Cu ochii-n 3,14

20 noiembrie 2013   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

NU IEŞIŢI DIN STRATURILE GROASE,
CONSUMAŢI CEL PUŢIN 
29 DE PAGINI ZILNIC, 
EVITAŢI ÎNCEPUTUL 

● Acum trei săptămîni, mă miram de graba autorităţilor de a monta, atît de devreme, podoabele de Crăciun pe bulevarde şi în pieţele publice. Afară erau încă 20 de grade la prînz. Astăzi, pe un frig de-ţi intra în oase şi-o burniţă cumplită, am observat, într-o intersecţie, un „Centru anti-caniculă“, uitat de aceleaşi autorităţi: pe containerul prevăzut cu defibrilator şi aer condiţionat erau recomandări: nu ieşiţi din casă la orele prînzului, consumaţi cel puţin doi litri de apă zilnic, evitaţi alcoolul şi cafeaua. E clar, între meteo şi logică nu e nici o legătură. (M. M.)

● Reţeaua de supraveghere din Beijing (800.000 de camere în tot oraşul, în taxiuri, pe străzi, în săli de clasă, cinematografe etc.), una dintre cele mai extinse şi mai invazive din lume, nu mai poate funcţiona din cauza smogului. South China Morning Post scrie că poluarea a redus vizibilitatea în asemenea măsură încît „nici o cameră de supraveghere nu poate vedea dincolo de straturile groase de particule“. (L. V.)

●În timp ce Bank of England este acuzată de biograful lui Jane Austen că a înfrumuseţat portretul scriitoarei care-l va înlocui pe cel al lui Charles Darwin pe bancnota de 10 lire, o britanică de 29 de ani s-a decis să-şi lase mustaţa să crească în scopul de a aduna bani pentru cercetarea cancerului prin intermediul unei campanii a Fundaţiei Movember. (M. C.)

● 404 – codul oficial de eroare de pe Internet – a fost desemnat cel mai popular termen folosit de vorbitorii de limbă engleză în anul 2013. Pe locul al doilea în acest top se află cuvîntul fail (eşec). Aşadar, viitorul limbii pare virtual, sumbru, cu pagini lipsă („404, Page not found!“). (A. P.)

● Potrivit ziarului sud-coreean Joong Ang, în jur de 80 de persoane ar fi fost executate în şapte oraşe diferite în Coreea de Nord, la începutul lui noiembrie, în faţa locuitorilor, obligaţi să vină şi să privească. Motivul: s-ar fi uitat la programele TV sud-coreene, sub formă de DVD, sau ar fi deţinut o Biblie. În dictaturi se moare din motive din ce în ce mai absurde. (A. M. S.)

„CÎND ÎNCĂ O ADOLESCENTĂ GREA
S-A SCUTURAT ALENE, 
VIBRÎND PE TEME ECONOMICE,
PRIVEŞTE CU MÎNDRIE, 
GÎNDIND MAI REALIST, 
LA RESTUL DE ADOLESCENTE 
CE NU S-AU SCUTURAT“ 

● Dacă nu mai ştiţi cum să uraţi „La mulţi ani!“, există o sumedenie de site-uri cu astfel de mesaje „inedite“. Preferatul meu, pescuit de pe un asemenea site: „Cînd încă o petală din anii tăi frumoşi s-a scuturat alene, vibrînd armonios, priveşte cu mîndrie, gîndind neîncetat, la restul de petale ce nu s-au scuturat.“ (S. G.)

● Anul viitor, în luna februarie, cei de la Marvel vor lansa o bandă desenată cu un nou supererou pe nume Kamala Khan, o adolescentă americană musulmană de origine pakistaneză, în vîrstă de 16 ani. „Fratele ei este foarte conservator, mama ei devine paranoică la gîndul că fata va fi atinsă de vreun băiat, iar tatăl ei vrea să studieze şi să devină doctor“, spun despre familia Kamalei Khan creatorii ei americani, dintre care unul este un musulman convertit. Superputerile Kamalei Khan vin din faptul că-şi poate lungi braţele şi picioarele şi îşi poate modifica forma corpului. Go Kamala! (M. C.)

● Era un banc în care nişte săteni se duc la pustnicul din vîrful muntelui să-l întrebe cum va fi iarna. „O iarnă obişnuită“, le răspunde înţeleptul. Oamenii coboară în vale şi se gîndesc că nu strică totuşi să mai adune nişte lemne, ca să fie siguri că vor trece cu bine prin iarna cea obişnuită. Peste încă vreo săptămînă, prevăzători, sătenii se duc iar la înţelept şi-l întreabă dacă s-a schimbat ceva în viziunea lui. „O să fie o iarnă grea“, zice pustnicul şi, drept urmare, oamenii coboară repede în sat şi adună şi mai multe lemne. Peste încă o săptămînă, iar se duc la pustnic să-l întrebe. „O să fie cea mai grea iarnă de cînd mă ştiu“, zice el de data asta. „Dar de unde ştii tu toate astea, înţeleptule?“, îl întreabă sătenii intrigaţi. „Păi, mă uit şi eu în vale şi văd că oamenii îşi fac mai multe provizii de lemne ca niciodată.“ Tot aşa, recent, guvernul nostru a transferat fonduri suplimentare de sfîrşit de an către autorităţile locale, sub pretextul unor prognozate geruri năprasnice. Meteorologii nu s-au uitat însă la măsurile luate de guvern, aşa că, atunci cînd au fost întrebaţi, s-a descoperit că ei n-aveau habar de nici un ger. Prognozaseră o iarnă normală. (A. M.)

● B1 TV, pe-nserat, o emisiune pe teme economice. Şi o întrebare scrisă pe burtieră, la care răspunsul trebuie trimis prin SMS, iar un SMS costă 0,93 euro fără TVA: „Vă ajung banii pe care îi cîştigaţi lunar?“ 55% au răspuns „nu“. Păi, dacă nu le ajung banii, de ce dau SMS-uri scumpe ca să răspundă la întrebări stupizele? (M. V.)

● Lîngă casa mea, în locul unui restaurant vegan, în care nu prea intra nimeni, a apărut un altul, mai realist şi mai pămîntesc: „La porcul pofticios“. (A. M. S.

ŞI PARCĂ VEZI, 
DIN PERSPECTIVĂ ONOMASTICĂ,
LITERE CÎNTĂTOARE

● „Cîştigă un sos de usturoi la New York!“, te îmbie o reclamă KFC. Şi parcă vezi năvala hoardelor de consumatori în lanţurile KFC newyorkeze, cînd vor fi îndemnaţi prin reclame similare: „Cîştigă un mujdei la Bucureşti!“. (D. S.)

● Ieri am ajuns, din întîmplare, cu taxiul, într-o (mică) intersecţie bucureşteană pe care nu o ştiam şi care, cel puţin din perspectivă onomastică, sună fabulos: cea dintre străzile Turmelor şi Reînvierii. (I. P.)

● Pe un galantar de îngheţată (cofetăria unei alei comerciale de supermarket) stătea scris, cu litere mari şi galbene, ca o mîndrie „locală“ care să atragă privirile: „Avem şi îngheţată de post“. Galantarul era gol. (S. G.)

● Extras din „Lista obiectelor admise la expediere pe riscul expeditorului“ a Poştei Române: „Albine vii, păsări mici cîntătoare, pui de o zi şi porumbei“. Ce s-ar întîmpla oare cu păsările mici necîntătoare, cu puii de două-trei zile sau cu guguştiucii? (M. P.)

Foto: Ş. Georgescu

Mai multe