Cu ochii-n 3,14

12 februarie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎN TIMP CE DEMONII NEAMULUI
VOR RENUNŢA LA COVORUL ROŞU
DE PE VREMURI, BĂRBAŢII 
DIN EPOCA ECO INTRODUC 
UN SERVICIU DE RECALCULAT
IMPOZITELE RESPIRATORII 

● Anul acesta, în timp ce canadienii vor renunţa la poştaşi, norvegienii introduc un serviciu de taxi pe bază de sanie trasă de opt Husky, ce va opera pe distanţa dintre aeroport şi Hotelul Kirkenes. Serviciile au un viitor nebănuit. (M. C.)

● Un preot american face exorcizări pe Skype. A chemat şi o echipă de televiziune să-l filmeze cum exorcizează. Nu e clar însă dacă demonii sînt reali sau virtuali. Nici nu se ştie, deocamdată, dacă demonii există şi în varianta pentru mobil şi tabletă. (M. V.)

● Primarul din Tîrgu Mureş, Dorin Florea, i-a scris patriarhului ortodox că nu va contribui cu nici un ban la construcţia Catedralei Mîntuirii Neamului. Avem, în sfîrşit, un primar care refuză să participe la comedia asta. Slavă Domnului. (L. V.)

● Circulă pe net un album de fotografii cu oraşul Constanţa care arată ca după bombardament – clădiri distruse, care stau să se dărîme, străzi întregi excavate şi lăsate în părăsire. Îl văd pe primarul Radu Mazăre, la ştiri, e urmărit penal de DNA într-un dosar privind retrocedarea unor terenuri. În haine kaki, cu bereta lui roşie pe cap, face poze de parcă ar fi pe covorul roşu la Cannes. Apoi, îl văd din nou, la postul lui local, Neptun TV, e invitat unic într-o emisiune. Tot cu bereta, realizatoarea se gudură pe lîngă el, îi vorbeşte la per tu. Povesteşte despre şoseaua de coastă pe care o va construi şi care va concura cu cea de pe Coasta de Azur. E halucinant. De ceva vreme, am senzaţia că în estul României „a crescut“ peste noapte o ţărişoară din America de Sud. (A. P.)

● O precupeaţă din piaţă, văzînd că am mai multe pungi în mînă şi nu prea mă descurc să scot şi banii din buzunar, mi-a spus cu multă amabilitate că-mi poate ţine ea sacoşele. Mi-am adus aminte de aprozariştii de pe vremuri, cum tratau ei clienţii ca nişte stăpîni absoluţi. Sau cum alerga lumea în piaţă, în ultimii ani ai regimului Ceauşescu, cu sacoşele pregătite, după căruciorul cu mere despre care nu se ştia la ce tarabă va fi deşertat. Fiecare voia să fie primul la coada ce urma să se formeze. Cît s-au schimbat lucrurile… Şi cît sîntem de cîrcotaşi. (A. M.)

● Cercetări recente asupra oaselor lui Carol cel Mare arată că regele francilor îşi merita cu prisosinţă porecla: se pare că într-adevăr a fost înalt, mult mai înalt decît bărbaţii din epoca sa. În schimb, Ştefan cel Mare al nostru era, din cîte se spune, „mic la stat, mare la sfat“. Din fericire, n-a fost (încă) deshumat pentru a fi măsurat. Dar poate s-ar constata că nu era chiar aşa de mic, la urma urmei… (M. M.)

● Mă fascinează cele două pubele eco, colorate şi uriaşe, instalate pe trotuarul de la trecerea de pietoni dinspre Dacia spre Dorobanţi. Toată lumea se împiedică de ele. De cînd a mai şi nins, a devenit imposibil să mai stai la semafor pe trotuar. Habar n-am cine a avut ideea să le lase în drum. Aşa se alege praful de un scop nobil. (A. M. S.)

● Am primit de la ANAF o decizie de impunere anuală, prin care sînt anunţată că mi s-au recalculat impozitele, taxele, forfetarele etc. În consecinţă, datorez statului cîteva milioane (vechi) bune. Decizia este semnată de Pundichi şi Pălălău. (S. G.)

