Cu ochii-n 3,14

20 ianuarie 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CARE ESTE UTILITATEA UNUI CORECTOR DE APOI? SĂ REPETE FASCINANTA GOANĂ ATAŞATĂ ETICHETEI 

● Nişte aplauze pentru un comentator dilematic. Sub articolul lui Andrei Pleşu din 23 decembrie, un cititor întreabă „Care este utilitatea CNA?“. Iar un altul, pe nume „Blue“, răspunde: „Veghează la respectarea legilor care îngrădesc libertatea de exprimare“. Taaareee! (C. G.)
 
● Care e culmea deformaţiei profesionale a unui corector dilematic? Să-ţi vină să corectezi arhiva. Mi s-a întîmplat săptămîna trecută, în timp ce răsfoiam numerele vechi. (P. M.)

● Într-un ghid TV, în dreptul unui film cu aventuri postapocaliptice, am găsit specificaţia film de ca., adică film de catastrofă. Ca să rămînem în acelaşi registru pesimist, aşteptăm filme de b.i., de g., de v. de ap., adică filme de boală incurabilă, de genocid, de viaţă de apoi. (A. P.)
 
● O scriu fără jenă: în după-amiaza zilei de duminică, 9 ianuarie, am renunţat să mai văd pe EuroNews ce mai e nou în lume, fermecat de Helen Mirren în Verişoara Bette, ecranizare după Balzac. Rog frumos pe cei de la TVR Cultural să repete miracolul. (R. C.)

● Din fascinanta lume a anunţurilor de mică publicitate am pescuit următoarea ofertă – „BLONDĂ drăguţă 20, efectuez masaj relaxare numai persoanelor serioase“ – şi de atunci mă tot întreb ce vrea să însemne persoane serioase, ce vrea să zică prin masaj relaxare şi, în cele din urmă, ce o însemna drăguţă. Dar ce s-o înţelege prin blondă? (A. M.)

● „Aggresione Grop. Sîntem în zonă“ – scrie pe o furgonetă care trece în goană pe strada mea. Să-mi fie frică? (M. M.)

● Sînt la MegaImage şi, cînd să pun mîna pe un salam care avea ataşată etichetei o vrăbiuţă de carton, zbrrr! – vrăbiuţa tocmai pe rafturile sectorului cu brînzeturi. La ce idei au ăştia, crezusem că face parte din ambalaj. (M. C.)

  UNEORI, DIMINEAŢA (PRINTRE RAFTURI CU GÎNDURI), APAR MULTE SUBTITLURI, SPECIAL PENTRU TINE 

● Mă mai uit uneori, dimineaţa, la cafea, la Tonomatul de pe doi, emisiune vioaie cu băieţi şi fete (de pe TVR 2, desigur) cu ştiri, noutăţi, un fel de 24 FUN televizată şi cu personaje. La acest început de an, se pare că băieţii şi fetele au cam obosit şi au început să dea emisiuni în reluare. Efectul e demenţial: ştiri de anul trecut, recomandări de spectacole de la începutul lui decembrie, un horoscop despre dezastrele care pîndesc toate cuplurile de sărbători, adică… în weekend. Colegii de la TVR ar trebui să ştie că în presă (şi cea scrisă) nu orice ţine la reluare. Iar unele reluări strică pînă şi trecutul. (S. S.)

● Cea mai neaşteptată urare de an nou am auzit-o de curînd într-un supermarket: „Să ai un 2011 mirobolant!“, i-a spus un bărbat unui prieten cu care s-a întîlnit. Printre rafturi cu produse şi coşuri de cumpărături, „mirobolantul“ acela părea căzut de pe Marte. (A. M. S.)

● Am primit, pe adresa de mail personală, un mesaj care începea aşa: „Buna ziua, cu scuzele de rigoare, ne permitem sa va facem o oferta care, poate, va intereseaza“. Urma un link către site-ul firmei cu pricina. Şi apoi, oferta propriu-zisă: „NOU – Erbicidator de 1000 l tractat, rezervor 1000 l. plastic, latime de lucru 12 m, diuze de antipicurare cu trei capuri 100-30, cadru cu otel adaptat cu pompa cu piston“. Am stat şi m-am gîndit: cînd lucrezi la o revistă ca Dilema veche, nu se ştie niciodată cînd ai nevoie de un erbicidator. Mai ales că e tractat. Totuşi, „diuzele de antipicurare cu trei capuri 100-30“ m-au pus un pic pe gînduri. De ce tocmai 100-30? O să mai analizez un pic problema „diuzelor“, apoi mă hotărăsc. (M. V.)

