Cu ochii-n 3,14

3 aprilie 2013   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

PURTÎND MĂŞTI PENTRU A TRANSMITE
CEVA GRAV, ROMÅNII PLEACĂ
SĂ DUCĂ GUNOIUL ŞI,
LA ÎNTOARCERE,
SE ARATĂ DERANJAŢI DE RISIPĂ


● ICR a declarat oficial că tinerii care au protestat lîngă standul românesc de la Salonul de Carte de la Paris, purtînd măşti ale scriitorilor absenţi, se aflau sub influenţa alcoolului. ICR consideră, poate, că protestele sub influenţa alcoolului sînt mai puţin serioase? Noi am putea enumera o serie de opere artistice şi literare (unele chiar expuse la respectivul stand românesc) create sub influenţa alcoolului. Ce e totuşi limpede este că protestul n-a fost apă chioară. (A. M.)

● Cînd mergi cu 381 şi nu ţi-ai luat o carte la tine (în ziua aia nu-mi luasem), te uiţi pe geam la ce mai trece. Şi vezi trecînd litere în mişcare, scrise pe maşini pentru a transmite ceva. De exemplu, www.amslabit20kg.ro. (D. S.)

● După cum există studii conform cărora simţul de orientare al păsărilor călătoare este grav afectat de schimbările de climă, ele pierzîndu-şi adesea direcţia de zbor, ar trebui să ne gîndim serios dacă în locul Iepuraşului de Paşti nu va veni cumva Moş Crăciun. (S. G.)

● Mircea Geoană a declarat zilele trecute: „Pe cei de la PDL i-a pedepsit Dumnezeu. Au făcut tot felul de promisiuni – traiul bun, lupta împotriva corupţiei, adevărul, dreptatea, speranţa –, tot arsenalul de promisiuni pe care românii le-au crezut. Şi Dumnezeu, şi românii i-au pedepsit pentru astfel de promisiuni. Dumnezeu vede şi pedepseşte pe cei care întind coarda prea mult.“ Gîndul că Dumnezeu n-are altă treabă decît să-i pedepsească pe membrii PDL mă înfioară mai mult decît gîndul inexistenţei Lui. (L. V.)

● În turul al optulea din cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Malaeziei, cursa a început pe ploaie, iar după doar cîteva tururi, s-a oprit. O parte dintre piloţi s-au grăbit să facă schimbul de pneuri. Printre aceştia, şi Lewis Hamilton, care a încurcat standurile la intrarea la boxe: în loc să se ducă la echipa sa cea nouă, Mercedes, a trecut întîi pe la cel al fostei formaţii, McLaren. A păţit exact ca protagonistul întîmplării după care Constantin Popescu a făcut scurtmetrajul Apartamentul. Un soţ îşi minte soţia că pleacă în delegaţie. Se duce la amanta care stă în acelaşi bloc. Pleacă să ducă gunoiul şi, la întoarcere, încurcă apartamentele şi nevasta se trezeşte cu el la uşă, în pijama. (A. M. S.)

● Ştiţi cum e cînd se întîmplă să intraţi în cîte-un magazin „doar să vă uitaţi“? Mare grijă dacă ajungeţi prin Australia. Proprietarii unui magazin din Brisbane vă întîmpină, încă de la vitrină, cu următorul anunţ: „Dragi clienţi, începînd cu prima zi a lunii februarie, acest magazin va taxa cu 5 dolari fiecare persoană care intră «doar ca să se uite». Taxa de 5 dolari va fi scăzută din suma de plată, în cazul achiziţionării unor produse.“ Eu aş introduce o taxă pe care ar trebui să o plătească vînzătorii plictisiţi şi scîrboşi, care se arată deranjaţi de cum intri în magazinul lor. Dar asta-i altă poveste. (P. M.)

● Carevasăzică: telefoane inteligente, televizoare inteligente, case inteligente, ba chiar şi (am găsit pe net) ghivece inteligente. Nu vi se pare că se face risipă de inteligenţă? (M. V.)

ABSENŢA MATERIEI FRUMOASE
DIN BUCUREŞTI E RELATIVĂ, FIREŞTE

● Fizicienii s-au reunit recent pentru a dezbate diferitele feluri de nimic. Căci „nimicul este cea mai importantă parte din Univers“ – conform spuselor unuia dintre organizatori. Absenţa materiei este prima formă a nimicului, are şi o culoare, neagră – au spus unii. Inevitabil, s-a ajuns să se discute despre originea Universului şi savanţii s-au împărţit în două tabere: unii întrebau „de ce“, alţii întrebau „cum“. Pînă la urmă, s-au dus cu toţii la culcare. (M. C.)

