Cu ochii-n 3,14

SINGURELE ORGANISME

DESPRE CARE SE SPUNE

CĂ AR PUTEA SUPRAVIEŢUI

UNEI GLUME PROASTE SÎNT ROMÅNII CARE IMITĂ NECHEZATUL ECRANIZAT

● Diavolii tasmanieni, o specie pe cale de dispariţie, sînt foarte violenţi cînd vine vorba de sex. În schimb, în procesul de reproducere a gîndacilor, singurele organisme despre care se spune că ar putea supravieţui unei apocalipse nucleare, masculii tandri sînt preferaţi celor războinici. Asta la animale. (M. C.)

● Mihai Trăistariu vrea să dea în judecată site-ul Times New Roman care a publicat mai multe articole satirice cu/despre el. Cică „pentru glume proaste“. Dacă spun că asta chiar e o glumă proastă, o să mă dea şi pe mine în judecată? (M. M.)

● Pe un pliant electoral al europarlamentarului PSD Cătălin Ivan găsit în cutia poştală, citesc, printre altele, că în mandatul său a acordat „sprijin pentru românii care au votat la referendumul din 2012“. Obiceiul prost de a aburi lumea cu lăudăroşenii (şi proasta folosire a limbii române) îi joacă o festă parlamentarului. Căci nu e clar căror români le-a acordat sprijin: celor care au votat pentru suspendarea preşedintelui, sau tuturor celor care au votat? (M. V.)

● La ce mai pot rîde oamenii în toată firea într-un autobuz plin, peste capetele celorlalţi călători? La sunetul unui telefon care imită nechezatul unui cal. Nu şi-au pierdut cu toţii inocenţa… (I. P.)

● Actriţa Scarlett Johansson l-a dat în judecată pe scriitorul francez Grégoire Delacourt pentru că, în romanul La première chose qu’on regarde, îndrăzneşte să aibă un personaj feminin pe care alte personaje din carte îl confundă cu Scarlett Johansson. Actriţa nu vrea ca romanul să fie tradus sau ecranizat. Autorul spune că i se pare un gest „mai degrabă trist. Mă sperie teribil gîndul că judecătorii pot avea un cuvînt de spus atunci cînd vine vorba de un personaj literar.“ Pînă cînd se va lămuri chestiunea, puteţi citi, de acelaşi Delacourt, romanul Lista dorinţelor mele, a cărui traducere în română n-a reuşit nimeni s-o împiedice. (L. V.)

PE DE O PARTE, E BINE CĂ

O REALITATE INVIZIBILĂ ÎŞI ETALEAZĂ HARTA. PE DE ALTĂ PARTE,

E O PERFORMANŢĂ ULUITOARE

SĂ STAI AICI

(MAI EXACT, ÎN ZONA ACASĂ)

● Ca să facă economie, agenţii din Ilfov vor fi trimişi în misiune cu autobuzul sau cu trenul. Şeful Inspectoratului de Poliţie a emis ordinul, iar subordonaţii trebuie să-l pună în aplicare. Mi se pare un experiment cel puţin interesant. Pe de o parte, e bine ca infractorii să vadă dacă rezistă psihic la condiţiile de transport în comun. Pe de altă parte, mă gîndesc că, dacă s-ar extinde această practică, CFR-ul ar putea deveni, în sfîrşit, rentabil. (A. M. S.)

● Studiile arată că 1) sîntem cu adevărat conştienţi de ceea ce spunem abia după ce rostim cuvintele; şi 2) comunicarea cu cei aflaţi în comă este deja o realitate pusă în practică de către cercetătorii de la Cambridge. Nu ştiu exact ce spune asta despre viitorul comunicării interumane. (M. C.)

● Pentru a nu ştiu cîta oară, un grup de cercetători a descoperit că primele galaxii s-au format în jurul unor aglomeraţii de materie misterioasă, invizibilă, numită „materie neagră“. O reprezentare devenită obsesivă, o imagine indiscretă, obscenă, de budoar: nebuloasa, „negreala“ din spatele strălucitoarelor, explozivelor, expansivelor galaxii. Încep să mă întreb în ce măsură mai contează culisele. (M. P.)

