Cu ochii-n 3,14

22 iunie 2016   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DUPĂ CE AM REFUZAT TOATE CLIȘEELE COSMETICE DESPRE ROMÂNIA,
VOM VEDEA UN PROSOP NU DEPARTE

● Un băiat către o fată: „Nu vrei?“ Nici un răspuns. „Sigur nu?“ Pauză. „Ești supărată?“ Iar tăcere. „Nu, ești doar timidă“, conchide el. Nu, nu e un dialog dintr-un film 18+. Nici o încercare a bărbaților de a le înțelege pe femei. Doar monologul unui puști, pe stradă, după ce am refuzat să primesc un pliant de la el. (C. Ș.)

● Găsesc în săptămînalul Die Zeit un articol scris cu duioşie, un soi de profil al Naţionalei de fotbal a României. Autorul evocă ironic şi autoironic toate clişeele despre România, vorbeşte mult despre anonimatul jucătorilor, despre jocul prost, despre şansele slabe, despre ăştia care „sînt mai outsider-i decît outsider-ii“, dar nu uită să spună – tot ironic – că, pînă una-alta, pînă după meciul cu Elveţia, Bogdan Stancu a reuşit să marcheze de două ori mai mult decît Ronaldo, Ibrahimovici, Gómez şi Griezmann la un loc. Satira asta e şi un fel de elogiu al baftei. Dar bafta e şi ea un merit în fotbal! (M. M.)

● De cîteva zile primesc e-mail-uri cu sfaturi cosmetice de la „Cronica femeii“: „Vrei să te simți frumoasă?“, „Cum să fii o femeie apreciată de bărbați“, „Femeie, fii specială în viața unui bărbat!“. Spre ce s-ar îndrepta sfaturile, în oglindă, de la un site numit „Cronica bărbaților“? (S. G.)

● Cîteva dintre frazele comentatorilor canalului PRO TV rostite în timpul meciului România-Elveţia: „Jucătorii își caută exprimarea“, „au o imagine pozitivă pe buze“, „avem nevoie de aer la mijlocul terenului“, „a văzut golul, dar acesta a dispărut“, „în prima repriză am văzut zidul făcîndu-și treaba“, „avem nevoie de o reușită personală a cuiva“, „e nevoie de mai multă prospețime în teren“, „acest departe nu-i suficient de departe“, „ambele penalty-uri au fost rezultatul unor faze de atac“, „e nevoie de multe picioare pentru a-i opri pe elveţieni“, „vom vedea răutate în sens pozitiv“, „am avut ghinion, de ce n-am avea acum și noroc?!“, „măcar un moment de dezechilibru să fi avut și noi!“, „am suspendat sentimental spațiului“, „hai să sperăm pînă la final – acesta e finalul!“. Nu mai am nimic de comentat, predau legătura! (M. C.)

● Am contabilizat ce i-a lipsit echipei naţionale a României – conform spuselor aceloraşi comentatori de la PRO TV – în partida cu Elveţia terminată la egalitate: aer, un prosop, pauză, energie, reuşite personale, sclipiri, plămîni, un lider, noroc, inspiraţie şi îndrăzneală. În rest, am avut tot ce ne trebuia! (M. C.)

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

NIVELUL DE INTELIGENȚĂ POATE FI
MĂSURAT LA FEL CA APA CALDĂ
ȘI ARE, DECI, ACELAȘI NUMĂR DE PIESE

● Citesc pe site-ul descoperă.ro: „Nivelul de inteligenţă poate fi măsurat, iar oamenii care au observat aceste 8 semne sînt mult mai inteligenţi decît media. Infograficul realizat de cei de la Business Insider prezintă unele comportamente şi trăsături pe care cercetătorii le-au sugerat ca fiind asociate cu un nivel mai ridicat de inteligenţă. Cei de la Business Insider subliniază că legătura nu este egală cu relaţia de cauzalitate, iar dintre semnele care indică o inteligenţă mai mare decît media se numără: eşti copilul mai mare din familie; iei lecţii de muzică; nu fumezi; eşti mai slab; scrii cu mîna stîngă; ai pisică; eşti înalt; ai folosit droguri relaxante.“ Nu ştiu cum vă simţiţi citind rezultatul acestor cercetări, dar eu mă consolez că doar înălţimea mă mai salvează, cît de cît. În rest, nu mă încadrez deloc. Poate de aceea textul general al ştirii îmi pare lipsit de inteligenţă. (S. V.)

