Cu ochii-n 3,14
CICĂ FOTBALIŞTII ÎNCĂLŢAŢI CU GHETE FUNEBRE LĂCRIMEAZĂ NU NUMAI PROMPT, CI ŞI PRECIS CÎND ÎŞI VIZITEAZĂ TENCUIALA
● Cică femeile din ţările dezvoltate preferă bărbaţii cu trăsături masculine mai puţin evidente. O figură masculină înseamnă nivel mare de testosteron, iar un nivel mare de testosteron înseamnă agresivitate. Adio bărbatului macho. Cum se numeşte tipul la modă acum? (M. M.)
● Am auzit la ştiri că, pe la diverse echipe, fotbaliştii încălţaţi cu ghete de culoare violetă au dat goluri. Dacă s-a ajuns la acest nivel de eficienţă, mă gîndesc că ar fi cazul să-mi cumpăr un pix mov… (M. V.)
● Pe drum prin Valea Călugărească, pe o firmă există următorul tandem: „Oferim servicii de pompe funebre şi articole de menaj“. Pînă la urmă, menajul înseamnă şi lucruri neplăcute pe la casa omului, dar ce te faci dacă ceri o pompă de desfundat toalete şi primeşti, în loc, una funebră? (S. G.)
● Ioana Maria Vlas se numără printre cîştigătorii concursului liric pentru deţinuţi „Poezie de puşcărie“. Totodată, Cătălin Voicu, somat să nu plece de pe teritoriul ţării, s-a emoţionat: „Nu voi părăsi niciodată pămîntul românesc!“. Am impresia că hoţul la scară mare din România seamănă cu acei mafioţi care împuşcă fără să clipească, dar lăcrimează cu evlavie cînd îşi vizitează mama. (M. Ş.)
● Jandarmeria a acuzat grupurile de suporteri stelişti plecaţi nu cu pluta, ci cu trenul spre Tîrgu Jiu, pentru meciul cu Pandurii, că au devastat mai multe gări. Reprezentanţii galeriei din Ghencea au reacţionat nu numai prompt, ci şi precis: nu au distrus nici o gară, e o diversiune, „mai ales că Jandarmeria a spus că au devastat gara Corabia, care nici măcar nu e pe traseul Bucureşti-Craiova-Tîrgu Jiu“. Adică Jandarmeria noastră nu cunoaşte mersul trenurilor, cu staţiile şi haltele lor? Ar fi mai grav decît meciul nul al Stelei de la Tîrgu Jiu. (R. C.)
● Nu am văzut în viaţa mea atîta strălucire cît în satul Iveşti, nu departe de Galaţi: atît la tencuiala şi turnuleţele multiple ale caselor, cît şi pe fustele localnicelor. (I. P.)
CICĂ ESTE FOARTE URÎT SĂ VĂ NAŞTEŢI DIN NOU SPĂRGÎND DIFUZOARELE PE STIL VECHI
● Am observat într-o zi pe telefonul unei domnişoare – da, ştiu, este foarte urît să te uiţi peste umărul oamenilor! – poza Fecioarei Maria cu pruncul Iisus. La atîta evlavie, mă întreb cum i-o fi sunînd oare telefonul cînd primeşte un mesaj: „Să ascultăm sfînta Evanghelie“ sau „Pace ţie, cititorule“? (R. T.)
● Pe un afiş mare, postat pe un bloc de pe bulevardul Ion C. Brătianu, scrie aşa: „Isus a zis: Trebuie să vă naşteţi din nou. Ioan 3:7“. Te întrebi care o fi sensul acestui afiş adresat trecătorilor. Poate că e, de fapt, o variantă mai cuvioasă a celei mai populare expresii româneşti, cea care începe cu du-te în… (A. M.)
● A realizat iconicele fotografii cu Jimi Hendrix dînd foc chitării pe scena de la Monterey, cu The Who spărgînd difuzoarele la Woodstock şi cu Johnny Cash arătînd degetul mijlociu pe scena din închisoarea San Quentin. I-a mai fotografiat pe Beatles, Bob Dylan, Janis Joplin, The Grateful Dead, Janis Joplin, Rolling Stones, John Coltrane, Miles Davis, Thelonious Monk etc. şi a realizat peste 500 de coperte de albume de rock şi jazz. Jim Marshall, supranumit „The Godfather of Music Photographers“, a murit săptămîna trecută la vîrsta de 74 de ani. (M. C.)
● Liviu Dragnea este, de la un timp, unul dintre baronii preferaţi ai presei mondene. Ba a fost zărit cu o doamnă la separeu, ba un cameraman i-a filmat mîna în poala altei doamne. Caţavencii se întrebau săptămîna trecută în ce constă farmecul („pe stil vechi“) al mustăţii lui Dragnea. Am o posibilă explicaţie: aţi observat cît de bine seamănă Dragnea cu Nikita Mihalkov, mai ales cu cel din Anna? Cum să nu-l adori? (S. S.)
