Cu ochii-n 3,14

CE URMEAZĂ? 
CARNE CÎTĂ FRUNZĂ ŞI IARBĂ?
SUBSPECII PENTRU TOT FELUL 
DE LUCRURI? 

● Înţeleg că e pentru o cauză bună, dar clipurile astea cu Maia Morgenstern care îşi perforează urechea şi Dragoş Bucur care îşi scoate un dinte sînt ridicole, greţoase, manipulatoare şi de doi lei. Ce urmează? O autocastrare live? Lasă că şi mesajul principal e din seria „Nu ne vindem ţara“. Parcă era vorba de protecţia naturii, nu de apelat la fesenisme greţoase. Serios, ecologişti, reveniţi-vă! Măcar dacă ar fi plătit RMGC campania asta ca să vă facă de rîs. Dar înţeleg că nu e cazul, portdrapelele sînt tare mîndre şi promovează clipurile. Caz de neadecvare prostească: unii fac campanie plătind oameni simpli să vorbească despre locuri de muncă, iar ca răspuns ceilalţi fac campanie punînd vedete să-şi scoată dinţii. (C. G.)

● O statistică din 1924: „Cîtă carne se consumă pe an (cap de locuitor în mijlociu): Englezul – 60 kgr, Germanul – 45 kgr, Ungurul – 44 kgr… Românul – 15 kgr“. Cu menţiunea că în România „s’a consumat în anul 1924, 18 la sută din cît s’a consumat în 1908“. Dacă vom merge şi mai mult în trecut, vom descoperi probabil că pe vremea lui Decebal eram vegetarieni. Înseamnă că bieţii grataragii de astăzi nu mai sînt români: sînt, de fapt, nişte mutanţi. (A. P.)

● Săptămîna trecută, ziarele, revistele şi site-urile au publicat tot felul de liste şi topuri, ba cu politicieni care sînt judecaţi şi care-şi aşteaptă verdictele şi sentinţele, ba cu profesori plagiatori. Sînt mulţi, foarte mulţi, cîtă frunză şi cîtă iarbă, ascunşi prin birouri, cabinete, catedre… (M. C.)

● Acum cîteva zile, în Parcul Naţional din Ecuador, a murit ultimul exemplar al unei subspecii de ţestoase Galapagos. Avea 100 de ani, îl chema George cel singuratic şi arăta ca o girafă minionă cu carapace. Îi vom duce dorul. (L. V.)

● De-a lungul timpului s-a protestat pentru tot felul de lucruri. Zilele trecute, părinţi şi copii au strigat în faţa Ministerului Educaţiei, după proba de limba română de la examenul de capacitate: „Pre-di-ca-ti-vă!“. Cred că la un asemenea rafinament al protestelor n-a mai ajuns nimeni niciodată. (A. M. S.)

CE URMEAZĂ? UN MARE DIVORŢ 
ÎN MENTALUL COLECTIV? 
O ZI ÎN CARE TOATĂ LUMEA 
ÎŞI BAGĂ RITMUL DE MERS ÎN SACI?
VREO PORNIRE SUBIECTIVĂ 
PE LÎNGĂ TEMPLU? 

● La gala premiilor VIP, aflată pe scenă, Andreea Marin Bănică a întrebat-o în public pe prezentatoare dacă tatăl copilului ei este sau nu Ştefan Bănică. Nu a primit răspuns. Nu ştiu care-i chestia cu copilul, poate e doar o invenţie, dar se pare că, de multă vreme, multă lume aşteaptă un mare divorţ public, cu o parte apărînd la o televiziune şi cealaltă la altă televiziune. Unii cred că ăsta ar fi fost chiar scopul iniţial al căsătoriei. (A. M.)

● …şi aşa a intrat fularul Burberry în mentalul colectiv. Credeţi că a fost marketing? (M. C.)

● Un second-hand anunţă cu litere de-o şchioapă: „Noua colecţie de vară!“. Ce o fi însemnînd asta? O zi de curăţenie generală în Germania sau Franţa, în care toată lumea îşi bagă hainele vechi în saci pe care îi duce la ghenă? (A. P.)

