Cu ochii-n 3,14

9 februarie 2012   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

E BINE CĂ GENIUL INVOLUNTAR 
AL TELEVIZORULUI DEŢINE 
CHEIA MISTERELOR DE TALIE MICĂ  

● E bine c-am intrat în rîndul lumii şi că ni se oferă şi nouă, de către firmele cu acest profil, „sejururi lingvistice“. (D. S.)

● După ce că avem un ministru numit, admirabil, Vreme, mai aflăm că în Ministerul Economiei lucrează domnul Stafie. Ca simplu nuvelist, consider că geniul involuntar al limbii noastre merge, totuşi, prea departe. (R. C.)

● Se pare că, în ciuda alarmiştilor, cancerul e o boală suficient de veche şi de neschimbată încît să nu fie datorată, în primul rînd, condiţiilor (mai noi) de mediu, ci geneticii. Săptămînile trecute s-a descoperit o mumie egipteană veche de 2200 de ani care avea cancer de prostată. Nu mînca la McDonald’s, nu se dădea cu creme pline de parabeni, nu stătea toată ziua în faţa televizorului sau a computerului. Şi tot degeaba! (S. S.)

● Undeva în apele de coastă dintre Baja (California), Hawaii şi Costa Rica, o echipă de oameni de ştiinţă forează deja la 1,5 km sub fundul mării, intenţionînd să facă acest lucru pe încă 3,8 km, scopul fiind acela de a ajunge la mantaua Pămîntului pentru a extrage primul eşantion de peridotit verde, roca despre care se crede că deţine cheia misterelor originilor planetei. Vă ţin la curent. (M. C.)

● Următoarea pastilă „de sezon“ circulă pe net: „O nouă descoperire în România – un mamifer de talie mică, util în deszăpezire, denumire ştiinţifică «miniaturus ochelarius lopatarius», cunoscut în popor şi sub numele de Bocul lopătar“. Spunea cineva că poporul român şi-a pierdut umorul? El mai există, e adevărat că în doze mici. (A. P.

E BINE CĂ NICI MĂCAR 
GERUL CUMPLIT NU SCHIMBĂ O
ADUNARE DE CIFRE CU INIMIOARE
PE O REŢEA DE ZAHĂR 

● Am auzit la televizor că, zilele astea, „temperaturile maxime nu le vor depăşi pe cele minime“. Ce reconfortant e să afli că mai micul rămîne mai mic decît mai marele şi că, pînă la urmă, nimic, nici măcar gerul cumplit, nu schimbă bunul mers al logicii. (L. V.)

● Cu siguranţă ne-am globalizat (măcar un pic). La o adunare de doamne destul de simandicoase, s-au primit, printre altele, următoarele cadouri: o „ustensilă“ de făcut fondue, un serviciu de sushi, trufe şi şampanie franţuzeşti, orhidee. (I. P.)

● Că tot s-a votat acordul ACTA, care încearcă să reducă downloading-ul ilegal, iată şi nişte cifre din The Economist: ţările cu cei mai mulţi piraţi sînt China, Nigeria şi Rusia; Europa şi America de Nord nu piratează împreună cît piratează Orientul Mijlociu şi Africa, Asia şi America Latină separat; dintre ţările Europei, Spania deţine primul loc la piraterie, pe ultimul loc situîndu-se ţările scandinave, iar cele mai drastice legi anti-piraterie din lume s-au adoptat în Coreea de Sud. (M. C.)

● Pe 2 februarie, în Franţa s-a sărbătorit La Chandeleur, zisă şi Ziua Clătitelor. Dacă tot am preluat sărbători de import precum Valentine’s Day, de ce n-am prelua şi Ziua Clătitelor? Căci clătitele sînt mai bune decît dulcegăriile cu inimioare care promovează Ziua Îndrăgostiţilor… (M. V.

● Vreo două săptămîni am văzut la televizor doar proteste, după care brusc protestele au dispărut cu desăvîrşire, ca şi cum nici n-ar fi fost, pentru că au venit zăpezile şi am trăit cu toţii live „coşmarul alb“. După ce s-a potolit şi viscolul, la ştiri au început timid să reapară cîte o babă violată, cîte un topor în cap, cîte o elevă hărţuită pe o reţea de socializare de un viceprimar. Asta înseamnă că am revenit la „normalitate“? (A. P.)

