Cu ochii-n 3,14

12 septembrie 2012   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CEI DE PE O LINIE MOARTĂ 
(CHIAR CU OCHII ÎNCHIŞI) 
SE DECLARĂ MULŢUMIŢI 
DE ULTIMUL VIITOR 

● Cei de la Huffington Post au încropit o listă cu cărţile care te fac să arăţi hot dacă le citeşti în locurile publice. Iată cîteva: The Big Sleep de Raymond Chandler, Povestirile lui Hemingway, Insuportabila uşurătate a fiinţei de Kundera, Just Kids de Patti Smith şi The Wind-Up Bird Chronicle de Haruki Murakami. Ce aţi pune pe o asemenea listă a cărţilor româneşti? (M. C.)

● În drumul său de la Paris la Istanbul, faimosul tren Orient Express, care traversează şi România, a întîrziat în gara de la Sinaia 45 de minute. O fi din cauza faptului că e un tren „de plăcere“, aşa că a ajunge undeva la timp nu mai contează, sau l-o fi tras CFR-ul pe o linie moartă, undeva în cîmp, pe la Crivina, ca să treacă un marfar? (A. P.)

● La Paris constat că se poartă cerşitul cu animale: cu cîini şi pisici. Stăpînii lor nu spun nimic, stau doar sobri cu animalul în braţe şi cu plăcuţa alături. Uneori chiar cu ochii închişi. Mă gîndesc că, în România, genul ăsta de cerşit nu ar merge: animalele cerşesc singure, de mult, pe lîngă oameni… (I. P.)

● Citesc în Adevărul că „80% din români se declară mulţumiţi de aspectul lor fizic“, conform unui studiu realizat de ISA Center. Popor de oameni frumoşi şi mulţumiţi, n-ai ce-i face. Dar – ca să lămurim definitiv problemele noastre identitare, naţionale şi eţetera – nu face nimeni un studiu despre cît de deştepţi se cred românii? (M. V.)

● Ultimul update neaoş al numelor scriitorilor ruşi, autori printre altele ai Viţelului de aur, a circulat pe net şi e memorabil: „Ilfov şi Petrov“. (A. M. S.)

● Pornind de la rezultatele slabe de la bac, ministrul Educaţiei doreşte o nouă modificare a Legii Educaţiei: adică de anul viitor să intre în scenă, pe lîngă bacul naţional, fratele mai „prostănac“, bacul profesional. Oare peste încă doi ani, dacă nici măsura asta nu ridică cifra de promovaţi, vom avea şi un bac neprofesional? (S. G.

DE CE? PENTRU 
A-ŞI CREŞTE MORALA ÎN SPAŢIU,
ASTFEL ÎNCÎT 
SĂ PIERDEM NIŞTE BĂNUŢI


● Compania chineză GooPhone vrea să dea Apple în judecată dacă iPhone 5 va fi pus la vînzare în China, anunţă Adevărul. De ce? Chinezii au meşterit deja o copie ieftină a iPhone 5 şi au lansat-o pe piaţă înaintea acestuia. Acum, ei susţin că i5 este originalul, iar iPhone 5 este copia. Mi se pare un argument extrem de original. (M. M.)

● Ciclistul Lance Armstrong, cel căruia i-au fost retrase toate cele şapte titluri din Turul Franţei pe motiv de dopaj, a fost acuzat că, pentru a-şi creşte performanţele fizice, ar fi luat printre alte substanţe şi eritropoetină. Căutînd ce înseamnă această eritropoetină, am aflat că este un hormon nativ. Şi atunci mi-a devenit clar că Lance Armstrong a greşit luînd substanţa cu care se dopează poeţii. Şi deja mă tem ca omul să nu fi luat şi vreun hormon narativ (ca, de exemplu, eritroromanina). (A. M.)

● Într-un interviu recent, Paulo Coelho a declarat că, la vîrsta de 16 ani, părinţii l-au internat într-un spital de psihiatrie, unde a fost ţinut în cămaşă de forţă şi unde a urmat un tratament cu electroşocuri. Morala acestei istorii: electroşocurile administrate în adolescenţă cauzează impotenţă narativă. (M. C.)

