Cu ochii-n 3,14

ÎN SEMN DE OMAGIU,
TREBUIA SĂ APEŞI PE TASTA 1
(AR FI O PLEDOARIE
PENTRU LUCRURI SERIOASE,
DE SINE STĂTĂTOARE, ŞI PENTRU
DESCURAJAREA INOCENŢEI)  

● Eugene Polley, cel care a inventat telecomanda, a murit săptămîna trecută la vîrsta de 96 de ani. În semn de omagiu, nu voi mai atinge telecomanda, lăsînd televizorul închis pînă după alegeri. (M. C.)

● În parcarea Aeroportului Otopeni, tre’ să fiţi răbdători. Care va să zică: parchezi la etajul 1 al numitei parcări etajate. Cînd vrei să plăteşti, casa e închisă şi pe ea e lipit un afiş care îţi spune să te duci să plăteşti la aparat. Cînd te duci la aparat, găseşti un alt afiş care îţi spune să bagi bani potriviţi, că aparatu’ nu dă rest. Dacă ai bani potriviţi, îi bagi şi aştepţi. Nu merge, pentru că trebuia să apeşi pe tasta 1 (ceea ce n-aveai de unde să ştii, că nu e nici un afiş în acest sens şi tasta 1 e tocită). Dacă n-ai bani potriviţi, te duci să cauţi o casă deschisă la alt etaj al etajatei şi modernei parcări. Pe scurt: dacă laşi maşina parcată 10 minute, te costă 3 lei şi îţi mai trebuie vreo juma de oră pînă reuşeşti să plăteşti. Avantajul e că, bătînd în lung, în lat, în sus şi în jos supraetajata şi moderna parcare, faci ceva mişcare şi economiseşti banii de fitness. Capitală europeană, da? (M. V.)

● Un tînăr economist ceh, Tomas Sedlacek, fost consilier al lui Václav Havel, a dat lovitura cu un best-seller intitulat Economia binelui şi a răului. Tradusă deja în vreo 15 ţări mai cucuiete ideologic, ar fi o pledoarie pentru „o economie cu chip uman“. Cu ce? Cu chip uman! Parcă am mai auzit vorba asta la Praga… Cehii ăştia fac ce fac şi nu se lasă. (R. C.)

● De pe afişele electorale, candidaţii ne fac cu ochiul, ne zîmbesc, ne întind mîna, ne propun parcuri, spitale sau, pur şi simplu, ne cheamă la lucruri serioase: „Hai că avem treabă!“. Nu era, însă, de-ajuns că aveam primarul gospodar sau primarul lider, prin sectorul 6 au apărut afişe cu diverşi candidaţi cu aspiraţii chiar mai înalte – „primarul cît un prim-ministru“ şi „primarul prefect“ (nu perfect, prefect!). Bine-bine, dar întrebarea tot rămâne: „Noi cu cine votăm?“… (P. M.)

● „Să expediezi o nucă de cocos este surprinzător de simplu: scrii adresa pe coajă, aplici timbrul şi gata. Anual, circa 3000 de cărţi poştale din nucă de cocos sînt expediate astfel de la poşta din Hoolehua, Hawaii. Alte colete de sine stătătoare includ dovlecii, buştenii plutitori, şlapii şi mesajele din sticle cu nisip.“ (National Geographic, mai 2012). Nu ştiu ce părere aveţi dvs. despre asta, dar eu aş da orice ca să văd expresia de pe chipul dnei de la Oficiul Poştal Banu Manta în timp ce exclamă: „Aţi primit din Hawaii o nucă de cocos legată de-un buştean!“. Apropo, cunoaşteţi pe cineva la Hoolehua? (L. V.)

● Noii guvernanţi vor să pună o taxă pe shaorma, pizza, hamburgeri, inclusiv pe bere, pe motiv că ar fi produse nesănătoase care duc la obezitate şi pentru descurajarea consumului. Asta în loc să investească bani în programe care să implice încurajarea unui mod de viaţă sănătos. Haideţi repede la o bere, cît timp ne mai putem permite! (A. P.)

● Tot din meandrele străzilor: nu departe de strada Inocenţei, am descoperit că, de fapt, de cele mai multe ori ieşeam în Bd. Carol tocmai prin str. Speranţei. Cea din cîntecul Corinei Chiriac: „Casa cu flori, strada Speranţei la parter / O mai aştept şi mai sper…“ (cea aşteptată era fericirea). (I. P.

A DISPĂRUT DIFERENŢA
DIN SISTEMUL NOSTRU SOLAR,
A APĂRUT FRAGMENTUL EVACUAT
ÎNCOACE, A DISPĂRUT ŞMECHERIA
PREA SEXY, A APĂRUT
CREDIBILITATEA DE CROCODIL 


● Au început să mă plictisească joculeţele astea de cuvinte făcute din numele preşedintelui francez şi cancelarului german. A dispărut Merkozy, a apărut Merkollande. Bine, propun şi eu – dat fiind că problemele UE sînt complexe şi au mai multe aspecte – un Mercameron. Căci degeaba se merkollandează Franţa şi Germania, dacă perfidul Albion stă deoparte. (M. V.)

