Cu ochii-n 3,14

13 februarie 2013   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

IERI, FIECARE A CĂUTAT
UN ÎNTUNERIC CU 10% MAI TÎRZIU,
CA SĂ-L ÎNTÎMPINĂM
CUM SE CUVINE


● Ieri, 13 februarie, aparatul de filmat a împlinit 118 ani. Cîte-am mai văzut la viaţa lui! (M. C.)

● Ce titluri au dat ziarele româneşti cînd cu raportul MCV al Comisiei Europene: România liberă – „Comisia Europeană critică România în raportul MCV: Nu există independenţă în Justiţie“; Adevărul – „Raportul MCV al Comisiei Europene. România îndeplineşte condiţiile pentru Schengen“; Gândul – „Raport dur al Comisiei Europene“; Cotidianul – „Comisia Europeană, asasina libertăţii presei din România“; „ZIUAnews prezintă Raportul Comisiei Europene privind progresele României realizate în cadrul MCV“. S-ar zice că fiecare a căutat şi a descoperit în raport exact ce i-a convenit. (A. M.)

● De ceva vreme mă simt ca într-un film „de apocalipsă“: pene de curent de cîte 6-7 ore şi un întuneric atît de profund noaptea încît nici nu-ţi vezi mîinile, semnal pierdut la TV, garnituri de metrou care iau foc şi oameni evacuaţi, cineva sau (ceva) care bruiază telefoanele etc. Dacă nici acum nu vin extratereştrii, nu mai cred nimic din scenariile SF! (A. P.)

● Un titlu de ştire: „Industria operaţiilor estetice va creşte cu 10% în 2013“. Ne urîţim, ne urîţim… (M. V.)

● Un tip pe nume Eugen Tănăsescu scrie pe un blog de la Adevărul.ro: „Specialiştii susţin că virusul papiloma uman (HPV) se transmite prin orice fel de contact sexual. Riscurile cresc odată cu creşterea numărului de parteneri, dar nici un studiu serios nu ne spune exact cum şi cît. Prin urmare, chiar dacă par grobian, afirm că există o relaţie proporţională între desfrîu şi riscul de cancer de colon prin infectare cu HPV (…) Astfel, vaccinul anti-HPV se transformă într-un soi de prezervativ injectabil, prin care se pot împlini, fără griji, imboldurile plăcerilor trupeşti, spre bucuria vînzătorilor de iluzii erotice, dar şi spre paguba sufletească a vaccinaţilor. Iar dacă ne uităm cui îl administrăm, mi se pare că încurajăm mentalităţile desfrîului încă de la vîrste fragede, în loc să cultivăm virtuţile duhovniceşti. Ca atare, generaţiile viitoare vor fi marcate de înfierbîntarea sîngelui, în defavoarea arderii duhului (expresie teologică ce descrie starea celui ce caută sfinţenia).“ Domnul se prezintă drept preot. Şi zice pe scurt că e mai bine să nu vaccinăm copiii, astfel nu vor face mai tîrziu sex, ci se vor deda arderii duhului. Îl asigurăm pe domnul popă că nu pare grobian, chiar este. Avem de-a face cu încă o intervenţie de grotă din partea unuia de la Compania Naţională de Nunţi, Botezuri, Înmormîntări şi Lumină de Paşti (BOR). (C. G.)

● După (320790) Anestin, (330634) Boico, (257005) Arpadpal şi (263516) Alexescu, acum avem un nou asteroid descoperit de români: (346261) Alexandrescu. Are cam 600 de metri şi se roteşte în jurul Soarelui cu o perioadă de 3,36 ani. Asteroidul a primit numele lui Harald Alexandrescu, fostul coordonator al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“. Ca să-l întîmpinăm cum se cuvine, vă propun să citim textul „Asteroizii – familia micilor planete“, scris de Harald Alexandrescu pe vremea cînd nu ştia că va ajunge asteroid: http://astro-urseanu.ro/ha-asteroizi.html. (L. V.)

RĂSPOIMÎINE,
AVEREA NOASTRĂ DE STRES VA FI
(PENTRU A NU ŞTIU CÎTA OARĂ)
MAI LUNGĂ DECÎT NUMERELE
DIDACTICE CUPRINSE ÎN EA


● Răspoimîine, 17 februarie, Tabelul lui Mendeleev (care continuă să primească noi elemente) va împlini 144 de ani. La mai mare! (M. C.)

● Artistul Tomas Georgeson a ascuns un cec de 8000 de lire sterline în expoziţia pe care a deschis-o la galeria Milton Keynes, din Buckinghamshire, Anglia. Georgeson a explicat că gestul său e ceva pozitiv într-un oraş care-şi doreşte să devină o destinaţie culturală. I-a asigurat pe cei de la Telegraph că cele 8000 de lire erau toată averea sa. „N-o să dau înapoi dacă cineva va găsi cecul şi îl încasează. Ce urmează n-are importanţă, ceea ce contează este că cecul este aici. Dacă cineva va decide să-l folosească pentru a-şi rambursa un credit imobiliar, de exemplu, atunci acest împrumut va deveni artă, ceea ce, pentru mine, e miraculos.“ Pînă acum nimeni n-a pus mîna pe cec, mai e timp pînă pe 1 martie. Dacă le mai trec idei din astea prin cap artiştilor englezi, să nu se plîngă dacă se trezesc că nişte băieţi antrenaţi la bancomate le fură galeria cu totul. Şi nu oricum, ci cu mare artă. (A. M. S.)

