Cu ochii-n 3,14

11 septembrie 2013   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

NU AM CREZUT CĂ MAI EXISTĂ 
O CUTIE NEAGRĂ 
CU COCOŞEL ROŞU CARE
DECUPLEAZĂ LUMEA DE LA AMOR 

● Nu am crezut că mai există eroi adevăraţi în zilele noastre: dar am dat de un tînăr din Mangalia care a salvat un alt tînăr din valuri, neezitînd să înoate după el şi după încă cineva pînă dincolo de geamandură. Mi se pare extraordinar, înălţător şi, în acelaşi timp, o palmă dată teoriilor conform cărora, la noi, nimeni nu face niciodată nimic. (I. P.)

● John Carpenter, celebru regizor şi scenarist american, şi-a imaginat în 1996, în filmul Escape from L.A., cum va arăta lumea în 2013. Thriller-ul său SF prezintă anul 2013 destul de apocaliptic. Hologramele şi cyborgii îşi găsesc locul printre oameni pe o planetă care-şi revine cu greu după cel mai mare cutremur din istoria omenirii. Seismul a separat Los Angeles-ul de restul SUA. Apare şi o cutie neagră cu un buton care decuplează lumea de la orice fel de tehnologie. E adevărat că 2013 e mai puţin apocaliptic decît îşi imaginase Carpenter în urmă cu 17 ani, dar butonul ăla se cam potriveşte. (A. M. S.)

● Studiind meniul unui restaurant cu specific neaoş (Hanul Berarilor), am identificat diminutivele culinare cele mai frecvente, şi anume: mămăliguţă, chifteluţe, pulpiţe, ficăţei, purceluş, cocoşel, văcuţă, sărmăluţe. E adevărat că nu figura ciorbiţă şi că purceluşul şi cocoşelul nu fac parte din gama obişnuită. De asemenea, nu am întîlnit diminutive la salate şi deserturi. (I. P.)

● „Eu nu mă risc!“, i-a aruncat El, tranşant, în timp ce Ea se angajase deja pe roşu, riscînd totul pe o singură carte. De la trecerea de pietoni la trebonal n-a mai rămas decît un stop. Verde! (R. M.)

● La coborîre, pe Transalpina, spre Novaci, pe unul dintre parapetele recent construite în jurul celebrului drum au apărut veşnicele declaraţii de amor, „Gigi loves Mimi“, „Nelu inimă Marilena“, „România e Basarabia“. În mijlocul lor, una pe care n-am mai văzut-o, de emoţie crîncenă, datorată, cu siguranţă, peisajului: „Aici am stat şi am plîns ca un pisic“. Sper că am văzut bine, din goana maşinii… (S. S.

DACĂ OAMENII DE ŞTIINŢĂ 
CRED CĂ UN ADEVĂRAT PATRIOT
PUNE ÎNTREBĂRI, ATUNCI MĂCAR
SÎNTEM DATORI SĂ NI SE FÎLFÎIE 

● Dentistul canadian Daniel Zuk, mare fan Beatles, a cumpărat la licitaţie, cu 20 de mii de lire sterline, unul din dinţii lui John Lennon. Menajera acestuia l-a găsit prin anii ’60, pe cînd făcea curăţenie în casa starului, şi l-a pus la păstrare. Acum dentistul a declarat: „Dacă oamenii de ştiinţă cred că pot clona mamuţi, atunci John Lennon poate fi următorul.“ Îl poţi contrazice?! (M. C.)

● „România n-are nevoie de o Roşie Montană, România are nevoie de 30 de Roşii Montane“, a declarat Dragoş Tănase, director RMGC, într-o emisiune de la Adevărul Live. Iată un adevărat patriot. (L. V.)

● Potrivit unei ştiri de săptămîna trecută, cei şase cîini care au omorît copilul de patru ani din Parcul Tei au fost capturaţi de hingheri şi vor fi supuşi unor analize şi cercetări, timp de 14 zile. În legătură cu asta se nasc cîteva întrebări. Ce poate să reiasă din analize? Că sînt turbaţi sau nu? Şi ce dacă? Cercetările să însemne că procurorii le vor pune întrebări? În cele din urmă, vor fi judecaţi precum Boschito, maidanezul care a ucis un cetăţean japonez lîngă sediul Guvernului? Şi dacă da, avocatul lor va fi om? (A. M.)