● Pe stradă, un băieţel cu o trotinetă m-a întrebat: „Ne întrecem?“. După care, văzîndu-mi ritmul de mers, a adăugat: „Îţi las un avantaj…“. M-a întrecut, evident. Nu ne cunoşteam de niciunde, nici măcar din vedere. (I. P.)

● Din ciclul „Datul la întors“. Facultatea de Drept de la Universitatea Bucureşti a anunţat că „în condiţiile legislative actuale nu are competenţa legală să verifice dacă acuzaţiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sînt adevărate sau nu“. N-o fi avînd competenţa legală, dar n-are nici măcar vreo pornire morală de a verifica dacă sub acoperişul său s-a dat/girat un doctorat fals? Ce mişto ştiu unii să se spele pe mîini!… (M. V.)

● Gramatica scoate lumea în stradă. Subiectul la limba română – inspirat de un text de Ion Vianu apărut în Dilemateca – a împărţit ţara în două. E subiectivă sau predicativă? Cînd l-am publicat, nu ne-am gîndit o clipă la această dilemă. (M. M.) P.S. E subiectivă. 

● Sîmbătă, 22 iunie, 70 de călugări thailandezi au fost atacaţi de albine în timp ce făceau curat în templul Chedi Luang din provincia Chiang Mai. Jumătate dintre ei au ajuns la spital. Albinele proveneau din stupii de pe lîngă templu şi pînă atunci fuseseră docile şi disciplinate. Raţiunile atacului rămîn încă necunoscute. (L. V.)

PUNEM PARIU CĂ, 
PENTRU SECOLUL DE AZI, 
TIMPUL COMPLEX 
E UN BANC EPUIZAT? 

● Printre (prea) multe altele, Guvernul a preluat, prin Ordonanţă de Urgenţă, Monitorul Oficial (care pînă acum se afla sub autoritatea Camerei Deputaţilor). Punem pariu că – de-un paregzamplu – deciziile Curţii Constituţionale şi ale altor instituţii ale statului care nu convin USL vor apărea mai tîrzior sau deloc în Monitorul Oficial (şi deci nu vor putea fi aplicate)? (M. V.)

● Într-un grup gălăgios de adolescenţi, ea, către el, cu reproş: „Măi, băiatule, dar tu eşti prea prost pentru secolul ăsta“. De unde am dedus că trăim în plin secol al inteligenţei. (S. G.)

● Mare minune tehnica de azi, dom’le… I-auzi ce fac unii (în caz că vei avea nevoie de aşa ceva): „subtraversări prin foraj orizontal dirijat“. (D. S.)

● Se pare, zic nişte astrofizicieni de la Cambrige, că Universul nu este într-o continuă expansiune, aşa cum se credea pînă acum, ci dimpotrivă. Timpul încetineşte şi, cîndva, se va opri. Ştiţi cum a comentat un cititor român ştirea aceasta gravă? Nimic nou, „în România timpul s-a oprit de mult“. (S. S.)

● S-au descoperit peste o mie de figurine din armata războinicilor de teracotă a împăratului chinez Qin Shi Huang Di, dar pînă acum s-a excavat numai 1% din complexul funerar creat acum 2200 de ani, despre care se estimează că ar acoperi o suprafaţă de 90 km pătraţi. O altă estimare a arheologilor spune că la crearea acestui complex ar fi lucrat 700.000 de oameni timp de cel puţin 30 de ani şi că le va lua secole pînă vor scoate totul la lumină. (M. C.)

● „Adrian Năstase va sta în celulă cu alţi trei deţinuţi – un judecător, un poliţist şi un funcţionar public.“ Dacă n-aş fi auzit cele de mai sus la un buletin de ştiri, mai-mai c-aş fi zis că e un banc. (P. M.)

● Savuroasă epopeea plecării la Bruxelles. Gîlceava internă care a precedat Consiliul European a fost atît de intensă, încît premierul a ajuns acolo epuizat. Pun pariu că n-a fost în stare să-şi savureze berea. (M. M.)

Foto: D. Goace

Mai multe