Cu ochii-n 3,14

IAR SÎNT PRETUTINDENI ALTE CUVINTE
PENTRU A FACE SĂ DISPARĂ
MULTE DINTRE UNIFORME?


● Iar se unifică dreapta. A cîta oară? (M. V.)

● Din seria „Cititori dilematici“. Momentul 1, cînd am intrat într-unul dintre birourile Romatsa – DSNA Bucureşti şi dna Ioana Galan, care lucrează la Turnul de control al traficului aerian, mi-a zîmbit larg auzind de la ce revistă sînt şi mi-a spus: „Exact acum am terminat de citit un articol din Dilema veche!“ Momentul 2, cînd aşteptam să înceapă concertul Depeche Mode de la Bucureşti şi am observat un domn care se plimba pe stadion cu Dilema veche îndoită sub braţ, căutîndu-şi locul. Concluzia: oamenii „cu dileme“ sînt pretutindeni. (P. M.)

● De la un taximetrist am aflat „cel mai bun remediu împotriva stresului“: „Uitaţi-vă la televizor pe alb-negru. Culorile obosesc creierul… cînd ajungeţi acasă şi deschideţi televizorul, scoateţi culorile şi o să vedeţi ce bine o să vă simţiţi!“ Cu alte cuvinte, o viaţă cenuşie e mai liniştită. Aşa o fi, însă prefer să-mi stresez în continuare creierul cu albastru, verde, roz. (A. P.)

● Potrivit informaţiilor din presă, fostul ministru Victor Babiuc a fost închis la Penitenciarul Rahova în aceeaşi celulă cu Gigi Becali (cel puţin pentru primele săptămîni ale detenţiei). E o situaţie aproape experimentală, în care nu poţi folosi telecomanda pentru a face să dispară personajul din faţa ta. Greu de imaginat o pedeapsă mai aspră. (A. M.)

● N-am putut să nu mă întreb ce-o fi scris Dominique Venner, eseistul de extremă dreaptă care s-a sinucis de curînd în faţa Catedralei Notre Dame în semn de protest faţă de (posibila) legiferare a căsătoriei homosexualilor în Franţa. A scris enorm, vreo 50 de cărţi, multe dintre ele despre arme şi asasini de profesie. De neînţeles rămîne, pentru un specialist, obsedat de puritatea franceză, de ce s-a împuşcat cu un pistol belgian… (S. S.)

● Însoţitoarele de drum ale trenurilor companiei Virgin protestează împotriva noilor uniforme, pe care le consideră prea sexy şi prea transparente. Refuză să le poarte şi continuă să se îmbrace în cele vechi. Pentru a calma spiritele, generosul grup al lui Richard Branson le-a oferit angajatelor cîte un bon de cumpărături în valoare de 24 de euro, pentru a-şi procura… sutiene noi. Directorul Andy Cross a declarat pentru Telegraph: „E important ca angajaţii noştri să se simtă bine, deci le-am oferit cecuri cadou pentru a-şi lua dessous-uri pe care să le poarte pe sub bluze.“ Ştim toţi că iadul e pavat întotdeauna cu bune intenţii. (A. M. S.)

PE UN BLOC DE ZECE COLONEI
(PLIN CU HORMONI),
AVEM ÎNCĂ UN MARTIR DE CARTIER


● Pe un bloc de zece etaje din intersecţia Şoseaua Ştefan cel Mare cu strada Polonă s-a afişat zilele trecute o imensă reclamă la operaţii pe creier şi pe inimă, garantate de Euroclinic. Te trec fiori cînd vezi banner-ul care urlă, în intersecţie, printre reclame la gumă de mestecat şi tampoane: Alegeţi-ne pe noi! Cu alte cuvinte, „nu mai daţi banii la nemţi / că noi chiar n-avem clienţi.“ (S. S.)

● În sfîrşit, o veste bună: s-a deschis bistroul „La 2 colonei“; în Drumul Taberei, vizavi de biserica Răzoare. Tot gradu’ sfinţeşte locanta… (R. M.)

●  Pentru că vaca e nebună, porcul face febră, puiul e plin cu hormoni şi peştele cu mercur, a apărut o nouă tendinţă alimentară, promovată de altfel şi de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii): mîncaţi insecte! Şi pentru că treaba cu „combateţi foamea mondială“ nu cred că va prinde decît la cîţiva activişti sociali, „combaterea kilogramelor în plus“ va convinge, cu siguranţă. (S. G.)

● Cezar Ouatu a declarat, după finala Eurovision: „Am fost lovit şi biciuit de toţi şi am ajuns aici. Dacă România nu mă va vrea, Europa mi-a dat semne bune. Cred că, dacă aş fi reprezentat o altă ţară, de exemplu, Italia, aş fi cîştigat Eurovision-ul“. E bine, avem încă un martir megaloman. (L. V.)

● Unii şoferi de taxi din Franţa îi „iau“ pe cei din România: în Paris, am mers, la un moment dat, cu unul african, care tot fredona ceva. Întrebîndu-l ce, am aflat că era slujba pe care urma să o ţină duminica următoare la o biserică de cartier: cel de-al doilea job era de pastor protestant. (I. P.)

E FOARTE IMPORTANT
SĂ IEI AVIONUL DUPĂ CINCI ANI
PENTRU A-L SCOATE DIN NISIP


● Victor Ponta îi dă indicaţii preţioase ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Premierul cere supraveghere strictă în timpul examenului de bacalaureat. „E foarte important, o spun încă o dată, supravegherea: camere de luat vederi, profesori. Aia trebuie să fie la sînge! (…) Poţi să fii mai puţin bine pregătit, dar nu poţi să fii hoţ! Dacă eşti hoţ, trebuie să pleci din bacalaureat!“, a spus Ponta, în şedinţa de guvern. Ce bine le zice Dottore! (M. M.)

● Pe un panou publicitar, un cuvînt scris mare: FENOMENAL. Ce e fenomenal? Un preţ: 19,99 lei. Ce poţi să iei cu ei? Gresie Marte. (D. S.)

● Doi americani au vrut să meargă în vacanţă în Africa. Şi-au luat bilet de la Los Angeles pînă la Dakkar, s-au urcat în avionul companiei Turkish Airlines şi, în loc să ajungă la Dakkar, au aterizat la Dacca, la 11.000 de kilometri distanţă, în Bangladesh. Compania aeriană a încurcat codurile aeroporturilor (DKR şi DAC). Sper că americanii nu s-au supărat. Mie mi-ar plăcea să-mi iau bilet Bucureşti-Roman şi să aterizez la Roma. (L. V.)

● Alvin Lee, chitaristul trupei Ten Years After, a murit în urma unei operaţii; Bob Brozman s-a sinucis; Jeff Hanneman, chitaristul de la Slayer, a murit în spital; Chi Cheng, basistul trupei Deftones, a murit după cinci ani petrecuţi în comă în urma unui accident; Trevor Bolder, basistul de la Uriah Heep, a murit de cancer; Ray Manzarek, clăparul trupei The Doors, a trecut şi el în partea cealaltă, săptămîna trecută… A fost o primăvară cît se poate de neagră pentru rock. (M. C.)

● Spania a cheltuit aproape un miliard de euro (o treime din bugetul Apărării) pentru a construi unul dintre cele mai avansate submarine militare. Doar că a ieşit atît de greu, încît deocamdată nu-l bagă în apă de teamă să nu se scufunde (şi să plătească celelalte două treimi din buget pentru a-l scoate din nisip). Ar putea măcar să-l vopsească în galben. (M. C.)

Foto: E. Farkas

Mai multe