● În primele zile după ce a fost aleasă doamna Firea la Primărie, apa de la robinetul meu care, prin firea lucrurilor, era caldă, a devenit călîie. Nimeni din bloc nu știa nimic, Radet nu pusese vreun anunț. Dar apa călîie învîrte apometrul la fel ca apa caldă și are, deci, același preț. Nu ar fi deloc firesc că, abia aleasă, doamna Firea să fi și început să ne demonstreze că tot ce spuneau contracandidații despre ea ar fi adevărat. Un vecin mi-a mărturisit însă că, de cîte ori vrea să se bărbierească sau să facă baie și se confruntă cu apa călîie, își zice în barbă cu năduf: Fire-ar să fie! (A. M.)

„The Making of Me and You“ e o platformă digitală oferită de BBC, care calculează, în funcție de datele fizice ale fiecărui individ (vîrstă, sex, greutate, înălțime), alcătuirea exactă a corpului: compoziție chimică, număr de celule, litri de lacrimi, urină și sudoare produși pînă la momentul calculării și mulți alți parametri insoliți. Aflăm astfel că, pornind de la materialele componente ale corpului (oxigen, carbon, hidrogen, azot, calciu, fosfor, potasiu etc.), prețul per kg de om ar fi de numai 29 $. Un individ mediu, de 80 kg, ar valora așadar 2320 $. Nu poți nici măcar să-ți cumperi o mașină. (M. P.)

● Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a reuşit performanţa de a nu finanţa nici unul dintre festivalurile de jazz (de la Bacău, Miercurea Ciuc, Bucureşti şi Sibiu) care au depus proiecte în acest an. Mai bine! Am auzit că jazz-ul e un gen muzical ciudat, cu piese lungi, complicate şi imprevizibile, care oricum se întorc în acelaşi punct. (M. C.)

UN COPIL PURTÎND UN COSTUM
CU MODEL DE PIZZA
DEVINE UN LEU DE AUR

● Moartea gorilei Harambe, de la grădina zoologică din Cincinnati, a stîrnit o mare indignare în mediul online. Lucrurile s-au întîmplat așa: un copil de patru ani a intrat la ea și viața i-a fost pusă în pericol. Îngrijitorii au omorît gorila pentru a-l salva pe băiețel. Doar că, după opiniile internauților, nu a părut decizia cea mai înțeleaptă și nu era drept ca animalul să plătească cu viața pentru neglijența unor părinți. Omenirea e tînără dacă încă ne întrebăm cine trebuie salvat: omul sau animalul? (A. M. S.)

● Recent, regina Marii Britanii a apărut la o paradă purtînd un costum cu model de pizza (cu tot cu pălărie asortată). Sau într-un sacou şi o fustă cu pisicuţe. Sau, în altă imagine, cu vinete coapte. Cum de s-a întîmplat aşa ceva? Oamenii responsabili de ţinutele reginei au ales un costum verde aprins sau, mai bine zis, exact nuanţa de green screen folosită în filme. A fost o zi bună pentru internauţii puşi pe şotii. (C. Ş.)

● La 12 trecute fix, cînd cei mici termină orele, trotuarul din fața școlii devine un adevărat teatru de operațiuni: de o parte, nărăvași și zglobii, elevii din primară, proaspăt ieșiți de la ore; în fața lor, în șir indian, bunicii. Iar arma din dotare – covrigul – uriaș, cel mai uriaș sau la oferta doi deodată –, întins cu convingere ultimativă din pungile de plastic în care mai stau stivuiți încă vreo doi-trei. Luînd în calcul că acești copii, odată ajunși acasă, vor lua masa de prînz, această inedită variantă „Ia covrigul, neamule!“ s-ar putea să ne coste cu mult mai mult, dar va fi cu mult prea tîrziu. (R. M.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

● Zilele trecute, pe cînd răsfoiam Anunțul telefonic (nr. 64, din 8-9 iunie 2016), două anunțuri m-au pus pe gînduri și acolo m-au lăsat: 1) „DORESC taxiu la rămînere în schimbul unui ceas de aur și 6 luni de taxi la rămînere“; 2) „VÎND elastic de păr în stare aproape perfectă, 250 euro“. (D. S.)

Foto: I. Popovici

Mai multe