată strofa finală: „Se schimbă florile-n fantome / Cu tainice priviri de mort, / Şi nu ştiu:
Florile sînt moarte? / Ori poate sufletul ce port!“ (M. C.)

● Pe un pliant al Castelului „Iulia Hasdeu“: „După moartea fiicei sale, B.P. Hasdeu comunică cu spiritul acesteia.“ Puțin mai jos, sub pictura înfățișînd-o pe Iulia, o adresă de e-mail: pihasdeu@yahoo.com. Ce nevoie, deci, de vrăjitoare sau de medium-uri? Putem comunica cu spiritele, foarte simplu, scriindu-le un e-mail… (C. Ș.)

● În Italia, un deputat a inițiat un proiect de lege prin care părinții care își obligă copiii să devină vegetarieni sînt pasibili, după caz, de amendă sau închisoare. Mă întreb care e acel caz care face diferența? Anghinare vs morcov? (S. G.

PE CĂLDURA ASTA,
SÎNTEM CONTEMPORANI CU FORME DE VACANȚĂ CONTRACEPTIVE 

● În Piața Amzei, pe o firmă: „Torturi personalizate“. Cît pe ce să cer un tras pe roată, m-am răzgîndit, zicîndu-mi c-ar fi mai bună, pe căldura asta, o picătură chinezească… (C. Ș.)

● Se pare că biodiversitatea planetei a scăzut din cauza schimbărilor climatice sub o limită considerată „necesară“. În acelaşi timp, se estimează că pînă acum au fost identificate mai puţin de 10% din formele de viaţă care trăiesc în oceane. Pe cale de consecinţă, sîntem contemporani cu forme de viaţă care însă vor dispărea înainte să le cunoaştem. (M. C.)

● Teme la matematică, în vacanţă. La ora la care ar fi trebuit să ajung deja la destinaţie (Constanţa), trenul de-abia se urnea din loc (Costineşti). A întîrziat o oră pentru un parcurs ce ar fi trebui să dureze 50 de minute. Un drum de 35 de kilometri a durat, astfel, două ore. A se calcula… (completaţi enunţul). (M. M.)

● Un punct de vedere foarte exact: „Emanciparea femeii nu s-ar fi produs dacă ştiinţa n-ar fi dezvoltat metodele contraceptive şi tehnologia electrocasnicelor“ – Max Perutz, Premiul Nobel pentru Chimie în 1962. (M. C.)

Foto: Mirel Bănică

Mai multe