Cu ochii-n 3,14

5 martie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CA SĂ OBŢINEŢI 
MAI MULTĂ FERICIRE DE FAŢADĂ,
COMBINAŢI DIVERŞI MEMBRI 
AI FAMILIEI CU O CAPRĂ 

● După ce, într-un magazin, am văzut „dres cu fermoar“ (adică rochie cu fermoar), la un magazin online găsesc următorul sfat: „Ca să obţineţi un outfit glamour, combinaţi blugii oversized cu o pereche de şlapi.“ Curat glamour românesc. (S. G.)

● Studiile demonstrează că o conversaţie cu un străin produce mai multă fericire decît folosirea telefonului mobil. Dar, să fim serioşi, cine ar da comunicarea pe fericire?! (M. C.)

● Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, de un comic perfect (şi, cred, involuntar), a doua zi după ruperea USL: în căsătorie mai apar şi certuri, dar asta nu trebuie neapărat să ducă şi la divorţ. Pe de o parte, mariajul dintre Victor Viorel Ponta şi Crin Antonescu a fost, de la bun început, de faţadă şi conivenţă, iar cuplul a dat nenumărate semne de incompatibilitate. Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a divorţat de patru ori. (M. M.)

● Au apărut înregistrări ale unor conversaţii telefonice dintre prim-ministrul turc şi fiul lui, în care Erdogan cel mare îi spune lui Erdogan cel mic să scape de nişte bani obţinuţi în urma unor acte de corupţie şi să-i plaseze pe la diverşi membri ai familiei. Fiul, probabil trezit din somn, nu înţelege ce-i spune tatăl şi-l tot pune să repete („Ţi-o trimit imediat pe soră-ta, bine?“ „Pe cine trimiţi?“  „Pe soră-ta.“  „A, da, bine.“). Ca întotdeauna în situaţii dintr-astea, Erdogan susţine că e o făcătură. O ce? O făcătură. (L. V.)

● Pe site-ul emaramures.ro citim următorul anunţ: „Vînd urgent Nokia 6303, Nokia 6330i, Nokia 6300 noi, sigilate, de la 120 lei la 180 lei sau schimb cu cîine pază sau palincă sau capre.“ Oare de cîte telefoane e nevoie pentru o capră? (M. P.)

MAI DEPARTE, STABILIŢI 
(PE ARII RESTRÎNSE) 
CEA MAI BUNĂ FORMĂ

● Un prieten foarte tînăr îmi povesteşte că a întîlnit extratereştrii la Cîmpina şi că a fost o experienţă extraordinară. Înclin să-l cred şi dau vestea mai departe. (M. P.)

● Într-un Top 10 al cărţilor care au influenţat omenirea cel mai mult, se află aşa: Arta războiului de Sun Tzu, Guerilla Warfare de Che Guevara, Mein Kampf de Adolf Hitler, Brave New World de Huxley, Biblia, Geografia lui Ptolemeu, Republica lui Platon, Manifestul Comunist al lui Marx, Originea speciilor a lui Darwin şi 1984 de Orwell. Stabiliţi o ordine personală! (M. C.)

● Miercuri, 26 februarie 2014, cînd mercurul clocotea în termometrul politic, am putut citi, în partea de jos a unui ecran de televizor, aceste cuvinte adresate lumii calme: „La munte, pe arii restrînse, va mai fulgui“. (D. S.)

● E 7 dimineaţa, sînt nedormită şi aştept să mă îmbarc într-un avion. Nu sînt în cea mai bună formă. Lîngă mine, un copil vorbeşte ca dintr-o carte: „Nu trebuie să fii negativist, ăsta e secretul. Dacă îţi spui că n-o să reuşeşti, nici n-o să-ţi iasă“, îi zice puştiul blond, cu o voce dumnezeiască, fratelui său mai mic. Aş putea băga mîna în foc că băiatul vorbea, de fapt, pentru mine. (A. M. S.)

CA ÎN FIECARE AN 
PE VREMEA ASTA, VISUL DE AUR 
AL UMANITĂŢII S-A ÎMPLINIT:
STRĂMOŞUL ACTUALULUI TELEFON 
SE ÎMPERECHEAZĂ 
CU DOUĂ FURCULIŢE 
(DE UNDE SE VEDE 
CĂ AM GREŞIT NOI CU CEVA) 

● Ca în fiecare an pe vremea asta, unele zone pietonale au devenit labirinturi de kitsch alb-roşu, cu sclipiri gablonzice: a început mărţişoreala. (D. S.)

● Visul de aur al umanităţii (şi al fiecărui individ în parte) s-a împlinit: un cuplu din California a găsit în curtea din spatele casei o comoară de monezi rare în valoare de zece milioane de dolari. Deci se poate. (L. V.)

● Călin Popescu Tăriceanu s-a supărat pe PNL (care nu mai vrea să colaboreze cu PSD) şi îşi face propria formaţiune politică: Partidul Reformator Liberal. Acum vreo douăzeci de ani, dl Tăriceanu s-a mai supărat o dată pe PNL – atunci, motivul fiind că liberalii colaborau cu FDSN, strămoşul actualului PSD – şi a înfiinţat, împreună cu alţii, Aripa Tînără a liberalilor. Cum trece vremea, dom’le… Şi cum schimbă ea lucrurile şi amestecă situaţiunile şi motivele, de nu mai pricepe bietul cetăţean cu cine şi de ce votează… (M. V.)

● Un anunţ pe Mercador: „Schimb 2 pisici rasa Sphynx cu laptop / tabletă / telefon / PC“. Oare pisicile or fi avînd wireless? (A. P.)

● Cercetătorii sînt copleşiţi de comportamentul sexual al păianjenilor: în funcţie de specie, dar şi de personalitate (da, se pare că păianjenii au aşa ceva), unele femele îşi aleg partenerii sexuali după culoarea pînzei, altele îi halesc după sau în loc de sex, altele se împerechează cu primii veniţi sau numai în stare de inconştienţă temporară… Deci e ca la oameni. (M. C.)

● M-am oprit la o tarabă (în ciuda diverselor vociferări, tarabele rămîn preferatele mele) să cumpăr mărţişoare din argint. Tot uitîndu-mă pe respectiva tarabă, ochii îmi alunecau pe obiecte, evident tot din argint, din ce în ce mai mari şi mai variate: cele mai mari erau două furculiţe… (I. P.)

● Cercetătorii au descoperit că o specie de rozătoare din Australia îşi găseşte moartea prin epuizare făcînd prea mult sex din plăcere. Ceva mai sus pe glob, în China, urşii Panda dispar ca specie din cauza lipsei totale a apetitului sexual. De unde se vede că plicticoasa moderaţie asigură supravieţuirea. (M. C.)

● În luna februarie, în Austria, un buchet cu douăzeci de lalele costa 6 euro. La noi, cu mult înainte de sărbătorile de început de primăvară, cu echivalentul a 6 euro nu puteai să cumperi şapte fire de lalea. Am greşit noi cu ceva sau poate sîntem mai fraieri? E din cauza florăreselor? Stau camioanele cu flori la graniţă? Schengen? Ori, fiindcă sîntem ceva mai departe de Olanda? Lalelele lor… (A. M.)

Foto: D. Purgaru

Mai multe