● La cîteva ore după moartea lui Neil Armstrong, au apărut în presă gafe cît o rotaţie completă a Pămîntului în jurul Soarelui. De pildă: site-ul NBC News a fost primul care a anunţat vestea morţii cosmonautului american, doar că l-a confundat cu Neil Young; Huffington Post, ediţia franceză, a ilustrat articolul „Cine a fost Neil Armstrong?“ cu o fotografie a lui Buzz Aldrin, colegul lui de misiune, în timp ce nenumărate publicaţii din lume au folosit celebra fotografie a primului om pe Lună crezînd că respectivul era Armstrong (în realitate, aia e o poză pe care Armstrong i-a făcut-o lui Aldrin, pentru că el a ţinut aparatul foto în cele două ore şi jumătate de plimbare pe Lună), iar The Telegraph a anunţat pe Twitter că a murit Neil Armstrong, „prima femeie americană în spaţiu, care le-a demonstrat fetiţelor din întreaga lume că şi ele pot fi eroine“. Despre cum a ajuns Lance Armstrong pe Lună, nici n-are rost să mai vorbim. (L. V.)

● Cecilia Giménez, o pictoriţă spaniolă octogenară, şi-a asumat recent restaurarea unei picturi din secolul trecut a lui Elías García Martínez, un Ecce Homo aflat într-o biserică din Borja, un pueblo de lîngă Zaragoza. Femeia a restaurat-o astfel încît figura lui Iisus a devenit de nerecunoscut, iar povestea şi ilustraţiile înainte şi după au provocat un scandal aproape naţional. Aberaţia e atît de mare, încît compania Ryanair organizează excursii tematice la Borja, iar biletul de avion din orice punct al Spaniei costă doar 12 euro. O fi avînd Cecilia Giménez acţiuni la Ryanair? (S. S.)

● Toamna se numără... reclamele de pe Facebook. După ce o vară întreagă n-am dormit, revenim, de multe ori fără chef, la birou şi începem să pierdem timpul pe net, poticnindu-ne, la fiecare click, de „oferte de nerefuzat“, sfîrşite cu imperativul „Comandă acum!“. Începem cu „Scapă de burtă! Acum poţi avea o siluetă de invidiat. Dă jos pînă la 9 kg/lună, fără efort“, apoi ne alegem „Rochii office. Modele decente şi elegante, ideale pentru birou“, dar nu uităm nici de „Ochelari pentru condus. Îţi asigură vizibilitate perfectă în orice condiţii“. Bani să fie! (P. M.)

● „Mai pe româneşte, în fiecare an mai punem nişte bănuţi, care de fapt nu se întîmplă nimic cu ei, decît că ajung la nişte firme şi toată lumea e fericită, dar în realitate nu termini niciodată dacă nu consideri acel proiect într-adevăr important.“ Aţi înţeles ceva? Este dintr-un discurs al premierului României. Şi nu e vorba de scoaterea din context, e pur şi simplu o chestiune legată de exprimare. Sau de frazare. (A. P.

MARGINEA SISTEMULUI 
POATE FI UN LOC LINIŞTIT


● Savanţii se aşteptau ca satelitul Voyager 1, lansat acum 35 de ani şi aflat acum la 18,2 miliarde de kilometri distanţă de Pămînt, să ajungă dintr-o clipă în alta la marginea sistemului solar. Ei bine, noile date arată că nu e nici măcar pe aproape. Se pare că sîntem cu muuult mai mici decît ne imaginam. (M. C.)

● Piaţa (Sudului, de exemplu) poate fi un spaţiu al surprizelor, adesea lingvistice. Aici privirea va întîlni împerecheri bizare de cuvinte, cum e asta: „burtă vită prefiartă“. (D. S.)

● Din The Telegraph aflăm de ce Mark Thompson, directorul general al BBC, nu vrea ca statuia lui George Orwell (pentru care şi jurnaliştii postului au strîns 60.000 de lire) să fie instalată chiar în faţa birourilor BBC: scriitorul ar fi fost „prea de stînga“. Mai trebuie spus că Orwell a fost jurnalist politic la BBC în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a se consacra scrisului. Acum, BBC şi consiliul municipal caută un alt loc apropiat pentru amplasarea statuii. Poate o vor pune… puţin mai la dreapta. (A. M. S.)

● Homeless-ii parizieni (les sans-abri) sînt o lume paralelă tolerată tacit: pe unul l-am văzut bărbierindu-se liniştit pe o bancă, în timp ce oamenii treceau pe lîngă el; cel de lîngă hotelul nostru are un pat care i se păstrează ziua, pe pragul unei case. (I. P.)

Foto: I. Popovici

Mai multe