Cu ochii-n 3,14

DACĂ DUPĂ SĂPTĂMÎNA
CU MAIONEZĂ VINE DEPRESIA
CU MÎNECĂ LUNGĂ,
CE-O SĂ MAI URMEZE?


● Pînă de curînd eram convins că tehnologia HD e cea mai tare. Ce poate fi mai tare ca High Definition? Păi, Full High Definition, pe scurt: full HD. Se poate şi mai tare? Se poate: Ultra High Definition. Dacă după full vine ultra, ce-o să mai urmeze? (M. M.)

● După ani întregi de populism culinar, filiala PSD Iaşi a hotărît să nu mai dea mici şi bere de 1 Mai: „Sîntem în Săptămîna Patimilor şi nu vom organiza nici o acţiune cu mici şi bere în aer liber. Nu poţi aduce fanfara şi să dai de băut oamenilor“, a declarat Mihai Chirica, viceprimar al municipiului şi liderul PSD Iaşi. În schimb, filiala PSD va organiza prin oraş manifestări „cu caracter religios“. Puţine lucruri sînt mai periculoase decît o gaşcă de socialişti habotnici. (L. V.)

● La restaurantul Koket din Cîmpulung-Muscel comand salata casei, care va să zică „salata Koket“, însă o rog pe chelneriţă să nu-mi pună maioneză. Nu se poate – zice –, că aşa e salata, cu maioneză. Dar eu nu vreau maioneză – zic. Comandaţi altă salată – zice. Vreau „Koket“ fără maioneză – zic. Nu se poate – zice –, ce să pună în loc de maioneză? Iaurt – zic. Cu ce? – zice. Cu coriandru sau mentă – zic. Aha – zice, cu tonul ăla: „E nebună, să n-o contrazicem“. Peste cîteva minute, căutînd o toaletă, aud dinspre bucătărie hohote de rîs, cu lacrimi şi icneli: „Co-ri-an-dru, men-tă!!!!!“ (S. S.)

● După ce am aflat că şi animalele pot suferi după pierderea unui companion, unele cunoscînd chiar depresia – un articol care mi-a dat speranţă –, am citit că, de la musculiţe, trecînd prin peşti, pînă la cimpanzei, aproape toate speciile au felul lor de a-şi înşela partenerii, fie că e vorba de mîncare, fie că e vorba de sex. Nici animalele nu sînt mai bune decît oamenii. (M. C.)

● Guturaiul sau căpuşa? Am intrat în această dilemă ascultînd la radio sfaturi utile pentru a ne feri de căpuşe: dacă mergem la iarbă verde, tre’ să purtăm pantaloni lungi, bluze/cămăşi cu mînecă lungă, iar încălţămintea „să nu fie decupată“. Pe căldura asta? Dacă ne trebuie salopetă şi cizme de cauciuc, atunci de ce-am mai ieşi la iarbă verde „să ne răcorim“? Nu-i mai bine să stăm în casă, să dăm drumul la aer condiţionat şi să ne-alegem cu un simplu şi „benign“ guturai? (M. V.)

MARŢI SE ÎMPLINESC 32 DE ANI
DE CÎND NOUĂ ELEFANŢI
FĂCUŢI MANUAL
ZBURAU PE STRADĂ, ÎN PREAJMA
PATINOARULUI FĂRĂ ACOPERIRE


● Marţi se împlinesc 32 de ani de cînd de la Baikonur a fost lansată misiunea Soiuz 40, avîndu-l la bord pe Dumitru Prunariu, un român despre care se poate spune că a văzut cîte ceva la viaţa lui. (M. C.)

● Din categoria „Ce oferte îţi mai fac comercianţii ambulanţi cînd stai la terasă şi bei bere“: „Nu vreţi să vedeţi nouă elefanţi făcuţi manual?“ Refuzul îl descumpăneşte pe domnul în vîrstă, cu pălărie: „Mă rog, erau frumoşi!“ (A. P.)

● O maşină a Poştei Române a pierdut pe traseu un sac de bani, în comuna Tomeşti din judeţul Iaşi. Cine s-a nimerit la faţa locului a pus mîna pe ce-a putut, după care a şters-o. Ilie Andrieş, poliţistul local, descrie astfel scena: „Banii zburau pe stradă şi prin şanţuri, iar sacul pe care scria «Poşta Română» era undeva mai la deal, era desfăcut, gol“. Jurnalistul de la Adevărul observă: „Toţi cei care îşi umpluseră buzunarele se răspîndiseră ca potîrnichile.“ Neam de poeţi. (L. V.)

● Proprietarii de cîini rîd mai mult sau mai puţin decît proprietarii de pisici? Ei bine, s-a aflat şi asta: comportamentul cîinilor în societate asigură mai multe oportunităţi ludice pentru stăpînii lor. Acum se cercetează ce anume îi face pe oameni să rîdă în preajma animalelor lor de companie. (M. C.)

