Cu ochii-n 3,14
DIFERENŢA DINTRE
FICŢIUNE ŞI UN ASASIN
DEGHIZAT ÎN ORA DE IARNĂ
ESTE CĂ FICŢIUNEA ÎŢI DĂ ARIPI
● Luna trecută, dintre scriitori, s-a dus nu doar Elmore Leonard, dar şi Tom Clancy, cel care a zis că diferenţa dintre ficţiune şi realitate este că ficţiunea trebuie să aibă sens. (M. C.)
● Ştire din The Economist: Francisco Rafael Arellano Felix, fost cap al cartelului drogurilor din Tijuana, a fost ucis la o petrecere de familie din Baja California de un asasin deghizat în clovn. (L. V.)
● Pe ecranele din staţiile de metrou – alea la care nu se uită, de fapt, nimeni – am zărit, cu coada ochiului, un titlu interesant: „Tendinţe de vară: sfaturi pentru machiaj“. E ciudat că doamnele şi domnişoarele primesc aceste sfaturi tocmai acum, la început de noiembrie, la vreo săptămînă după ce inclusiv ceasurile de la metrou au trecut la ora de iarnă. Altminteri nu mi s-ar părea deloc nepotrivit să văd toată iarna fete machiate „de vară“. (M. M.)
● Un banner pe o clădire din Sibiu care face reclamă la o clinică de ginecologie: „Totul despre păsărică şi barză!“ Creativitatea îţi dă aripi, nu-i aşa? (A. P.)
LOCUL UNDE
UN PERSONAJ CĂRUIA
I SE ZICE „CAP DE LOCUITOR“
A ANUNŢAT DE CURÎND
TOT SOIUL DE APARIŢII
A FOST ŞI A RĂMAS ALB
● O echipă de arheologi britanici de la Universitatea Reading a anunţat că are dovezi pentru a susţine că o aşezare descoperită în Israel, în Valea Ginosar, este străvechiul orăşel Dalmanutha, descris în Evanghelia după Marcu drept locul unde Iisus a înmulţit peştii şi pîinea hrănind 4000 de oameni. (M. C.)
● Cînd am aflat, zilele trecute, că există un personaj căruia i se zice „regele puiului de Crevedia“, m-am gîndit că, avînd atîţia regi de genul ăsta, România chiar e o monarhie urmuziană. (A. M. S.)
● Conform unui studiu recent, cică sîntem mai beţivi decît majoritatea europenilor – 13,3 litri de alcool pur anual pe cap de locuitor. Păi, nemţi, scoţieni, polonezi, ce faceţi? Goliţi paharele ca să ne ajungeţi din urmă! (A. P.)
● Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, a anunţat de curînd că va înfiinţa Ministerul Fericirii Supreme care, printre altele, va duce la bun sfîrşit „misiunile“ de pe vremea guvernării lui Chávez. Mă înfior la gîndul ce taxă de fericire vor plăti cetăţenii ţării sau care va fi raţia zilnică. (A. P.)
● La parterul magazinului Unirea, gătit de Halloween cu tot soiul de apariţii horror, lîngă un bancomat, o fantomă. Să fi fost „The Ghost of Credit Past“? (S. G.)
● Onomastica neaoşă a fost şi a rămas un inepuizabil subiect al ştirilor noastre: primarul din Tecuci, Daniel Ţuchel, şi-a adăugat prenumele Gerhardt ca să cîştige alegerile de acum doi ani (realitatea.net); comisarul Corrado Cattani al nostru, actualmente în închisoare, se numeşte Traian Berbeceanu; iar pe senatorul acuzat că ar fi luat mită, printre altele, în produse de pui, îl cheamă Bădălău. (I. P.)
● În timpul unui discurs pe care Papa l-a rostit în Piaţa Sfîntul Petru, pe 26 octombrie, la adunarea plenară a Consiliului Pontifical pentru Familie, un băieţel din rîndul întîi a ţîşnit spre Papă, l-a îmbrăţişat şi nu s-a mai dezlipit de el, deşi cardinalii au încercat cu binişorul să-l conducă la locul lui. Ca să-şi poată continua discursul, Papa l-a urcat pe puşti pe fotoliul lui alb. Puştiul a fost mulţumit. (L. V.)
ÎN LOC DE UN VERS
CU BUCHETE DE FLORI
S-AR PUTEA SĂ APARĂ
(LA PAGINA 24) TARABE
● Semantism: „Excursia se decalează cu o zi.“ Adică pe 30, în loc de 29. „Nu, pe 28.“ Adică se devansează. „Nu, am spus că se decalează cu o zi. În loc de 30, pe 29. E clar?“ Nu. Nu e. Oricum, a rămas ca-n gară. (R. M.)
● Lou Reed, cel care a zis că viaţa este sanscrită citită unui ponei, a plecat şi el în plimbarea finală. În Vîntureasa de plastic am citat un vers de-al lui şi mă bucur că am făcut aşa. Iar pentru cei pe care i-ar putea interesa, cîntecul meu favorit (dintre ale lui Lou Reed) este „This Magic Moment“. (M. C.)
● Pe marginea drumului, o florăreasă (în faţa unui coş de papură plin cu buchete de flori) îşi strigă marfa: „Avem elegantu’ ieftin, doamnă!“. (D. S.)
● Citind în presă un titlu rezumat după spusele economistului american Joseph Quinlan, am tresărit. „Femeile sînt viitorul în tehnologie“, suna titlul. M-am gîndit imediat că s-ar putea să apară femeia de înaltă tehnologie digitală. (A. M.)
● Ştim că citiţi, cu plăcere, notele noastre de la rubrica „Cu ochii-n 3,14“. Unii dintre cititorii noştri încep să citească revista de la coadă – adică de la pagina 24, unde e tipărită această rubrică. De cînd cu scandalul interceptărilor am aflat şi cine sînt primii cititori ai acestor note, pe care redactorii le trimit în general prin e-mail: agenţii NSA. Le amintim, pe această cale, că violarea corespondenţei e un delict – în România, în SUA şi peste tot în lumea civilizată. (M. M.)
● Pe undeva prin Vrancea, printre tarabe încărcate cu struguri luaţi parcă de la Carrefour (şi cu acelaşi preţ), am dat de o „Piscină Aquatică“. Se pare că, în ziua aia, cînd m-am nimerit şi eu pe drumul Iaşiului, localnicilor le pusese cineva şi apă în piscină… (S. S.)
Foto: Ş. Georgescu