● În Elveţia, pe strada Sainte-Luce nr. 4 din Lausanne, se află sediul Societăţii Respiratorii Europene (ERS). Sloganul societăţii este „Every breath counts“ („Fiecare respiraţie contează“). De parcă n-am fi ştiut. (M. P.

ÎN SEMN DE PROTEST FAŢĂ 
DE EROUL MOALE, MAI MULTE
ORNAMENTE RĂMÎN CU CLANŢA-N
MÎNĂ, OAMENII PREFERÎND 
SĂ ÎNJURE CIVILIZATOR

● Deţinutul Adrian Năstase şi-a lăsat barbă în semn de protest faţă de nu ştiu ce. Găsesc acest comportament jignitor la adresa bărbii, care chiar n-are nici o vină. (M. C.)

● „Pentru a găsi un vinovat pentru ce s-a întîmplat în tragedia din Apuseni, eu cred că vina asta tragică, ca şi tragediile lui Sofocle, este că e greu de cuantificat. Dar trebuie să ne gîndim că ne aflăm în plin cutremur cosmogonic dat de conflictul dintre mitul arhaic, eroul arhaic, ciobanul Frida (?), şi mitul civilizator, eroul civilizator, Gramofonul.“ Aceste vorbe memorabile îi aparţin unui domn pe nume Sorin Paler. Nu e un poem dadaist, e discursul unui om politic care candidează la o funcţie importantă. Nu-i aşa că e seducător? (M. M.)

● În nemărginita lume a revoltaţilor, s-au găsit şi unii care protestează contra prinţeselor Disney. Că ar fi prea frumoase şi că mereu se lasă salvate de prinţi, la fel de frumoşi, care le mai şi jură iubire eternă. Adevărul e că nici una dintre noi nu aspiră să arate chiar atît de bine, iar cu prinţii, a se lăsa mai moale. Mai bine un mojic hîd care să ne înşele. (S. G.)

● Mai multe farmacii veterinare online, printre care şi Gralshop.ro, Virtualpet.ro, Petme.ro, comercializează produsul „Ulei de somon sălbatic pentru cîini“. Ulei de somon pentru cîini sălbatici or avea? (M. P.)

● După ţigle, tencuială şi ornamente, pe trotuarele din Bucureşti au apărut anunţuri în care sîntem avertizaţi despre alte pericole: „Atenţie, cade zăpadă/gheaţă“ şi „Atenţie, cad ţurţuri“. Mama Monicăi Gabor măcar vizita o peşteră. (M. C.)

● Ştire de pe realitatea.net: „Vladimir Putin a calmat din priviri un pui de leopard care s-a năpustit asupra unor ziarişti“. Aş vrea să văd cum îi calmează Putin din priviri pe ziariştii proaspăt sosiţi la Soci, care se plîng că hotelurile unde sînt cazaţi sînt încă în construcţie, că n-au apă caldă şi că rămîn cu clanţa-n mînă dacă vor să închidă uşa. (L. V.)

● Strada bucureşteană e, pe alocuri, o luptă: de curînd, într-o staţie de autobuz de pe la Piaţa Iancului, un aurolac vîrstnic, cu punga într-o mînă, îi ataca şi îi fugărea pe oamenii din staţie, pînă se refugiau într-o scară de bloc. Ziua-n amiaza mare. (I. P.)

● În 1992, cînd pe aici răsăreau ideile de afaceri ca ciupercile după o schimbare de regim, cineva a avut o idee strălucită şi a dat acest anunţ într-un ziar: „EŞTI nervos? Înjură-mă“. În banii de atunci, cu 22.450 de lei puteai înjura cu năduf la telefon timp de 30 de secunde. Se pare însă că ideea n-a avut ecou, romånii preferînd pesemne să înjure gratis. (D. S.)

● Eroul meu civilizator preferat: Gramofonul! (M. C.)

Foto: M. Pleşu

Mai multe