● Culeasă de pe Facebook-ul unei amice, auzită la un nene cabanier din Novaci, Mehedinţi: „Toţi divorţăm odată şi-odată, dar măcar sîntem datori să încercăm.“ (P. M.)

● O reclamă pe autostradă: „Nouă chiar ni se fîlfîie!“ V-aţi prins la ce era? La o fabrică de steaguri. Logic. (A. P.)

FIIND VORBA DE ADOPTAREA 
UNEI LEGI PRIVIND UN DEFICIT,
CAUZA SE SCHIMBĂ

● Într-o zi n-ai de lucru şi arunci o privire peste ofertele de serviciu dintr-un ziar, ca să vezi ce meserii mai au căutare. Şi găseşti: pregătitori auto / gestionar cu experienţă pentru gestiune materiale şi piese ascensoare / tălpuitor manual / fată pentru operaţia de subţiat feţe / stivuitorişti / finisatoare / legătoreasă cu experienţă pentru carte legată, scoarţe / femeie subţiat şi însemnat / grataragiu / vopsitori pentru vopsitorie lichidă / personal pentru ştaifat şi pentru banda de tras. Acestea fiind cerinţele, îţi spui (a cîta oară?) că nu eşti bun de nimic. (D. S.)

● Vineri, 30 august, un pescar a scos din Sena un peşte pacu, văr cu piranha. Pacu trăieşte de obicei în apele sud-americane şi este crescut pentru consum în America de Nord. Prefectura din Paris explică: „De cele mai multe ori e vorba de animale de companie care au crescut şi pe care proprietarii inconştienţi şi depăşiţi de situaţie le abandonează în Sena cînd nu mai ştiu cum să le stăpînească.“ În 2012, brigada fluvială a Poliţiei a pescuit din Sena un piton regal fără cap, lung de trei metri. Cred că vine sfîrşitul. (L. V.)

● Conform Human Rights Watch, numărul femeilor şi fetelor închise pentru crime împotriva moralităţii din Afganistan era de 400 în octombrie 2011, iar acum a ajuns la 600. După doisprezece ani de la înfrîngerea talibanilor şi alţi patru de la adoptarea unei legi privind violenţa împotriva femeilor, 95% din fete şi 50% din femeile închise în închisorile din ţară au comis „crima“ de evadare neautorizată (dezertare de la soţ sau din familia de origine) sau sînt vinovate de zina, adică au avut relaţii sexuale extraconjugale. Aşadar, faptul că noi acum vorbim şi ne inflamăm pe Facebook (şi nu numai) din cauza cîinilor vagabonzi şi a „crimelor“ produse de ei demonstrează că trăim într-o ţară „normală“. (A. P.)

● Aflu, dintr-o analiză economică serioasă, că cel mai mare lanţ de şaormerii din ţară, Dristor Kebab, a înregistrat anul trecut pierderi de 190.000 de euro. Asta înseamnă, spune Ziarul financiar, un deficit lunar de 16.000 de euro. Adică, şi mai exact, 600 de euro pe zi. Echivalentul a 150 de şaorme. Să vă fie de bine! (M. M.)

● În timp ce în Louisville s-a deschis primul restaurant KFC Eleven în care puiul prăjit la găleată nu mai figurează într-un meniu ce abundă în salate, în Pittsburgh s-a deschis un restaurant numit Conflict Kitchen care serveşte numai mîncare tradiţională din ţările cu care SUA se află în conflict: Iran, Afganistan, Venezuela, Cuba şi, în curînd, Palestina şi Coreea de Nord unde, din cauza sărăciei, se pare că orezul a fost înlocuit cu fiertura din scoarţă de copaci. Să le fie de bine! (M. C.)

● La chioşcul cu de toate din staţia de metrou de la Crîngaşi, cel care mai demult avea „chiloţi normali“, zilele astea se poate citi un anunţ categoric: „Lenjeria intimă nu se schimbă.“ (S. G.)

Foto: S. Ciută

Mai multe