CICĂ ZIARUL CORECT ÎŞI ARE RĂDĂCINILE ÎN OGLINDĂ (CERCETĂTORII ÎNCĂ NU ŞTIU CE INTERPRETARE SĂ DEA ROMÂNIEI PIEZIŞE)
● „A înşelat-o cu o ciudată“ – am citit titlul ăsta, peste umăr, în ziarul vecinului meu de metrou. N-am apucat să aflu cine pe cine a înşelat, dar cred că acel bărbat era, totuşi, un tip interesant. (M. C.)
● Pe o tarabă din piaţă era un carton pe care scria mare ARBAGIC. Pe un alt colţ, pe un alt carton, probabil al aceloraşi vînzători, scria tot ARBAGIC. Pe acolo îşi făcea de lucru un puşti negricios. O doamnă s-a uitat la el şi l-a întrebat cine le-a scris afişele cu preţuri, apoi i-a explicat că nu e bine şi că în loc de B trebuia să scrie P. „Ce bine că ne mai învăţaţi cum e corect, a exclamat puştiul, altfel te pomeneşti că ne trezim şi noi pe la Cîrcotaşii ăia.“ Uite că s-au trezit în Dilema veche. (A. M.)
● Citesc în EVZ: „Deputatul PDL de Sibiu, Gheorghe Roman, a citit, în plenul Camerei, o declaraţie politică de 308 cuvinte, în redactarea căreia «s-a inspirat» aproape în totalitate din materiale pe aceeaşi temă postate pe Internet. Declaraţia respectivă se referă la programul guvernamental «Renaşterea satului românesc», care prevede amenajarea, în fiecare sat, a cîte zece locuinţe destinate specialiştilor (profesori, medici) care se mută la ţară. «Arta populară a României îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat şi tumultuos al regiunii, fiind situată la intersecţia marilor civilizaţii istorice, greacă, romană, bizantină, orientală şi occidentală» sînt primele cuvinte citite de Gheorghe Roman, pe 9 martie, în plenul Camerei Deputaţilor. Exact aceleaşi cuvinte se regăsesc, dar fără diacritice, pe site-ul referat.ro. Este vorba despre referatul cu titlul «Satul românesc – trecut, prezent şi viitor», postat de liceanul XY (am scos eu numele publicat întreg de ziar – C.G.), pe 10 noiembrie 2007. Referatul respectiv poate fi descărcat integral, şi cu diacritice, contra sumei de trei euro plus TVA“. Cîteva comentarii: 1) Ce au casele construite de Evita Per… ăăă… Elena Udrea la ţară cu arta populară şi cu Bizanţul? 2) Cît de inept trebuie să fie un deputat ca să copieze un referat inept de liceu? 3) De ce-i lipsesc slavii, pecenegii, cumanii, turcii? Ăştia nu sînt la modă sau ştie parlamentarul sigur că nu au atentat la arta populară? 4) De ce EVZ trebuia să publice numele întreg al minorului? O fi el sărac cu duhul, dar nu e vina sa dacă un deputat şi mai sărac cu duhul i-a dat bani pe aşa ceva. Şi oricum numele lui nu are relevanţă pentru poveste. (C. G.)
● Se pare că singurele animale care se recunosc în oglindă (adică au „self-awareness“, cum zicea documentarul de pe Discovery, sau „propripercepţie“, conform traducerii) sînt maimuţele, delfinii, elefanţii şi… coţofenele. Cercetătorii încă nu ştiu ce au în comun animalele astea. (M. C.)
● Flacăra violetă s-a mutat peste Ocean. Democraţii sînt acuzaţi că au purtat, concertat şi cu ţintă, cravate sau taioare violete în timpul votului victorios pentru Health Care Bill. „La votul de duminică, preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a purtat un taior violet deschis. David Obey, care prezida dezbaterile, avea o cravată violetă, aşa cum avusese şi preşedintele Obama cîteva luni mai devreme, în timpul raportului despre starea Uniunii“ – scrie The American Spectator, de orientare conservatoare. Criticii nu sînt însă siguri ce interpretare să dea acestui fapt: una pur politică (solidaritate cu SEIU, unul dintre cele mai puternice sindicate nord-americane, a cărui siglă este violetă) sau simbolică (violetul, o combinaţie de roşu şi albastru, este culoarea ambiguităţii şi înşelăciunii). Oricum, e cazul să ne mai liniştim: au şi ei hrebenciucii lor. (M. Ş.)
● Am revăzut de curînd (cu aceeaşi încîntare) Twin Peaks, capodopera lui David Lynch. Aş reaminti celor interesaţi o secvenţă din penultimul episod, în care maiorul Briggs, abia scăpat din ghearele maleficului Windom Earle, îi spune agentului Dale Cooper: „În pădure era întuneric. Regele României n-a putut veni la întîlnire“. (D. S.)
● Suport cele mai piezişe priviri şi nu mă tem de întreruperi. Săptămîna trecută, pentru mine, cea mai serioasă ştire a fost aceea care anunţa cumpărarea lui Volvo – cu 2 miliarde de dolari – de către un constructor chinez. (R. C.)