Cu ochii-n 3,14

30 ianuarie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DIN MOTIVE OBIECTIVE,
COMERŢUL CU FUNDIŢE NEURONALE A FOST INTERZIS PE WALL STREET

● Comunicat de presă: „Din motive obiective, acţiunea „Mihai Eminescu – poet şi om politic“ ce trebuia ţinută mîine (15 ianuarie 2013, n.r.) la sediul Partidului Conservator Buzău, la orele 15, este amînată pentru o dată ulterioară.“ Motivele obiective erau neplata chiriei. Eminescu ar fi înţeles. (L. V.)

● Pentru a descuraja braconajul elefanţilor, în noiembrie anul trecut, SUA au distrus, într-un eveniment public, şase tone de fildeş confiscate de pe piaţa neagră, iar China, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a decis să distrugă de curînd, tot într-un eveniment public, o mare parte din fildeşul şi din alte produse animale confiscate în ultimii ani. Comerţul cu fildeş a fost interzis în 1989, dar braconierii africani continuă să ucidă aproximativ 96 de elefanţi pe zi. (M. C.)

● Într-unul dintre multele boutique-uri din centrul comercial bucureştean Unirea, printre fustiţe, bluziţe şi fundiţe, cocoţat pe un perete, deasupra cîrpelor colorate, un monitor cu o singură imagine: Eminescu. Şi citatul de rigoare: „Toate-s vechi şi nouă toate: Vreme trece, vreme vine“. Să mai spună cineva că shopping-ul nu e poezie. (S. G.)

● Nature Neuroscience a publicat rezultatele unei cercetări conform cărora cafeina ajută memoria doar dacă este consumată după procesul de învăţare, nu înainte. Iar Journal of Neuroscience a tipărit un studiu conform căruia jocurile pe computer îmbunătăţesc anumite abilităţi neuronale, însă doar pe termen scurt. Nici durata nu mai e ce-a fost. (M. C.)

● Aflu, din Business Insider, că bancherii şi brokerii de pe Wall Street obişnuiesc să consume droguri ca să scape de stres. Printre drogurile preferate: ecstasy, o substanţă care induce o stare euforică. Într-un fel, (şi) asta explică criza financiară globală: prea multă euforie, prea puţin simţ al realităţii. Ecstasy şi, mai ales, agonie. (M. M.)

DIN CAUZA EXCESULUI DE RĂSFĂŢ, TREI PERSOANE
AU DISPĂRUT PRINTRE ALTELE

● Într-un recent interviu din New Yorker, preşedintele Obama a declarat: „Nu cred că marijuana e mai periculoasă decît alcoolul“, afirmaţie sprijinită imediat de mai multe publicaţii care au apelat la statistica mortalităţii şi au făcut o listă cu activităţi „banale şi legale“ mult mai periculoase decît fumatul marijuanei: alcoolul (nimeni nu s-a îmbolnăvit, nu a devenit violent, nu a murit şi nu a ucis din cauza vreunui joint), tutunul (nimeni nu fumează 20 de joint-uri pe zi, precum media de ţigări consumate de fumătorii de tutun), Tylenolul (sute de morţi în fiecare an din cauza excesului de acetaminofenă), băuturile energizante (lista cu bolile cauzate de consumul regulat a ajuns la cîteva zeci), Viagra (sute de decese anual din cauze cardiovasculare), fast-food-ul, şomajul, şofatul şi altele. (M. C.)

● Tarantino a făcut o criză de nervi cînd a aflat că cineva (nu se ştie cine) a făcut public scenariul noului film la care lucra. Şi a anunţat că n-o să mai facă filmul ăla, din motive de „trădare“. Ce răsfăţ, ce alintătură. (L. V.)