● Luna trecută au fost retrase în garaje una dintre cele trei navete Discovery şi Lada 2107, scoasă definitiv din producţia de masă. Asta arată, zic eu, diferenţa dintre americani şi ruşi. (M. C.)

● Aleargă pe teleburtierele noastre vestea că un asteroid din sistemul nostru solar va purta numele de România. Urmează întrebarea străbunicească: şi va fi mai bine pentru români? (R. C.)

● „Opt deputaţi comunişti s-au deplasat în oraşul Råşcani pentru a căuta capul monumentului liderului bolşevic Vladimir Lenin, care a fost demontat acum cinci zile. Fragmentul de monument a fost demolat la 12 mai, după ce Consiliul raional a luat o decizie în acest sens. «Vă întreb din numele celor opt deputaţi unde se află fragmentul evacuat al monumentului», i-a cerut socoteală deputatul Iurie Muntean preşedintelui raionului Ion Parea“. Doar un fragment de ştire de pe Arena.md. (C. G.)

● De vreo lună încoace, oricîte mesaje aş primi şi aş şterge din Inbox, numărul celor necitite de-a lungul mai multor ani rămîne acelaşi: 666. Cred că e-mail-ul meu e posedat. O fi posibilă vreo exorcizare? (A. P.)

● „Cel mai mare inamic al comunităţii noastre este şmecheria“, spune Andrei Chiliman pe un fluturaş lucios strecurat în cutia mea poştală. Şi continuă: „Poliţia Locală Sector 1 intră în dispozitiv împotriva parcagiilor şi cerşetorilor“. Ah, asta era, mă speriasem că-i vorba despre dosare de corupţie, mită, dintr-astea. (L. V.)

● Poliţia indoneziană a interzis concertul Lady Gaga, programat pentru 3 iunie la Jakarta, care milita pentru drepturile homosexualilor. Asta după ce au existat multe plîngeri din partea islamiştilor care au considerat că starul american ar fi satanic. Poliţia naţională a Indoneziei şi-a motivat decizia astfel: „Costumele sale sînt prea sexy şi prea erotice“. Doar atît? Ar fi fost interesante şi nişte judecăţi de valoare ale poliţiei indoneziene şi ale islamiştilor despre muzica sa. (A. M. S.)

● „Îmi pun credibilitatea la bătaie pentru el“ – a declarat, într-un ziar electoral, Crin Antonescu despre unul dintre candidaţii la Primărie. Riscant. Dacă n-o să iasă? Rămîne şi fără primar, şi cu credibilitatea bătută? (S. G.)

● Citesc undeva că prima măsură de contracepţie au fost excrementele de crocodil, folosite de egipteni în anul 2000 î.Hr. Să-şi închipuie fiecare în ce fel. (M. C.

POATE CĂ IDEEA DE SUTIEN
E MAI BUNĂ DECÎT NIMIC

● Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are un nou vicepreşedinte. Îl cheamă Florin Tunaru. Poate că omul e OK, nu-l cunosc. Dar trebuie să recunoaşteţi că rezonanţa numelui său, asociată cu banii fiscului, sună îngrijorător. (M. M.)

● Un candidat dintr-un afiş electoral promite „reabilitarea termică“ gratuită a blocurilor de locuinţe din sectorul nu ştiu care. Eu parcă mi-aş dori mai degrabă un candidat care să reabiliteze ideea de primar. (A. M.)

● Printre panourile candidaţilor la alegerile din Bucureşti, hop şi Gina Pistol pe un panou, într-un costum de baie oranj, cu un mesaj electoral scurt şi percutant: „Slip sau sutien – 14 lei“, care îi va convinge, cred, pe alegătorii fideli ai PDL (încă neînvăţaţi cu noul verde) să-i dea votul. (D. S.)

● Pe o serie de afişe am citit: „Dacă votezi Prigoană, votezi Udrea!“. Aşa, ca simplu cetăţean, să mor dacă pricep ceva. Adică asta e de rău sau de bine? Adică Udrea e mai rea sau e mai bună decît Prigoană? E un afiş de campanie sau de anti-campanie? În orice caz, cred că nişte proşti aruncă banii pe afişe. Dar ghici ai cui or fi banii? (A. M.)

● „Îmi place să văd femei care merg la şcoală. E ca şi cum ai privi maimuţe pe patine cu rotile – pentru ele nu înseamnă nimic, dar pentru noi e foarte amuzant.“ – Amiralul General Alladeen din filmul Dictatorul. Acum pe ecrane. (M. C.)

Foro: M. Vasilescu

Mai multe