Cu ochii-n 3,14

13 noiembrie 2013   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DOUĂ PĂPUŞI COSMOPOLITE
SE LASĂ CUCERITE PE ALOCURI 
DE NOUĂ PORCI MISTREŢI, 
ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE  

● Într-un episod al simpaticului net-show Glove and Boots, cele două păpuşi demonstrează cum călătoria în timp nu e recomandabilă din cauza lucrurilor celor mai mărunte care produc o cantitate enormă de frustrare şi pot induce o depresie fatală: fie că te întîlneşti cu cel care ai fost, fie că-l întîlneşti pe cel care vei fi; pentru că nu vei fi niciodată capabil să faci nici muncile din trecut, nici pe cele din viitor; pentru că, din cauza imunităţii diferite, fie îi infestezi pe cei din jur, fie te infestează ei – cel mai probabil mortal; dar, mai ales, din cauza muzicii („dubstep-ul nu va dispărea din viitor“). (M. C.)

● Am intrat şi noi, să zicem, în rîndul capitalelor europene cosmopolite: într-o seară, într-un taxi Pelicanul, am observat că şoferul e cît se poate de negru. Intrînd în vorbă cu el, am aflat că e din Congo şi trăieşte de cinci ani în România. Unde nu-i prea place, pentru că oamenii se uită prea curioşi la el şi îi pun prea multe întrebări. (I. P.)

● Printre cele mai kitschoase emisiuni ale momentului se numără Mărul discordiei, la Prima TV, în care trei fufe (nu le pot numi altfel, în acest context, deşi ideea ar fi că întruchipează trei zeiţe) se lasă cucerite de o gaşcă de hăndrălăi, se pupă ba cu unul, ba cu altul şi le dau, la final, cîte un grotesc măr aurit. Pe lîngă toate acestea, Un show păcătos se poate numi emisiune de artă şi cultură. (A. P.)

● N-au dispărut căutătorii imposibilului (cum credeam), ei mai apar cînd şi cînd, pe alocuri, discret. Am dat de unul într-un anunţ din ziarul Ring de vineri, 8 noiembrie 2013, care spunea: „Caut persoane motivate pentru o viaţă de calitate“. (D. S.)

● Ştiri recente: cinci tineri din Bordeaux au furat o lamă de la circ (botezată Serge le Lama) şi au plimbat-o cu tramvaiul, nouă porci mistreţi au trecut strada în Mănăştur, un cartier din Cluj, guvernul indian a pornit o operaţiune de săpături masive în regiunea Uttar Pradesh, ca să găsească aurul care i-a apărut în vis unui înţelept, telescopul spaţial Kepler a găsit 833 de noi planete, dintre care pe 104 ar fi posibilă viaţa, britanicii au inventat îngheţata fosforescentă (prin sinstetizarea proteinei luminiscente de la meduze), oamenii de ştiinţă au descoperit un ligament nou în genunchi (ligamentul anterolateral). În lumea asta nici să te plictiseşti nu mai poţi. (L. V.)

● Gara terminus, evident Capitala. Călătorii blocaţi în spatele uşilor închise; în schimb, uşile care dau în reţeaua ferată se deschid „automat“. Conductorul, de pe peron: „Apăsaţi pe manivela de sus, stînga. Din stînga sus, am spus. În jos, cu putere, trageţi tare, înspre tine. Acum în dreapta. Apasă pe butonul verde din dreapta, sus. Aşa. Vezi că s-a deschis?“ ICQ 1745 – instrucţiuni de folosire. (R. M.

DIN CAUZA STATULUI DE NESTĂPÎNIT,
TOT MAI DES AUZIM DESPRE ĂIA
CARE FAC BANI ÎNTR-UN CÎINE

● Acum nişte milioane de ani, din cauza microbilor heterotrofici care populau planeta, Pămîntul avea culoarea mov şi mirosea a ou stricat. Oare cum ar fi sunat versul lui Éluard pe vremea aia? (M. C.)

● Exasperat de problemele de la locul de muncă, un poliţist din Cluj a cerut statului român să-l eutanasieze. Reporterul care îi lua interviul i-a mulţumit, la final, urîndu-i multă sănătate. La aşa ştire, aşa reporteri. (S. G.)

● Furia taxării e de nestăpînit. Guvernul Ponta vrea să impoziteze tot ce mişcă – ba chiar şi ce nu mişcă, adică tot felul de construcţii. Printre construcţiile speciale care vor fi, din cîte se pare, impozitate, începînd cu anul viitor se numără şi coşurile de fum. Cu fumăritul intrăm într-o nouă eră veche. Spre Evul Mediu, tot înainte! (M. M.)

● Tot mai des, la meteo, auzim despre „temperatura din termometre“. Dacă tot e o modă, de ce n-am extinde formula şi la „kilogramele din cîntar“, „lungimea din ruletă“, „nivelul rîului din hidrometru“, „volumul gazelor din contor“ sau „IQ-ul din chestionar“. Mai e şi clişeul cu „mercurul din termometre“, care parcă ia amploare tot mai mare pe măsură ce termometrele devin mai electronice. (A. M.)

● Potrivit unui sondaj realizat de Nouvel Observateur, 73% din francezi se declară fericiţi cu şi la locul lor de muncă. Probabil că restul de 27% sînt ăia care fac cîte o grevă pe zi. (L. V.)

● Am auzit la radio o doamnă care face training-uri pe bani europeni zicînd aşa: „Femeile îşi pot deschide o mică afacere acasă; va fi o afacere de tip home business.“ Drept pentru care mă gîndesc şi eu să-mi deschid un magazin de tip shop. Sau mai bine să scriu o carte de tip book. (M. V.)

● Strada cu cel mai frumos nume din Salonic e Bubulina. Iar duhul oraşului sînt sigură că s-a ascuns într-un cîine negru, imens, cu care te întîlneşti la orice oră din zi şi din noapte, oriunde te-ai duce. (A. M. S.)

ROMÅNIA TREBUIE SĂ FIE ŞI EA 
PE UNDEVA ÎN SECOLUL TRECUT, 
ÎN AER

● În topul din acest an al ţărilor cu cea mai bună cotă de inovaţii datorate investiţiilor în cercetare, Europa stă cel mai bine: pe primul loc e, din nou, Elveţia, urmată de Suedia, Marea Britanie, Olanda, SUA, Finlanda, Honk Kong, Singapore, Danemarca şi Irlanda. Interesantă e însă şi lista ţărilor cu cel mai mare salt faţă de anii precedenţi: Moldova, Uganda, Armenia, Vietnam, Mongolia, Georgia, Muntenegru, Tadjikistan ş.a. România trebuie să fie şi ea pe undeva, dar nu apare menţionată în articolul din Scientific American. (M. C.)

● Mă întrebam, zilele trecute, care o fi fost, prin 1999, adică în secolul trecut, primul „3,14“ pe care l-am scris în Dilema. Habar n-am, arhiva nu mai există, cel puţin pe net, unde aş putea verifica. Cîte sute oi fi scris cu totul? Cîte semne ar avea, cu toatele? Cred că e un bun exerciţiu pentru prevenirea insomniei: să numeri şiruri de „3,14“, în loc de oi. (S. S.)

● Într-o zi de toamnă, în 77 (troleibuzul, nu anul), un bărbat repeta întruna, ca pe o incantaţie, două cuvinte: GETICA – LOMONOSOV. Cînd spunea GETICA, ridica un deget al mîinii stîngi. Cînd spunea LOMONOSOV, desena cu mîna dreaptă un triunghi în aer. (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu, E. Farkas

Mai multe