Cu ochii-n 3,14

16 iunie 2010   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

IRONIE TASMANIANĂ:PREŞEDINTELUI ACTUAL NU-I PLACE VIAŢA DEPARTE DE ORAŞ, CI O ŢARĂ CU SUPORT ROTUND

● Diavolul tasmanian a fost trecut deja pe lista animalelor pe cale de dispariţie după ce un tip de cancer facial contagios a decimat specia, în acest moment mai trăind doar cîteva mii de exemplare în toată Australia. Boala este cauzată de muşcături pe care diavolii şi le fac unii altora, ca parte a unui bizar ritual de împerechere. Ironie tasmaniană. (M. C.)

● Ion Iliescu s-a aflat printre spectatorii meciului demonstrativ pe care l-a ţinut în România fostul campion mondial de snooker Jimmy White. Instalat în rîndul întîi, Ion Iliescu l-a urmărit tacticos pe maestrul tacului. Se spune că fostul preşedinte e un fan al acestui joc stilat. Aviz celor care-l ştiau mai degrabă un iubitor al baseball-ului din Piaţa Universităţii. Mai rămîne să aflăm că şi preşedintelui actual, de fapt, nu-i place jocul de-a fripta, ci bridge-ul. (A. M.)

● La Bookfest, la lansarea cărţii După 20 de ani. 1989, an de cotitură în istoria naţională şi în viaţa internaţională, Ion Iliescu a fost bruiat de cîţiva tineri, membri ai organizaţiei „Noii golani“. La întrebarea „De ce lansaţi cărţi despre revoluţie, cînd ar trebui să fiţi în închisoare?“, fostul preşedinte le-a spus, dezinvolt ca întotdeauna, unor adepţi din publicul septuagenar: „Ce vreţi, un legionar“. (S. G.)

● Înaintea Campionatului Mondial de Fotbal, BBC se concentrează asupra celei mai ciudate echipe din competiţie – Coreea de Nord, o echipă-fantomă. Închişi ca într-un ţarc în propria ţară, unii jucători sînt complet necunoscuţi presei internaţionale. La antrenamentele lor nu sînt acceptaţi nici un fel de observatori din afară. Nu au voie să se întîlnească cu presa, cu spectatorii sau cu jucători ai altor echipe. La ultimul turneu asiatic, „în timp ce restul echipelor au stat în centrul Hong Kong-ului, în zona turistică, nord-coreenii au locuit într-un centru sportiv, înconjurat de garduri şi ziduri, departe de oraş“. Nu reuşesc să înţeleg cum, în anul de graţie 2010, umanitatea nu găseşte o soluţie pentru eliminarea unui regim care l-ar face şi pe Big Brother să se jeneze. (M. Ş.)

● Nici nu m-am mirat citind, pe toate site-urile cu putinţă, următorul anunţ: „Învaţă engleza cu tupeu. Vorbeşte şi tu impecabil şi scrie corect. Engleza în doar 21 de zile. Garanţie pe viaţă“. Tupeul ca metodă de învăţare a unei limbi străine e cel mai firesc lucru într-o ţară în care se conduce cu tupeu, se scrie cu tupeu, se fură cu tupeu. Dar garanţie pe viaţă? (S. S.)

● Coşul de gunoi cu senzori nu e singura noutate din toaletele restaurantelor neaoşe: robinetul cu suport rotund, din metal, de pe care apa nu curge fir, ci şuvoi, de undeva mai de sus, e o alta. Se încadrează, probabil, în curentul eco-bio, imitînd un izvor vijelios de munte. (I. P.)

IRONIE TASMANIANĂ: CHESTIA CU „NOI CONSUMĂM MAI MULT IMAGINI CU ICOANE DECÎT CURAJ“ N-A TRECUT DE NORI

● Nu vă supăraţi, să-mi explice şi mie cineva chestia asta cu „web doi zero“. Doi zero pentru cine? (M. V.)

● Ştiam de-o viaţă că „noi consumăm mai mult decît producem“. Deunăzi l-am auzit pe un medic inteligent stabilind, în situaţia actuală, un nou raport: „Sperăm mai mult decît se poate spera“. De băgat bine la cap. (R. C.)

● Internetul o găzduieşte, printre altele, şi pe sfantaparascheva.com. Pe site puteţi citi despre viaţa ei, puteţi vedea imagini cu icoane sau puteţi accesa filmuleţe tematice de pe YouTube şi descărca mp3-uri cu cîntări, precum şi un document Word cu minunile săvîrşite de aceasta. Minunat! Poate vine cineva şi cu un site de mîntuire online (individuală sau în grupuri organizate) şi scăpăm de-o cheltuială cu Catedrala… (P. M.)

● Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat săptămîna trecută că măsurile de austeritate aplicate în Grecia sînt „încurajatoare“. Îi trebuie ceva curaj să folosească acest cuvînt. (M. M.)

● Favorită nr. 17, după ce multă vreme n-a trecut de sferturi, o italiancă bărbătoasă, Francesca Schiavone, a cucerit titlul de campioană la Roland Garros. Sîntem cîţiva care ne-am gîndit imediat – la ce altceva? – la echipa Italiei, campioană mondială fără multe şanse la turneul final din Africa de Sud. (R. C.)

● Am primit la redacţie un e-mail cu următorul text scris cu litere mari, roşii: „Caut loc de muncă urgent“. Semnat: Blue Cloud. Transmit şi eu mai departe: dacă cineva vrea să angajeze un nor, să spună. Noi, în redacţie, avem destui nori în care să mai intrăm, din cînd în cînd, cu capul. (M. V.)

IRONIE TASMANIANĂ:DĂUNĂTORULCARE ATACĂ PUTERNIC UN TRICOU CU NODURI CHIAR SE POATE NUMI „ZBURAT DIN CAP“

● Ca să mai schimbăm niţel registrul, iată ce spune un apicultor (Ioan Rusu, din Bacău, în Evenimentul zilei de luni, 7 iunie 2010): „Parazitul Varoa e dăunătorul care atacă puternic albinele. În practica apicolă, împotriva acestui parazit se foloseşte substanţa varachet, iar cei care au ferme bio utilizează acid oxalic, care e însă mult mai slab. Eu i-am adăugat stupului un «buzunărel-minune», unde pun o ramă oarbă la care am acces oricînd, fără foaia de început a hexagoanelor în care se aşază trîntorii. Paraziţii vin şi depun ouăle aici, rama oarbă devenind o capcană pentru ei“. (D. S.)

● Inscripţie pe un tricou: „Jesus will come. Look busy!“. (M. C.)

● Într-un minimarket din Crîngaşi, salamurile de Sibiu sînt legate de raft, cu sfoară şi simţ de răspundere, cu noduri straşnice, precum cele marinăreşti. Răspunsul unei vînzătoare la această măsură de siguranţă draconică: „...căci astea de Sibiu se fură“. (S. G.)

● Cel mai vechi pantof din lume, cu o vîrstă de cinci milenii şi jumătate (cu 400 de ani mai bătrîn decît complexul Stonehenge), a fost descoperit într-o peşteră din Armenia. Ei da, asta chiar se poate numi încălţăminte vintage. (M. Ş.)

Mai multe