● Cică aeroportul din Braşov ar putea fi gata în 2016. De ce o fi nevoie de atîţia ani ca să faci o biată pistă de beton şi un terminal? Pare o poveste din aceeaşi categorie cu a patinoarului pentru FOTE din Poiana Braşov, a cărui construcţie a lîncezit cu lunile, pentru ca apoi să fie făcută pe brînci, în ultimul moment. O fi vorba de specificul naţional, dar poate că e şi ceva local, adică niscai braşoave. (A. M.)

● Un puşcăriaş din America e regele puşcăriei. A reuşit, nu se ştie cum, să seducă 13 gardiene. Patru dintre ele au rămas însărcinate. Trei şi-au tatuat numele lui pe diverse părţi ale corpului. Şi toate îi ajută – pe el şi pe tovarăşii lui de puşcărie – să-şi continue afacerile de după gratii: trafic de alcool şi droguri, clonare de carduri, operaţiuni cu cecuri fără acoperire etc. Nu se ştie exact cum a fost demascată această grupare, ajunsă acum în atenţia FBI. Probabil că au fost turnaţi de o femeie geloasă… (M. M.)

INDICII CĂ TE PAŞTE
UN FEL DE ANTIUTOPIE:
INVENTATORUL LUI DUMNEZEU
S-A PRĂBUŞIT PE JOS, VA FI NEVOIE
DE UN AN PENTRU O PAUZĂ


● Deschid Yahoo! şi-mi sare în ochi următorul titlu al unei „ştiri“: „5 indicii că te paşte nefericirea“. Să înţeleg că toate „reţetele fericirii“ de pînă acum, pe care le puteam găsi pe net, au dat greş? (A. P.)

● Ca să fii în trend azi, îţi cumperi blugi rupţi (cu variantele: uşor agăţaţi sau sfîşiaţi de-a dreptul), ojă care crapă pe unghie (în mod special!), tricouri gata scămoşate şi tenişi murdari (din fabricaţie). Mi se pare mie sau trăim un fel de antiutopie vestimentară? (S. G.)

● Albert Hofmann, inventatorul LSD-ului, a murit marţi, 29 aprilie 2013. Avea 102 ani. (L. V.)

● Jen Campbell – poetă şi scriitoare britanică şi librar într-un anticariat din Londra – a publicat, în aprilie anul acesta, cel de-al doilea volum din seria „Cititorii spun lucruri trăsnite“, intitulat More Weird Things Customers Say in Bookshops. Iată o mostră din perlele culese de-a lungul timpului: „Clientul (gîndindu-se): Cît ar valora un exemplar cu autograf din Biblie? Librarul: Cu autograful cui? Clientul: Păi… Nu ştiu… Nu al lui Dumnezeu, evident. (rîde agitat) Asta ar fi absurd… nu-i aşa?“ (P. M.)

● Mergînd, aşa, pe stradă, pe la Unirii, mă gîndeam ce zi frumoasă şi liniştită e, şi cum se bucură toată lumea din jur de ea. Deodată, chiar în faţa mea, la stopul la care aşteptam, un tînăr în pantaloni scurţi, uşor ponosit, s-a prăbuşit pe jos. În afară de tovarăşul său, care se bălăngănea şi el, ceilalţi oameni nu l-au băgat în seamă, continuîndu-şi ziua de primăvară. (I. P.)

● Chiar dacă despre ochelarii Google s-a spus că se vor comercializa în 2014, New York Times e deja pregătit. Marele cotidian american a scos pe piaţă propria aplicaţie pentru viitorii Google Glass. Această aplicaţie le va permite „cyber-ochelariştilor“ să recunoască alerte, texte scurte şi rezumate ale articolelor. Potrivit ultimelor studii, va fi nevoie de un an pentru ca ochelarii Google să fie popularizaţi, avînd în vedere că preţul cu care vor intra pe piaţă va fi unul mare: 1500 de euro. Se pare, însă, că aşteptarea va merita, căci vor revoluţiona lumea. (A. M. S.)

● După Buzău (şi înainte de a mai lua o pauză), drumul numelor de firme romåneşti ne poartă prin Mangalia, Medgidia, Năvodari şi Oneşti: Eclatant SRL, Ordinul Dragonului SRL, Kilipir Activ SRL, Passo Doble SRL, Mărul Lui Adam SRL, Zorile Toys SRL, Inter Etnica SRL, Potpuriu SRL, Ziua Speranţei SRL, Tot Înainte Dinamic SRL, Transbitum SRL, Européenne De Bois SRL, Selectiv SRL, Ghe Jan SRL, Harnicii Cocoşei SRL, Ceva Bun SRL, Amuzament 777 SRL, Poarta Edenului SRL, Lacrima SRL, La Creţu Fresh Fast Food SRL, Moldo Absolut SRL, Cont & Cost SRL, Nae Interstar SRL, Medeleni Vis SRL, Sturionul Vesel SRL, Gică Şi Moşu SRL, Mezozoica SRL, Pas Cu Pas SRL, Iliescu Ship SRL, Steaguri 24 SRL, Lady Eu Doina SRL, Tånăr Şi Puternic SRL, Pitic Activ SRL, Stare Bună SRL, Act Valabil SRL, Sănătate Prieteni Şi Bani SRL, La Tot SRL. (D. S.)

Foto: S. Suciu

Mai multe