● „Unii călători, dintre obişnuiţii traseului [Suceava-Bucureşti], spun că din cînd în cînd, de sub banchete, apar şoareci.“ (Andrei Pleşu, „Trenul 1642“, Dilema nr. 224, 9-15 mai 1997) Da, chiar apar. Pe unul dintre ei, vesel şi gri, l-am văzut ieri, 13 ianuarie 2010, în rapidul 662 [Iaşi-Bucureşti]. S-a mai confirmat un mit urban. (L. V.)

● De Sf. Ion, ne-a sunat la redacţie un domn să ne ureze „La mulţi ani!“ şi la cît mai multe dileme/Dileme. „Piaţa Iancului – spune – patru chioşcuri de ziare – nici o Dilemă. La al cincilea – mai aveau un singur exemplar din Dilema veche. L-am luat eu.“ Îi mulţumim frumos pentru urări şi pentru gîndurile bune. Sănătoşi să fim, că dileme găsim! (P. M.)

● Din primele zile ale lui 2011, o idee pentru tot anul şi chiar mai departe: „Humorul este o limbă străină. Pentru unii ar trebui subtitluri“ – Guy Bedos. (R. C.)

● De ceva vreme, prin Bucureşti, diverşi indivizi cu vîrste cuprinse între 8 şi 70 de ani se postează în mijlocul străzii şi-ţi fac disperaţi semne, închipuindu-şi că, de fapt, te ghidează să-ţi parchezi maşina pe un loc liber pe care l-au găsit special pentru tine. Chiar dacă îi ignori, nu renunţă şi continuă să dea din mîini pînă cînd te văd parcat şi aşteaptă să le răsplăteşti efortul cu cîţiva lei. Desigur, vei plăti şi taxa oficială de parcare. Aşa că dacă vă pare rău după meseriile de lampagiu, sacagiu, barcagiu etc. care au dispărut, bucuraţi-vă de apariţia meseriei de parcagiu! (A. P.)

  NU NE-AM GÎNDIT CĂ UN SET DE PAHARE CU IONI DE CĂPŞUNI GENEREAZĂ UN NOU RAPORT CALITATE-ANI 

● O vorbă înţeleaptă, rostită de Ion Cojocaru, administratorul Grădinii Zoologice din Craiova (în Evenimentul zilei de luni, 10 ianuarie 2011): „De 40-50 de ani nu s-a făcut nimic în Romånia, pentru că nu ne-am gîndit că vine această UE“. (D. S.)

● Magazinele săteşti continuă să mă uimească, şi eu continui să fiu o admiratoare necondiţionată a lor. La cel din Cernat, cu 5 lei poţi achiziţiona vreo cinci obiecte, printre care: o gumă în formă de elefant, una în formă de oaie, un porc muzical, un tigru aşijderea, o minge yo-yo. Sau patru păpuşi-sirenă (cu plete colorate şi sutiene idem) la pachet. Nu discut, aici, utilitatea obiectelor enumerate. Pot doar să adaug că nici un set de pahare nu e departe de suma menţionată. (I. P.)

● Mai nou, pentru spălatul dinţilor mi-am luat „Colgate Infused with Dissolvable Cooling Crystals“, pentru vase folosesc „Pur Power Crystals“, iar ca loţiune după bărbierit, „Nivea Silver Protect cu ioni de argint“. De altfel, de cîteva zile port prin casă chiloţii peste blugi şi pelerina lui Superman. (M. C.)

● A apărut baclavaua cu ciocolată şi căpşuni. Curată blasfemie culinară! (S. G.)

● E dovedit acum: telefoanele celulare nu produc cancer sau tumori cerebrale. International Journal of Epidemiology tocmai a publicat rezultatele unei cercetări (care a costat 24 de milioane de dolari) în care se arată că un celular generează radiaţii de mai puţin de 0,001 kj/moli, adică de 480.000 de ori mai slabe decît razele ultraviolete (pe care, vara, le primim zilnic în cap). (M. C.)
 
● Biletul la rapidul Iaşi-Bucureşti costă cu 10 lei mai mult ca acum o jumătate de an, iar trenul face, da, aţi ghicit, cu o jumătate de oră mai mult. Astfel, CFR a găsit un nou raport calitate-preţ: cu cît trenul e mai lent, cu atît costă mai mult. În curînd, vom plăti o avere ca să călătorim cu diligenţa. Doar că nu va fi diligenţă, va fi tren. (L. V.)

● Pe 14 ianuarie (cînd Dilema împlineşte 18 ani), a avut premiera în România cel mai recent film al lui Ron Howard – The Dilemma. Coincidenţă? (P. M.)
 

Mai multe