Cu ochii-n 3,14

29 octombrie 2010   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

AH, PROTESTELE!  PRIMUL LUCRU PE CARE-L VEZI  PE CÎTEVA PIETRE VECHI  E INTERDICŢIA DE A TRĂI  PRINTRE TARABE

 ● Ah, femeile! (Şi topurile.) De curînd, Forbes a făcut publică lista celor mai puternice femei din lume. Şi nu mică mi-a fost mirarea cînd am văzut cine, unde şi de ce… Iată cîteva dintre ocupantele primelor poziţii, numai doamne una şi-una: 1) Prima Doamnă a Americii – Michelle Obama; 2) directoarea executivă a Kraft Foods – Irene Rosenfeld; 3) „a doua doamnă a Americii“ – Oprah; 4) „doamna“ Germaniei – Angela Merkel; 5) ex-Prima Doamnă Hillary Clinton; 7) Lady (!) Gaga (o domniţă aparte) şi… abia pe locul 41 (singura prezenţă britanică din Top 100, de altfel), Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În schimb, în clasamentul similar (al celor mai influente femei din UK), realizat de către britanici, Regina ocupă locul al III-lea, pe locul II aflîndu-se Victoria Beckham, iar pe locul I – scriitoarea J.K. Rowling. Chestiune de perspectivă… (P. M.)

● În Franţa, protestele recente au luat o amploare foarte mare. Chiar dacă pare greu de crezut, motivul este creşterea vîrstei de pensionare. Altfel spus, tinerii au ieşit în stradă pentru ceva ce o să li se întîmple şi o să-i afecteze direct abia peste 40 de ani. Cuvîntul „solidaritate“ în franceză încă mai înseamnă ceva. (A. M. S.)

● Primul lucru pe care-l vezi cînd ieşi de la Spitalul de Urgenţă „Floreasca“ e un banner imens pe blocul de vizavi: o reclamă la Skoda, cu sloganul: „Strivit de un munte de griji? Evadează“. E, probabil, o dedicaţie de la fabricantul de maşini pentru toţi striviţii, juliţii şi tăiaţii care ajung la Urgenţă. Şi care cred că vindecarea echivalează cu o Skoda Yeti în rate. (L. V.)

● Descoperirea unor molecule de amidon pe cîteva pietre vechi de 30.000 de ani i-a făcut pe cercetători să afirme că oamenii preistorici au mîncat pîine. Să le fie de bine. (M. M.)

● Deşi non-UE, în ceea ce priveşte interdicţia de a fuma Turcia e mai europeană decît multe alte ţări membre. Atît în restaurante, hoteluri, dar şi pe terase, fumatul e strict interzis, încălcarea fiind sancţionată cu o amendă de 69 de lire turceşti (aproape 150 de lei), iar mica înţelegere cu patronul sau chelnerii nu prea ţine. Să fie oare turcii, din acest punct de vedere, mai catolici decît papa? (S. G.)

● Maiko-dun este numele robotului humanoid pe care japonezii vor să-l trimită pe Lună în 2015. Robotul a costat 11 milioane de dolari şi e programat să înfigă steagul japonez în solul lunar. Americanii, în schimb, au anunţat că pînă în 2030 vor reuşi să trimită zece oameni pentru a trăi pe Marte şi pentru a concepe acolo primul copil extraterestru. Dacă ar fi să aleg, mai degrabă aş vrea să fiu în aliajul robotului, decît în pielea acelui copil. (M. C.)

● „Noua“ piaţă Obor care s-a redeschis la începutul lunii este într-adevăr mult mai civilizată decît cea veche, însă are ceva de hipermarket sătesc, în aer liber. Producătorii sînt împărţiţi în funcţie de zonele din care provin şi unde „produc“, aşa că vei şti sigur că merele pe care le cumperi sînt de Voineşti şi roşiile de Videle. Printre tarabe se plimbă băieţii „de la security“, cu staţiile la ureche. Mai lipsesc cozile la casele de marcat, însă superofertele sînt prezente: „La 6 mici, 1 gratis!“. (A. P.)

AH, DEZECHILIBRAREA!  CEI CARE CRESC UN PUBLIC  DE LEGUME VOR AVEA SILUETA UNEI VACI CU MUUUULT  PESTE PROBLEME

● Prăbuşirea unui avion al companiei aeriene Filar din Republica Democrată Congo, care a provocat moartea a 20 de persoane anul trecut, s-a produs din cauza unui crocodil. Air Journal preia ştirea din publicaţia Jeune Afrique. Singurul supravieţuitor a povestit cum s-a întîmplat: un pasager transporta un crocodil într-un rucsac şi, cînd avionul a început să coboare spre Bandundu, animalul s-a speriat şi a ieşit. Însoţitoarea de bord l-a văzut şi a fugit în partea din faţă a avionului, iar ceilalţi pasageri, la fel de panicaţi, au făcut acelaşi lucru. Dezechilibrarea brutală a fost urmată de intrarea în vrie a aparatului. (A. M. S.)