● La aproape o lună după accidentul de la Teatrul Apollo din Londra, o nouă prăbuşire pune la încercare publicul de teatru londonez. Trei persoane din public şi un actor au fost răniţi cînd o parte din decor s-a prăbuşit peste auditoriu, în timpul unui număr acrobatic, în nordul Londrei. Incidentul s-a petrecut vineri seara, pe 18 ianuarie, la Roundhouse, în Camden, în timpul reprezentaţiei Fuerzabruta. Actorii britanici consideră că publicul de teatru este unul viteaz, care nu se va lăsa intimidat de incidentele recente din Londra. „Este nevoie de mai mult de atît pentru a-i opri pe oameni să vină la teatru“, comentează actorul irlandez Ardal O’Hanlon. Să vedem ce grozăvie mai urmează. (M. P.)

● Specii de rechini despre care oamenii de ştiinţă credeau că au dispărut de mult au fost găsite la vînzare în piaţa de peşte din Emiratele Arabe Unite. Mîncăm şi nu ştim ce mîncăm. (M. C.)

● Căutam un gel de duş cu ulei de măsline. L-am găsit. Scrie pe el, printre altele: „Netestat pe animale. Potrivit şi pentru vegetarieni şi vegani.“ Chiar dacă nu mănînc carne, gelul mi l-am luat pentru duş, nu pentru cină. (A. M. S.)

CA SĂ-I FIE CLAR AŞA CEVA
CELUI CARE PLEACĂ, AR TREBUI LUATĂ ÎN CONSIDERARE
O LIMITĂ A IERBII STANDARDIZATE

● Pentru prima dată de cînd mă ştiu, mi-a plăcut (auzind-o într-un troleibuz) soneria de apel a unui telefon mobil. Era înregistrarea unui glas răstit care punea o întrebare şi apoi se prezenta, ca să-i fie clar celui care sunase cu cine vorbeşte. Iat-o: „Alo, care eşti, mă, la telefon? Basarab e la telefon!“ (D. S.)

● Urmărim cu sufletul la gură ce se întîmplă la Kiev, dar din „fotoliile“ unor occidentali. Cine ar fi putut să-şi imagineze aşa ceva în 1989? (A. M. S.)

● Pe strada Traian există o curte cu mai multe imobile. Unii îşi plătesc facturile la apă, alţii nu. Aşa că, de cîteva ori pe an, lucrătorii de la Apa Nova vin şi sapă un şanţ. Opresc conducta. Astupă şanţul. Pun asfalt şi pleacă. Apoi, data viitoare, iar vin, iar sapă şanţul, iar opresc conducta, iar astupă şanţul, iar pun asfalt şi iar pleacă. Şi tot aşa. N-ar fi oare mai uşor şi mai ieftin să pună un robinet la suprafaţă? (A. M. S.)

● Institutul britanic pentru excelenţă în sănătate şi îngrijire medicală (NICE) consideră că metoda clasică de calculare a indexului de masă corporală (IMC) este irelevantă pentru anumite grupuri de populaţie. Ar trebui luată în considerare o limită mai scăzută a IMC pentru a semnala riscuri de sănătate, în cazul unor grupuri etnice predispuse în mai mare măsură la diabet şi la boli coronariene. NICE recomandă astfel ca cei originari din Africa, Asia şi Caraibe să fie, la o aceeaşi înălţime dată, mai slabi decît semenii lor albi. Să ceri unor înfometaţi din, bunăoară, Africa Centrală sau Bangladesh să mănînce şi mai puţin mi se pare de o cruzime formidabilă. Sau poate că e doar o nouă încercare de a rezolva criza alimentară din lumea a treia. (M. P.)

● După ce statul Colorado a legalizat consumul de marijuana, New York, Tennessee, Florida, Arizona, Kentucky şi Washington DC se pregătesc şi ele pentru ceea ce se numeşte deja „revoluţia ierbii“. (M. C.)

● Coliva a intrat, şi ea, în seria produselor standardizate, care se pot comanda, la pîine sau la cofetărie. Din fericire, nu am auzit să se fi ajuns şi la faza ornamentelor ori a inscripţiilor la cerere, de genul „Dumnezeu să-l ierte“, din bombonele… (I. P.)

Mai multe