● Din seria „Un grup de cercetători a descoperit“. De parcă nu aveam destule neplăceri deja, în urma unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea California, San Francisco, a reieşit că zahărul e toxic pentru corpul uman. Atît de toxic, încît consumul ar trebui reglementat la fel de strict precum alcoolul, de către guvernele din întreaga lume. Of! Nici măcar o vată de zahăr pufoasă nu ne mai poate tihni! (P. M.

E BINE CĂ PRIMUL PAS 
VA FI DESTUL DE TÎRZIU, 
DACĂ NU SE INSPIRĂ 
CU ADEVĂRAT DIN ALB 

● Ion Iliescu despre Traian Băsescu: „Să facă el primul pas să demită Guvernul şi apoi să-şi dea demisia. Asta cere lumea, demisia preşedintelui, demisia Guvernului, alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. El se face că nu aude!“. Ehe, dacă dl Iliescu ar fi gîndit astfel pe vremea cînd era preşedinte şi „golanii“ îi cereau demisia, altfel se scria istoria… (M. V.)

● Ultima sintagmă meteo pe care o tot aud la televizor: „Vîntul va fi nervos“, cu variantele: „va fi destul de nervos“, sau „nu va fi atît de nervos“. Propun, pentru diversitate, cîteva adjective: vîntul să fie, pe rînd şi după intensitate, supărăcios, rînzos sau scîrbit. (S. G.)

● Aflu dintr-un ziar că lui Steve Jobs îi plăcea să asculte muzică de pe discuri de vinil. Pentru cei născuţi mai tîrziu: nu încercaţi să le puneţi la iPod! (M. M.)

● După ultima sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dl Adrian Năstase a declarat că, în meciul său cu Traian, scorul e 1-1; se confirmă a suta n-a oară că, la noi, nici o idee politică nu ţine dacă nu se inspiră din fotbal. (R. C.)

● Un cititor din Seattle al revistei The Atlantic întreabă la Poşta redacţiei: „Poate fi un bărbat cu adevărat satisfăcut de viaţa lui?“ şi i se răspunde: „Nu. Doar dacă acel bărbat e Bono. Sau Jay-Z. Bono şi Jay-Z, ne imaginăm, sînt satisfăcuţi. Iar dacă nu sînt, ar trebui să nu spună la nimeni“. (M. C.)

● Miercuri, 1 februarie 2012, François Hollande, candidatul socialiştilor la prezidenţialele franceze, a fost atacat de o doamnă din sală în timp ce prezenta raportul anual al Fundaţiei „Abbé Pierre“. Mai precis, doamna i-a aruncat în faţă o pungă cu făină. Căutaţi pe net imaginile cu Hollande într-un nor alb de făină – niciodată un candidat la prezidenţiale n-a arătat mai poetic. (L. V.

E BINE CĂ MAI EXISTĂ SPERANŢĂ 
LA 22 DE ANI-LUMINĂ DE ROMÂNI 

● Mai există speranţă pe lumea asta lovită de criză. Reprezentanţii FMI sînt şi ei oameni. Asta am aflat deja din scandalul DSK. Dar ne-a mai dovedit-o şi Jeffrey Franks, negociatorul-şef cu România. El a chefuit de curînd, cu miel la proţap, la o petrecere privată, alături de oficiali români de la Finanţe. Hora de la sfîrşit a făcut toţi banii. (A. M. S.)

● Nişte astronomi au descoperit, la 22 de ani-lumină de Pămînt, o a patra planetă ale cărei condiţii atmosferice ar permite existenţa vieţii aşa cum o cunoaştem noi. Nişte vînători de comori au descoperit pe epava unui vapor scufundat în Oceanul Atlantic platină evaluată la trei miliarde de dolari. E interesant să scrutezi înaltul cerului, dar se dovedeşte mai profitabil să cauţi în adîncurile apelor. (A. M.)

● Din ciclul „Brandul la români“: „Hai-Hui“, covrigi cu mac produşi de Mihăiţă Transporter SRL. (M. V.)

Foto: V. Dorolti

Mai multe