Cu ochii-n 3,14

22 ianuarie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

SE PARE CĂ, ÎN VREMURI ALE LOR, CANTITATEA ŞI DIMENSIUNEA SUFLETULUI SÎNT ESENŢIALE PENTRU CEI CARE ADMINISTREAZĂ O FĂCLIE

● Un francez a încercat să stingă flacăra veşnică de sub Arcul de Triumf din Paris. Alerga beat spre flăcăruie, cu un extinctor în mînă, în momentul în care a fost arestat. Nu este prima întîmplare de acest gen. Un soldat a vrut să stingă flacăra urinînd pe ea, un cetăţean s-a ars în timp ce încerca să o sufoce, aşezîndu-se deasupra ei, iar un altul a fost arestat după ce se apucase să fiarbă, la focul veşnic, ouă. Se pare că, în vremuri de restrişte, un foc care arde degeaba e o imagine insuportabilă. (M. P.)

● Dan Şova, acest „june tînăr“ care a fost lăsat să se joace de-a marile proiecte, a anunţat triumfător: „Vom avea autostradă continuă în 2015 de la Sibiu la Viena.“ N-ar trebui totuşi să-şi limiteze marele spirit vizionar pînă la Nădlac? Căci de la graniţă încolo, ungurii şi austriecii au deja autostrăzi, de multă vreme. Nu e nevoie să le mai „avem“ şi noi pe ale lor, atîta timp cît pe Valea Oltului rămînem în continuare cu drumul deschis de moşii şi strămoşii noştri. (M. V.)

● Cînd e vorba de ale burţii, cantitatea şi dimensiunea sînt esenţiale pentru unii. De pildă, pentru creatorii unei dughene din Berceni: BIG SHAORMA MEGAPAN. (D. S.)

● În Arabia Saudită, femeile pot de acum să-şi declare iubirea de ţară tot anul purtînd nişte lentile de contact „patriotice“, scoase pe piaţă cu ocazia zilei naţionale: lentilele sînt verzi ca steagul saudit, pe una e imprimată emblema naţională – un palmier deasupra a două săbii încrucişate –, iar pe cealaltă apare caligrafiat crezul musulman: „Nu este Dumnezeu în afară de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah.“ Preţul: 17 euro. În cazul ăsta, ochii chiar sînt oglinda sufletului. (A. M. S.)

● Parcarea de la Aeroportul „Henri Coandă“, despre care am scris de multe ori, continuă să fie o mare problemă. Ultima oară cînd am trecut pe acolo, nu se mai deschideau barierele la intrare. Maşinile se înşirau într-o coadă interminabilă, iar şoferii înjurau că pierd avionul. Un scandal infernal. Unii încercau să-şi lase automobilele cîteva minute în faţa intrării aeroportului, cu luminile de avarie pornite, pînă ce-şi conduceau rudele sau prietenii la ghişeele pentru check-in. Imediat însă, lîngă maşini îşi făceau apariţia controlori, poliţişti sau chiar trupe antitero, să-i întrebe de ce nu degajează mai repede locul. Mie mi se pare cît se poate de limpede că, pînă una-alta, în afară de vestiţii taximetrişti, adevăraţii terorişti ai aeroportului de la Otopeni sînt cei care administrează parcările. Pare că pe ei nu-i ia nimeni niciodată la întrebări. (A. M.)

● În Galaţi există un ansamblu sculptural (autor: Frederic Storck) dedicat lui Eminescu. Alături de poet, se află o muză cu o făclie în mînă. De mai multe ori, mîna muzei a fost furată (scrie gandul.info). Astfel încît, spune cineva de la Primărie, „pînă acum s-au făcut 26 de copii ale mîinii cu făclie, din care preventiv s-au păstrat două, care sînt montate la ocazii speciale“. De 15 ianuarie, de pildă, cine organizează un eveniment dedicat poetului face cerere la Primărie pentru a se monta mîna. Poliţia locală patrulează mai intens, iar apoi mîna se demontează şi se pune la loc în depozit. Nu e clar cine o fură. Ultima dată, cică pe camerele video s-au văzut nişte inşi care făceau „dansuri şi gesturi obscene“. Or fi nişte români care s-au născut poeţi şi vor să scrie „cu mîna lui Eminescu“? (M. V.)

ÎN MOD BIZAR,

SE PARE CĂ E GREU SĂ SCHIEZI ÎNTR-UN TAXI CARE ÎNFLOREŞTE

● Telenovela din Franţa, cea cu François Hollande care are o concubină oficială, dar şi o amantă, readuce în discuţie, în mod bizar, programul „Mariage pour tous“, susţinut de preşedinte. Cel care a propus căsătoria celor de acelaşi sex nu e însurat. Mariage pour tous, sauf pour le président. (M. M.)

