Cu ochii-n 3,14

6 martie 2013   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

UNUL DINTRE VETERANII PRAFULUI
S-A MUTAT PENTRU O ZI
PE STRADA EXPRESIVITĂŢII.
NU E PRIMA DATĂ,
SPUN COMENTATORII,
CÎND VESTEA PROASTĂ
DĂ O FUGĂ VIZAVI


● Danny Hills, unul dintre veteranii Internetului (a înregistrat al treilea domeniu web din istorie), a susţinut recent o conferinţă în care a spus că Internetul, care s-a extins „dincolo de limitele sale“, are nevoie de „un plan B“ pentru a nu păţi la fel ca sistemul financiar. De la supermarket-uri la reactoarele nucleare, de la spitale la aeroporturi, de la şcoli la secţii de poliţie şi la armată, totul depinde, într-un fel sau altul, de Internet, o reţea fragilă, care poate fi oricînd atacată, avariată şi închisă. „Avem nevoie de un Internet de rezervă“, a mai zis Hills. (M. C.)

● Din seria „Păţanii telefonice“. Ţîrrr, se aude dinspre buzunar. „Da“, zic. „Sînt cutare (îşi zice numele), de la (zice numele firmei), avem utilaje agricole la promoţie. V-ar interesa ceva?“ Îmi trece prin minte că mi-ar trebui un tractor de apartament, acţionat vocal, cu dispozitive hidraulice laterale de adunare a prafului în snopi şi cu un microplug optic multi-ecran, care să tragă brazde pe covor pentru a-l afîna. Dar vocea experienţei îmi spune să mai aştept pînă la toamnă, cînd vor fi lansate noile modele de tractoare decapotabile, cu GPS şi airbag-uri de ceaţă. Aşa încît, deocamdată, comand numai un hîrleţ handsfree. (D. S.)

● Cu ocazia confiscării leilor şi urşilor lui Nuţu Cămătaru, Animal Planet s-a mutat pentru o zi pe posturile naţionale de ştiri. Totuşi, prefer junglele de pe postul original celei din România. (A. P.)

● Depardieu s-a mutat în Rusia, pe strada Democraţiei. Am crezut că e o glumă cînd am auzit, dar se pare că nu, e real. Bine măcar că nu e strada Democraţiei prima la stînga, cum intri în Siberia. (C. G.)

● Noi contribuţii la istoria expresivităţii involuntare. Gigi Becali, despre atmosfera de la meciul Steaua-Ajax: „Infernală… demenţială… sfîntă!“. (M. V.)

● Un desen al street artist-ului Banksy a fost extras de pe zidul magazinului londonez unde fusese pictat în luna mai a anului trecut. A apărut apoi pe un site de licitaţii şi a fost cotat la o sumă cuprinsă între 500.000 şi 700.000 de dolari. Locuitorii cartierului Wood Green, unde este situat magazinul pe care a fost făcută lucrarea, şi-au exprimat indignarea faţă de cel care a sustras desenul de pe zid. Nu e prima dată cînd i se întîmplă asta lui Banksy. În 2011, un alt desen i-a fost furat şi vîndut apoi pe eBay. Nici street art-ul nu pare să mai fie în siguranţă pe stradă. (A. M. S.)

● Comentatorii sportivi au început să cadă în mania unui anume tip de recorduri. Un exemplu recent este cel legat de Cristiano Ronaldo care, spun comentatorii, a devenit primul jucător al lui Real Madrid care a reuşit să dea opt goluri în şase meciuri consecutive, pe terenul Barcelonei. Tot aşa, mai pot adăuga şi eu că Ronaldo este doar al doilea mare Ronaldo din echipa madrilenă, dar este primul mare Ronaldo care nu a jucat şi la Barcelona. Mai pe scurt, se poate spune că Messi este singurul jucător al Barcelonei care s-a născut pe data de 24 iunie 1987. (A. M.)

● Cercetătorii de la YouGov au întrebat 1500 de copii britanici cu vîrste cuprinse între 5 şi 10 ani cam ce fac ei cînd se joacă, şi aproximativ 2000 de adulţi cum îşi petreceau ei timpul liber cînd aveau vîrsta copiilor lor. Vestea bună e că „hoţii şi vardiştii“ (britanicii îi spun „cowboy-ii şi indienii“) a rămas joaca cea mai populară, depăşind deocamdată jocurile pe calculator. Vestea proastă e că puştii de-acum se joacă mai puţin decît părinţii lor. Vestea şi mai proastă e că „de-a v-aţi ascunselea“ a căzut dramatic pe una dintre ultimele poziţii. Ştie cineva ce e de făcut? (L. V.)