● În urma unui chestionar online la care au răspuns milioane de oameni, a rezultat un algoritm al corelaţiilor. Iată cîteva: cei care cred în OZN-uri preferă Pepsi, cei care preferă pulpă în suc trec pe roşu la semafor, cei care cresc singuri la părinţi vor avea pisică în casă, doctoranzii preferă pixurile cu pastă albastră celor cu pastă neagră, cei cărora le plac prăjiturile cred în viaţa de după moarte… (M. C.)

● Melodrama aceea indiană Lanţul amintirilor, care în anii ’70 a făcut rupere în Bucureşti, a avut acum, în 2010, o teleaudienţă mai mare decît „derby-ul de România“, Steaua-Dinamo. Pe un interval de peste trei ore, s-a înregistrat un rating de 5,2 (faţă de 3,8 în Ştefan cel Mare) la un public comercial fixat între 18-49 de ani. Adică un public de nenăscuţi sau bieţi puştani prin ’70. Rămîne cum am vorbit: melodrama bate tot ce se poate bate. (R. C.)

● Din schimbările vieţii noastre. De pe firma aceea adorabilă „Haine pentru graşi şi grăsuţi“ au dispărut grăsuţii. În locul lor a apărut firma „Fructe şi legume de la producători“. Dar şi ce-a rămas – „Haine pentru graşi“ – are hazul ei. Să tot trăieşti în Bucureşti. (R. C.)

● Într-un restaurant vienez pe nume „Plachutta“ am avut surpriza ca, într-una din foile meniului, să văd silueta unei vaci împărţite pe zone, numerotate, precum hărţile din anumite manuale. În dreptul fiecărui număr stăteau scrise caracteristicile cărnii din respectiva parte a corpului: mai slabă, mai suculentă, mai grasă… Deşi mîncarea era foarte bună şi serviciul impecabil, obiectificarea în asemenea măsură a vacii, care prin alte părţi e un animal sacru, mi-a lăsat un gust amar. (I. P.)

● Die Zeit a publicat săptămîna trecută un supliment cu „cele mai frumoase hoteluri sub 100 de euro“ (din Barcelona, Sevilla, Alpi, Florenţa etc.). Propun un supliment despre „cele mai urîte, dar cu pretenţii hoteluri cu muuuult peste 100 de euro“ (din Bucureşti, Mamaia, Poiana Braşov etc.). (M. V.)

● Încă o frază, dacă mai era nevoie, a lui Traian Băsescu care n-ar fi putut fi rostită de nici un alt preşedinte (de ţară) din Uniunea Europeană: „Nu dau şanse nici unei femei la preşedinţia partidului sau a ţării“. N-ar strica, la Cotroceni, un consilier pe probleme de psihologie abisală. (S. S.)

 AH, MAFIE! RAZELE SOARELUI  AU FOST AMÎNATE  DIN CAUZA DUMNEAEI

● Din stenogramele astea, pe mine cel mai mult m-au amuzat apelativele cu care „Sorinache“ (Cozmin Guşă dixit) Våntu se adresa oamenilor cumpăraţi de el sau doar parteneri de mafie politico-economică: „Doruleţ, iubitul meu amic“ (Buşcu), „Bătrînelule“ (Chirieac), „Măi, tati“ (Nistorescu)… Un mogul tandru! (M. C.)

● Cea mai frumoasă scenă tomnatică am văzut-o într-o mustărie de pe faleza Dunării, la Brăila. Doi pensionari care îşi pierdeau vremea prin port şi-au luat fiecare cîte o cănuţă cu must. Primul şi-a ridicat cana în aşa fel încît razele soarelui să-i scoată în evidenţă culoarea rubinie. „Must!“, a spus plin de satisfacţie. Al doilea i-a răspuns ca şi cum ar fi strivit în gură o boabă de strugure: „Must!“. Apoi au băut în tăcere. (A. P.)

● Două concerte pe care Lady Gaga le avea programate la Paris au fost amînate din cauza grevelor care paralizează Franţa. Pagubă-n ciuperci, am putea spune. Francezii, aceşti greci ai Europei de Vest, sînt nemulţumiţi de mărirea vîrstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Ei vor adică să iasă la pensie înainte să ajungă ga-ga. (A. M.)

● Treceam într-o zi pe strada Academiei, prin faţa anticariatului „Unu“. Între coloane, pe un scăunel, şedea o florăreasă de neam gitan. În jurul ei, pe jos, erau înşirate nişte vase cu flori (crizanteme, dacă nu mă-nşel), iar alături de ea, ajutînd-o la negoţ, sta de veghe consortul dumneaei. Care, văzînd în mine un potenţial client, m-a întrebat: „Doriţi un ghiveci de o frumuseţe deosebită?“. La o asemenea întrebare, mai c-aş fi dorit. (D. S.)

Foto: V. Dorolti

Mai multe