● Întrebat dacă ar candida la preşedinţie, dl Mugur Isărescu a spus că, la 65 de ani, îi e greu să-şi schimbe profesia: „La 65 de ani îmi este greu să mă debarasez de haina de bancher, care-ţi intră în piele. Nu prea ştiu cazuri ca, la 65 de ani, să intre cineva în viaţa politică.“ Îi dau eu un caz. Carlo Azeglio Ciampi, fost guvernator al Băncii Italiei, a devenit preşedintele ţării la 79 de ani. Şi a fost un preşedinte foarte bun şi foarte respectat. Deci? (M. V.)

● Guvernul de la Phenian a investit masiv într-un mare proiect turistic: o staţiune de schi cu zeci de pîrtii şi instalaţii de top. Staţiunea e destinată turiştilor străini. Rămîne doar ca aceştia să şi vrea să meargă la schi în Coreea de Nord. Ca să schiezi e nevoie de frig şi de zăpadă. Dar unele locuri sînt prea glaciale chiar şi pentru schiori. (M. M.)

● Cea mai neobişnuită ştire auzită într-un taxi: un cangur era alergat de nişte copii în Arad! Nimeni nu a părut să ştie de unde venea cangurul. Îngrozitor de trist este că bietul animal a murit, pînă la urmă. Dintre cauze au fost amintite stresul şi edemul pulmonar. (I. P.)

● Din cauza nenumăratelor furturi ale indicatorului Milei 420 (cifra însemnînd data de 20 aprilie, adică Ziua Internaţională a Canabisului), Departamentul Transporturilor din Colorado (primul stat unde anul acesta s-a legalizat consumul de marijuana, vînzările din prima zi ridicîndu-se la cifra de 5 milioane de dolari) a înlocuit indicatorul cu unul pe care acum scrie Mila 419,99. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în trecut, cînd oficialităţile au fost nevoite să înlocuiască un indicator pe care au scris Mila 68,5. (M. C.)

● M-am trezit într-o dimineaţă, la începutul săptămînii, într-un zgomot infernal: Primăria de sector a hotărît că e timpul să toaleteze copacii din cartiere. Drept care o echipă de specialişti a reuşit să ciopîrţească restul de copaci care mai rămăseseră în faţa blocului. Deşi, după acţiunile de „toaletare“, totul arată ca după un măcel antiecologic, sloganul maşinii Primăriei m-a liniştit: „Înfloreşte prin noi“. (S. G.)

SE PARE CĂ EXTRATEREŞTRII

AU CUMPĂRAT DEJA MULTE APARTENENŢE DIN SATUL VECIN

● Ostilităţile au decurs astfel: în timpul unei certe privind extratereştrii, femeia a scos un pistol din vagin şi şi-a ameninţat iubitul, care i-a smuls arma şi a aruncat-o în WC. Dar ce făcea femeia cu pistolul în vagin? Mai devreme îl folosise ca jucărie sexuală şi îl lăsase acolo. Cine era această interesantă femeie? Fosta soţie a scriitorului Cormac McCarthy, cu care are şi un copil. Femeia a fost arestată şi amendată. Nu există ţară pentru femei pleonastice! (M. C.)

● Japonezii au cumpărat săptămîna trecută brand-ul Jim Beam. Cu această ocazie am aflat şi cît whisky beau românii: ne clasăm pe locul 30, adică al şaptelea din coadă, devansînd Pakistanul, Nigeria şi China. (M. C.)

● Mars One este un proiect de cercetare şi colonizare, începînd cu anul 2025, a planetei Marte. Preselecţia echipajului a început deja. Cei care vor pleca nu se vor mai întoarce niciodată. Ceea ce nu i-a împiedicat pe cîţiva pămînteni, căsătoriţi şi cu familie, să se înroleze. A te descotorosi de un partener pentru totdeauna devine astfel o fantezie morală, legitimă, realizabilă fără asasinat. Unde mai pui că este în folosul ştiinţei… (M. P.)

● Am descoperit că pe Facebook sînt membră, fără voia mea, a peste 99 de grupuri (comitete şi comiţii, în varianta lor online) cît mai diverse, printre care „Insecticide colorate“, „Barzoi“, „Respect pompierilor români“, „Spirala artelor“, „Prietenii Israelului“, „Lupta realistă“ etc. Am început să le părăsesc rînd pe rînd, treabă care mi-a luat cam o jumătate de oră. Atît de multe apartenenţe, inclusiv la grupul „România“, mă sufocau. M-am simţit mai bine doar după ce am ieşit şi din grupul „Nu a fost a lor, nu este şi nu va fi niciodată!“ (A. P.)

● „Eminescu nu poate fi decapitat!“, a declarat prof. univ. Victor Crăciun, preşedintele Ligii pentru Unitatea Culturală a Românilor de Pretutindeni, după ce a aflat că nişte necunoscuţi au decapitat un bust de marmură al lui Mihai Eminescu ce urma să fie inaugurat în Hliboca, zona Cernăuţi. „Între timp, capul poetului a fost găsit de Poliţia ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca.“ (L. V.)

Foto: Anca Fronescu

Mai multe