● Compania Ryanair a fost dată în judecată, în Spania, pentru publicitate sexistă. Reclamele prin care încercau să-şi vîndă biletele (care se vînd oricum foarte bine, fiind de zece ori mai ieftine decît cele de la Iberia) sînt pline de femei frumoase aproape dezbrăcate, unduindu-se lasciv pe margini de piscine. Asociaţia de consumatori Adecua, care a cerut oprirea reclamei, este de părere că fetele dezbrăcate n-au nici o legătură cu zborul low cost. Doar dacă Ryanair nu are în vedere vreo aterizare forţată ori vreun crash balneoclimateric. (S. S.)

● Un bilet la expoziţia Human Body, deschisă zilele acestea la Muzeul „Grigore Antipa“ din Bucureşti, costă între 50 şi 60 de lei. Un pont de pe site-ul muzeului: biletele se pot cumpăra şi în rate. (S. G.)

● Conform unui studiu recent, oamenii de Neanderthal, după ce au coabitat mai bine de 10.000 de ani cu oamenii moderni (Homo sapiens), în cele din urmă au dispărut, pentru că aveau o structură cerebrală diferită, o parte importantă fiind alocată vederii, în detrimentul altor funcţii, precum legăturile sociale. Cu alte cuvinte, vedeau mai bine, dar erau mai proşti. Părerea mea, însă, este că dispariţia lor e relativă. (A. P.)

● Trageţi aer în piept să rostim împreună cel mai lung cuvînt din toate limbile lumii: „Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft“. 79 de caractere. Fără spaţii. E în germană, fireşte, şi a fost celebrat de către Institutul Goethe în cadrul recentei Zile Internaţionale a Limbii Materne. (M. C.)

MAI ÎNŢELEGE CINEVA EXPRESIA
„SISTEMUL SOLAR E FĂCUT
CA SĂ PRODUCI FRIG“?


● Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu se mai poate înţelege cu PDL. Cu PSD, PNL şi UDMR nu se mai înţelege de mult. Cu PC nu s-a înţeles niciodată. Mai înţelege cineva ceva? (M. M.)

● Întrebată, pe covorul roşu al Galei Premiilor Gopo, cîte una-alta despre filmul românesc, actriţa Ilinca Goia a folosit expresia „filmul de iscălitură“. Sper că a auzit-o cine trebuie şi că la Gala de anul viitor vom avea „Premiul pentru cel mai bun film de iscălitură“. (L. V.)

● Deşi se estima că va fi ieşit pînă acum din sistemul solar, satelitul Voyager 1 (plecat acum 35 de ani de pe Terra) se află încă sub influenţa Soarelui. Nici sistemul solar nu mai e cum era. (M. C.)

● În Braşov am descoperit un restaurant care se cheamă „Ceasu’ Rău“. Întrebîndu-mă de ce ar vrea cineva să intre într-un local cu un asemenea nume (fără să-i fie teamă că s-ar putea îneca, de pildă), am găsit răspunsul chiar pe site-ul restaurantului: „Ceasu’ Rău e făcut ca să te simţi Ca la Mama Acasă!“ (I. P.)

● Pe marginea şoselei Bucureşti-Ploieşti există o hală pe care scrie „Depozitul de prosoape“. Am intrat, de curiozitate. Înăuntru era un spaţiu uriaş şi un frig cumplit, de simţeai că trebuie să mergi foarte încet ca să nu produci curenţi reci. Pe rafturile risipite de-a lungul acelui spaţiu erau nişte obiecte casnice ieftine. Erau şi prosoape, şi halate, de vreo două-trei feluri, unele mai prăpădite ca altele. Pe un coş de plastic scria „prosoape murdare“. Dedesubt era trecut un preţ, iar înăuntru chiar erau nişte prosoape murdare. Mi-am zis că, dacă or fi puse acolo, la vînzare înseamnă că or exista şi muşterii în stare să cumpere acele prosoape murdare. N-am reuşit să înţeleg însă cine le murdărise. (A. M.)

● Titlu de ştire la TV: „De Paşti, mai frig decît de Crăciun“. Să tăiem porcii? (A. P.)

Foto: D. Goace

Mai multe