● În prag de alegeri europarlamentare, pe ziduri, pe stîlpi sau deasupra străzilor atîrnă chipuri ieşite parcă la chetă de voturi: unii promit să „ridice România“, adăugînd o undă de fitness: „mişcarea face schimbarea“; alţii sugerează că vor aduce „Europa în casa ta“; mai sînt şi dintre cei care îşi etalează atuurile, fără perdea: „demnitate şi competenţă“ sau „experienţă şi continuitate“. Cea mai la obiect este imaginea unui grup de politicieni care încearcă din răsputeri să fie fermecători sub sloganul „Eurocampionii“ (le mai lipsea o costumaţie de tip Superman). Un singur anunţ nu se vede pe nicăieri: „Circul a venit în oraş“. (S. G.)

● Liga Anti-Defăimare din SUA (ADL) a dat publicităţii un studiu referitor la atitudinea faţă de evrei în 100 de ţări. Printre ele, şi România, unde 35% din populaţie are opinii antisemite (sîntem cu un singur punct peste media est-europeană). Din ce văd eu pe harta celor de la ADL, zilele astea cel mai bine e să fii evreu în Oceania, unde doar 14% din populaţie e antisemită. (L. V.)

● Săptămîna trecută, cea mai scurtă şedinţă din istoria Parlamentului Romåniei a durat 23 de secunde. Pe ceas. E o performanţă uluitoare, demnă de Cartea Recordurilor. Merita să fie consemnată. (A. P.)

● În tramvaiul 1 dau locul unui băieţaş de vreo 4 ani, cu bunica. Puştiul s-a prelins leneşoi pe spătar. „Ţi-am spus de acasă să stai în picioare, ai înţeles?“ Încerc o vorbă bună. Nu era cîtuşi de puţin un Goe. Şi dacă ar fi fost? Ar fi ajuns celebru… N-a fost chip. Am vrut să-l ţin în poală. Interzis. „Dacă nu te scoli de pe scaun, te las la spital.“ Într-adevăr, au coborît la „Grigore Alexandrescu“, după ce, preţ de vreo şase staţii, copilul a stat în picioare, bălăngănindu-se în toate părţile, cu fruntea lipită de drugii de metal. Dar odată ajunşi la spital, lupul a fost dovedit, iar Scufiţa Roşie şi Dl Goe şi-au dat mîna într-un proiect de spus poveşti, pe monitoarele din tramvaiul 1, pentru bunici rătutite. În parteneriat cu Primăria Capitalei. Aşa-i că sună bine?! „Noapte bună, băieţaş! Să asculţi de bunica.“ (R. M.)

● Cine moare ajunge la cimitir. Iar cine o mierleşte ajunge, s-ar putea crede, la Cimitirul Mierlari. Cimitirul Mierlari din Jilava are şi pagină de Facebook. Este înscris la rubrica „Reşedinţă & altele“, cu parametrii: „2 persoane au fost aici“ (cimitir nou, se pare) şi „0 persoane apreciază asta“ (de înţeles). (M. P.)

● Urmele de polen şi sporii fosilizaţi descoperiţi în sedimentele de pe fundul oceanului arată că în Antarctica au existat cîndva (mai exact, în eocen) păduri tropicale. Pe atunci, în Antarctica temperaturile erau asemănătoare cu cele de azi de la ecuator, creşteau palmieri, iernile erau blînde, în mare parte fără îngheţ. Prin urmare, ce atîta agitaţie cu încălzirea globală!? Ni s-a mai întîmplat o dată, doar că eram prea mici ca să ne amintim. (M. C.)

● Un anunţ afişat într-un hypermarket Cora ne pune la curent cu ultimele evoluţii din zona implementării: „Stimaţi clienţi, vă informăm că raionul Grădină a fost implementat lîngă raionul Legume-Fructe“. (D. S.)

● Cică Gigi (mai nou, George) Becali ar fi încălcat toate regulile pe care ar fi trebuit să le respecte un deţinut într-o permisie de 24 de ore, se plîng oficialii de la penitenciarul Poarta Albă, care vor să demareze o anchetă. El trebuia să meargă cuminte acasă, să-şi vadă familia în linişte şi să se întoarcă înapoi la ora stabilită, nu să dea declaraţii cu iz politic presei şi nici să intre la telefon, în direct, în emisiuni televizate. Păi, nu tot ei l-au eliberat pentru bună purtare? (A. P.)

Foto: D. Purgaru

Mai multe