● Scriam acum ceva timp că bieţilor (mici) cititori de la Biblioteca „Ion Creangă“ li se refuză accesul la toaleta din incinta bibliotecii. Lucrurile s-au schimbat, pe uşă nu mai scrie: „Cititorii nu au acces la toaletă şi bucătărie“, ci mult mai simplu: „Accesul interzis“. Aşa e democratic, nimeni nu mai are voie: nici cititorii, nici scriitorii, nici bibliotecarii. Cine nu se poate ţine dă o fugă vizavi, la Muzeul Literaturii Romåne! (S. S.)


ÎNCĂ O DATĂ SE DOVEDEŞTE CĂ,
ÎN CIRCUMSTANŢE COMPETITIVE,
GATSBY ÎL VA ÎNTRISTA PE GIGI


● Aţi avut vreodată senzaţia că scrierea unei cărţi ar fi un gest important pentru opinia publică? În cazul lui Adrian Năstase, s-a întîmplat. Sigur, nu e chiar un roman sau un volum de memorii, ci o lucrare ştiinţifică. Datorită ei, Năstase a beneficiat de scăderea a 45 de zile din pedeapsă. Încă o dată se dovedeşte că scrisul e eliberator. Uneori la propriu. (A. M. S.)

● S-a demonstrat ştiinţific: în circumstanţe competitive, bărbaţii au standarde morale mai laxe decît femeile. Nu e vina testosteronului, ci una culturală. Cel puţin aşa spune o cercetătoare, apartenenţa ei la sexul frumos şi moral fiind, pentru comentatorii înfierbîntaţi ai site-ului scientificamerican.com, unul din punctele fragile ale studiului. Cineva a cerut un cercetător eunuc sau o cercetătoare lesbiană, altcineva a tras concluzia că femeile sînt, prin urmare, lideri inferiori, iar altcineva a pus următoarea problemă: fie bărbaţii sînt mai puţin etici decît femeile, fie subiecţii-bărbaţi ai studiului au răspuns mai onest decît subiecţii-femei. Asta nu e ştiinţă, e propagandă sexistă, a adăugat altcineva. (M. C.)

● Pe străduţele din zona Moşilor am descoperit un superb Porsche roşu, posibil decapotabil, cu numărul JAY. Să fie oare Gatsby? (Chiar dacă nu e un Rolls Royce galben…). (I. P.)

● În 45 de state din SUA, scrisul de mînă va deveni opţional la şcoală, iar din 2014 elevii vor putea învăţa să scrie direct la tastatură şi nu vor mai exersa cu pixul, stiloul sau creionul. Iată o ştire care sigur îl va întrista pe Radu Cosaşu (şi nu numai). (A. P.)

● „Sînt sleit de puteri, numai Hristos şi Sfîntul Gheorghe au putut să mă salveze pe mine. Am stat cu crucile la gît tot meciul. Ajax, 60 de minute, nu au jucat nimic, mă chinuiau cînd mă uitam la ei că pasează în spate. Am plîns de bucurie după meci, am plîns din inimă. Bucuria asta e mult mai mare pentru mine decît aia după meciul cu Valencia, pentru că e un moment mai dificil pentru mine. În august dau 1 milion de euro la muntele Athos.“ Lacrimi, credinţă, victorie, euro. Şi declaraţia lui Gigi Becali la Digisport, după victoria Stelei în faţa lui Ajax Amsterdam. Nepreţuită. (P. M.)

SPECIALIŞTII VOR GĂSI URME
DE AMOR ÎN BIBLIOTECA DULCE


● Toată această isterie legată de carnea de cal care se găseşte, tot mai des, prin te miri ce produse îşi va găsi un happy end doar atunci cînd specialiştii vor găsi urme de carne de cal în friptura de carne de cal. (M. M.)

● În „luna femeilor“ (fostă „zi a femeii“), de pe panouri publicitare, de la radio sau TV, apar tot felul de răspunsuri, directe sau implicite, la problemele din amor. Am reţinut două: „O iubeşti? Arată-i, oferindu-i buchetul de trandafiri la numai 9 lei şi cutia de bomboane de ciocolată la doar 5 lei“ şi întrebarea retorică: „Este ceva greşit în a te îndrăgosti de agentul tău de turism?“. Cînd totul pare atît de uşor, mai există oare taine ale iubirii? (S. G.)

● Un bărbat a locuit bine-mersi, timp de şase săptămîni, în biblioteca Colegiului „St John“ din Cambridge. Pînă în ziua de Valentine’s Day, cînd paznicii au descoperit intrusul şi l-au poftit frumuşel să părăsească biblioteca. Oficialii de la „St John“ spun că bărbatul n-a mai fost văzut de atunci. Bineînţeles că n-a mai fost văzut. A plecat, iremediabil dezamăgit de rasa umană şi foarte trist, înapoi în La Mancha. (L. V.)

● Nici nu ştiţi ce mîncaţi! De pildă, substanţa E-120 specificată pe eticheta unor alimente e un colorant natural: carminul. Se extrage din nişte gîze pisate (coccus caccti). Nu mîncaţi de dulce în postul Paştelui! (M. M.)

Foto: E. Farkas

Mai multe