Cu ochii-n 3,14

29 noiembrie 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

 ÎNTR-UN BAR DIN NEW YORK,
MINISTRUL MONOTON 
AL REPRODUCERILOR PE COVRIGI
PROPOVĂDUIA CU PATOS 
NU PACEA MONDIALĂ, 
CI ÎNŢELEPCIUNEA OARECARE  


● Într-un bar din New York, un chinez propovăduia cu patos nu sfîrşitul lumii, cum am crezut iniţial, ci sfîrşitul banilor. (A. M. S.)

● Bizuindu-se pe calculele unor precise simulări în laboratoarele militare, ministrul israelian al Apărării a comunicat publicului că un contraatac iranian în replică la un atac aerian israelian nu ar provoca „decît moartea a ceva mai puţin de cinci sute de cetăţeni israelieni“. Editorialistul lui Haaretz – cel mai prestigios ziar – a replicat pe măsură, la fel de letal: „Păcat că ministrul Barak nu ne-a oferit, în exclusivitate, şi numele celor 499 de victime…“. (R. C.)

● În Piaţa Obor, în noiembrie, pe o vreme cîinoasă de final de toamnă, o precupeaţă încerca să-şi vîndă portocalele, cu următorul text, repetat la nesfîrşit cu un glas monoton: „Ofertă de Crăciun avem!“. Avînd în vedere faptul că afişele cu concertul extraordinar de colinde al lui Ştefan Hruşcă au apărut prin oraş încă din septembrie, putem trage concluzia că, mai nou, Crăciunul ţine tot timpul anului. Cu o mică pauză în care e Paştele. (A. P.)

● Judecînd după frecvenţa reproducerilor pe cartoline, tricouri, genţi şi bijuterii, anul acesta bufniţele au fost la modă, după ce, în anii trecuţi, elefanţii şi pinguinii au dominat bestiarul comercial. Ce animal credeţi că va face cele mai mari vînzări în 2012? (M. C.)

● O simigerie cu tradiţie (din 1939) încearcă o apropiere de spiritul McDonald’s, oferind celor interesaţi patru sortimente moderne de covrigi: „covridog“, „covridog picant“, „covricheese“ şi „covriking“. (D. S.)

● Make love not war. În proaspăt lansata campanie publicitară „Unhate“, iniţiată de United Colors of Benetton, toată lumea se pupă cu toată lumea: Papa Benedict al XVI-lea cu Ahmed Mohamed el-Tayeb (imamul oraşului Cairo), Barack Obama (preşedintele SUA) cu Hu Jintao (preşedintele Republicii Chineze), Angela Merkel cu Nicolas Sarkozy, Kim Jong-il (liderul Coreei de Nord) cu Lee Myung-bak (preşedintele Coreei de Sud), liderul palestinian Mahmoud Abbas cu Benjamin Netanyahu (prim-ministrul Israelului) şi, din nou, Barack Obama cu Hugo Chávez (preşedintele Venezuelei). Să fie oare acesta pasul înainte către pacea mondială? (P. M.)

● Săptămîna trecută, am luat cunoştinţă de un proverb bantu care m-a entuziasmat prin puterea lui de generalizare: „Cameleonul, în înţelepciunea sa, atacă întotdeauna musca, niciodată leul“. Cum vă place? – întreb şi eu shakespearian. Sau, în blazarea care ne înghite, nu ne mai interesează nici cameleonii?… (R. C.)

● La ce te poţi gîndi cînd îl auzi pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, vorbind astfel româneşte: „Bugetul este într-o oarecare prudenţialitate“? La nimic, poţi cel mult cădea într-o oarecare stupefacţionalitate… (S. S.)

N-AM AVUT INIMA 
SĂ INTRU-N AMĂNUNTE 
(DACĂ VIITORUL VA FI
SAU NU MUZICAL)  

● Într-o dimineaţă de noiembrie am primit un e-mail de la „William Shakespeare“. În ziua următoare, altul de la creatorul de modă „John Galliano“. N-am avut inima să îi trec, pe nici unul dintre cei doi, în „spam“. (S. G.)

● Din ciclul „PR-ul e-n toate“: am primit pe e-mail o invitaţie la o lansare (nu intru-n amănunte…), care începea aşa: „Bunaaaaaa!“. Ce poţi pentru ca să răspunzi? „Nu viiiiin!“ (M. V.)

● Dacă vă interesează cine se află în acest moment în topul popularităţii pe Twitter, ei bine, iată primele trei locuri: Lady Gaga, Justin Bieber şi Obama. Dacă viitorul va fi sau nu religios, asta rămîne de văzut, dar prezentul este sigur pop! (M. C.)

● O profeţie (încă una) rostită pe un forum muzical: „Sfîrşitul lumii e aproape cînd idolii încep să cînte precum copiii, iar copiii devin idoli“. Eu cred că, de la Biblie încoace, sfîrşitul lumii a fost constant supraevaluat. (M. C.

UN OM, CÎND PLOUĂ,ARE LA EL
(DE PARTEA BUNĂ)
ŞTIINŢA CARE SE OCUPĂ 
CU ULTIMII ANI 


● O ghicitoare venită direct de la Tom Waits (în numărul din decembrie al revistei Uncut): „Un om ia liftul de la etajul 10, merge pînă la parter, coboară şi se duce la serviciu în fiecare zi. Cînd se întoarce seara, ia liftul, merge pînă la etajul 7 şi urcă pe scări restul de trei etaje. Însă cînd plouă, merge cu liftul pînă la 10“. Rezolvarea, ceva mai jos. (L. V.)

● Soluţia ghicitorii lui Tom Waits: „E un pitic! Cînd pleacă dimineaţa, apasă pe butonul pentru parter, dar cînd se întoarce seara, nu ajunge pînă la butonul pentru etajul 10, ci doar pînă la 7; dar cînd plouă, are la el o umbrelă cu care poate să apese butonul pentru etajul 10“. Asemenea copilării îmi umplu pur şi simplu inima de bucurie. (L. V.)

● În Zori de zi, ultimul volum din best-seller-ul lui Stephenie Meyer, Amurg, România are onoarea de a fi reprezentată: cum altfel decît prin doi vampiri, situaţi de partea bună, de altfel, dar destul de înspăimîntători şi dornici de luptă, pe care cum credeţi că-i cheamă? Vladimir şi Ştefan. Nu degeaba era acesta din urmă, conform lui Grigore Ureche, „om nu mare la statu, mînios şi de grab vărsătoriu de sînge nevinovat“… (I. P.)

● Vinerea trecută, la Fundaţia Europeană „Titulescu“, a fost suţinută o conferinţă cu titlul „Istoria şi mitologia excepţionalismului corupţiei româneşti“, de către prof. dr. Adrian Severin. Am aflat această informaţie de pe blogul domnului Adrian Năstase. Mai nou, mito-logia este ştiinţa care se ocupă cu studierea mitei? Excepţionalissim! (A. M.)

● La cîte fuziuni de genuri muzicale s-au făcut în ultimii ani, aştept cu nerăbdare dubstep-ul creştin, manelele gay şi indie-punk-ul corporatist. (M. C.)

Mai multe