● De sezon: clipul YouTube realizat de British Council România. Iată trei dintre cele 75 de moduri inedite în care îi poţi spune cuiva că-l iubeşti: „Mă gîndesc la tine mai des decît postez pe Twitter“, „Iubirea noastră va fi mai lungă decît un roman din epoca victoriană“, „Te iubesc şi cînd te detest“. (P. M.)

● Psihopedagogii au descoperit realul stres al elevului român: corecturile lucrărilor cu roşu. Dacă, de exemplu, susţin ei, s-ar folosi o altă culoare, mai optimistă, precum verdele, gradul de stres ar scădea, iar performanţele la învăţătură ar creşte. Şi ne-au trebuit atîtea reforme în educaţie cînd soluţia era atît de simplă şi atît de verde! (S. G.)

● Pentru că de vreo două săptămîni se vorbeşte despre raportul Comisiei Europene pe Justiţie, constat pentru a nu ştiu cîta oară cum s-a „corupt“ uzul prepoziţiei pe. Avem, care va să zică, raport pe justiţie, expert pe mediu, dezbatere pe economie, proiect pe ş.a.m.d. Las specialiştilor pe limba română misiunea de a explica de ce s-a ajuns la utilizarea aiuritoare a bietei prepoziţii. Eu cedez. Nu înainte de a semnala unde se poate ajunge cu pe-ul ăsta. O studentă la Litere mi-a spus că ar vrea să-i coordonez lucrarea de licenţă. Am întrebat-o ce temă şi-a ales. Citez: „Vreau să fac ceva pe Marin Preda.“ (M. V.)

● Umblînd, la întîmplare, pe o stradă, m-am distrat urmărind cum se succed numerele maşinilor pe lîngă care treceam: BIG, XXX, DOR, DAC, PAN, ZEN. (I. P.)

● Atunci cînd vrea să-i apere pe profesori de guvernul cel rău care le-ar fi tăiat din salarii, le-ar fi făcut şi le-ar fi dres, mass-media îi numeşte „dascăli“ sau „dascălii noştri“. Cînd vrea să-i critice, că nu ar munci destul, că ar fi retrograzi şi aşa mai departe, ei devin brusc „bugetarii din învăţămînt“ sau „cadrele didactice“. Adică dascălii sînt buni şi cadrele didactice sînt rele. (A. M.)

● Am primit o carte, de la Editura Mix din Braşov, pe a cărei pagină de gardă scrie aşa: „Editorul nu oferă nici un fel de garanţii exprese sau implicite, referitoare la conţinutul cărţii, prin urmare cititorul îşi asumă întreaga responsabilitate pentru utilizarea informaţiilor cuprinse în ea.“ Şi-atunci ce îşi mai asumă editorul? Poate măcar redactarea şi difuzarea cărţii plus, fără îndoială, banii rezultaţi din vînzarea cărţii? Prestări servicii, adică? (S. S.)

LUNI, LA CE BUN SĂ MAI FACI
UN ECHILIBRU INTELIGENT
DINTR-UN DISCURS
DE PATRU ANI?


● Luni, 4 februarie, Richard Buckley, şeful echipei de cercetători din cadrul Universităţii Leicester, a anunţat că, în urma efectuării testelor ADN, „dincolo de orice urmă de îndoială, scheletul exhumat în luna septembrie 2012 (într-o parcare din Leicester, n.m.) este al lui Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantageneţilor.“ S-a lămurit astfel un mister vechi de 500 de ani. Ce bine! Acum mai rămîne să fie găsit şi calul. (L. V.)

● La Biblioteca metropolitană „Ion Creangă“, unde vin de obicei copii, am văzut un afiş cu litere de-o şchioapă: „Nu există bucătărie şi toaletă pentru cititori“. Cu lipsa bucătăriei cred că se împacă orice cititor, dar fără toaletă (pentru copii) la ce bun să mai faci sală de lectură? (S. S.)

● Dacă i-ai putea aduna la un loc, microbii din corpul uman ar cîntări cel puţin cît creierul (cam 1,350 kg, în medie). Semnificativ sau nu, mi se pare, totuşi, un echilibru rezonabil. (M. C.)

● La nici două săptămîni după ce preşedintele Google, Eric Schmidt, a vizitat Coreea de Nord, chipurile ca să pledeze pentru liberalizarea accesului la Internet, liderul Kim Jong-un a fost văzut butonînd un iPhone. Nu cred că propaganda a reuşit să convingă. Dacă temutul preşedinte al ţării are telefon inteligent nu înseamnă că s-a şi deşteptat. (M. M.)

● Două adevăruri (fără doar şi poate indiscutabile) desprinse dintr-un discurs al unui orator de autobuz: 1) „Romånul nu cunoaşte vocabularul limbii comuniste“; 2) „Femeia hoaţă şi bandită mănîncă mîncare frumoasă, nu igienică“. (D. S.)

● Un domn în vîrstă de 96 de ani a fost angajat oier de o firmă care i-a oferit un contract cu durata de patru ani. Ce ţi-ai putea dori mai mult, la împlinirea centenarului, decît o transhumanţă nouă!? (M. C.)

Mai multe