Cu ochii-n 3,14

UN PAS FIRESC: DE ANI DE ZILE,
UNA DINTRE CELE MAI GRĂITOARE
FORME PE CARE LE ÎMBRACĂ
O VOCE FURNIZOARE DE SERVICII
ESTE SĂ URLE LUCRURI DE NEROSTIT 

● Şeful companiei Levi’s ne sfătuieşte să nu mai spălăm blugii. Cică e mai eco. Mi se pare un pas firesc: de ani de zile, denimul are, din fabricaţie, un aspect jegos. Uneori e stonewashed. Imitaţie de jeg şi imitaţie de spălare. (M. M.)

● Una dintre cele mai grăitoare imagini urbane bucureştene: o pisică cenuşie cu o bucată de pui KFC în bot – uriaşă pentru ea – strecurîndu-se, printre maşini, s-o îngroape undeva. (I. P.)

● Între multe alte forme pe care le îmbracă (şi le încalţă) patriotismul, avem şi un patriotism al picioarelor. Pe bulevardul Cantemir, o prăvălie (cu tricolorul etalat pe suprafaţa firmei) vinde „încălţăminte românească din piele naturală“. (D. S.)

● O voce feminină, rutinată şi inexpresivă mă sună din greşeală, pentru a patra oară, şi întreabă, cu nestrămutată încăpăţînare, dacă vorbeşte cu dl Yasim Mohamed. Întîmplător, este şi numele unuia dintre suspecţii de terorism arestaţi în iunie 2006, cu ocazia raidurilor din Toronto. Credeţi ce doriţi, dar, pentru mine, adevărata teroristă este ea. (M. P.)

● Primind un e-mail din partea unei companii furnizoare de servicii, m-au apucat, brusc, palpitaţiile: e-mail-ul se numea „Vezi ce ţi-am pregătit luna aceasta“. (S. G.)

● Sebastian Grapă, senator PNL: „Pornografia este o plăcere care, la fel ca altele, ar trebui accizată.“ O, ţară de contabili moralişti… (L. V.)

● Din ciclul „Ştiu ce spun“, o declaraţie a lui Crin Antonescu: „Chit că o să urle Antena 3 toată noaptea, Victor Ponta e mai periculos decît Traian Băsescu ca preşedinte.“ Îl putem crede pe cuvînt pe dl Antonescu, dat fiind căştie „din interior“ cum e cu urlatul la Antena 3. (M. V.)

● După ce în ultimii doi ani şi-au spus lucruri de nerostit, Crin Antonescu şi Vasile Blaga vor acum să se alieze. Încă un pic şi-o să-i vedem pe liderii celor două formaţiuni scrijelind, cu briceagul, pe băncile Parlamentului: PDL + PNL = LOVE. (M. M.)

ÎNSEAMNĂ
CĂ A APĂRUT PE UNDEVA 
O DIETĂ BOGATĂ ÎN ICOANE…


● În vara aceasta, copiii de pe strada mea joacă „Ţară, ţară, vrem ostaşi!“. Chiar mai există acest joc? Înseamnă că nu e totul pierdut… Le voi sugera şi „Raţele şi vînătorii“, „Ţările“, „Împărate, împărate“. (A. P.)

● Dacă sînteţi trecut de 40 de ani, aţi redescoperit mersul pe bicicletă şi aveţi de gînd să vă cumpăraţi un echipament profesionist, aerodinamic, cu haine de plastic mulate, luaţi aminte: în lumea anglo-saxonă a apărut, pentru cei ca voi, o nouă, usturătoare poreclă: mamils – „middle-aged men in Lycra“ (bărbaţi de vîrstă mijlocie în lycra). Mîine-poimîine ajunge vorba şi la noi. Păzea! (M. P.)

● Pînă de curînd, în România, gazonul era apanajul bogătaşilor. Astăzi, primăriile întind „covoare“ prin te miri ce locuri care altădată erau lăsate de izbelişte. În ultimele săptămîni însă, am ajuns la concluzia că gazonul poluează sonor. Şi mă întreb frecvent cînd se vor inventa (dacă nu cumva s-or fi şi inventat deja pe undeva) maşina de tuns iarbă, motocoasa sau trimmer-ul silenţioase. (A. M.)

● Site-ul www.iflscience.com, dar şi Johns Hopkins Kimmel Cancer Center au publicat, săptămîna trecută, studii care infirmă cele mai frecvente mituri legate de cancer: în realitate, cancerul este o boală cauzată de alterări genetice şi nu este provocat de stilul nostru de viaţă (stres, alimentaţie, poluare); e adevărat că fumatul sau obezitatea (adică o dietă complet defectuoasă, bogată în sare, grăsimi sau zahăr) favorizează îmbolnăvirea, dar nu există alimente care să „hrănească“ celulele canceroase, aşa cum nu există alimente miraculoase şi nici suplimente medicamentoase care să prevină cancerul; tratamentele chiar au efect şi pot vindeca cancerul, nu grăbesc moartea şi, de fapt, nu există un tratament definitiv, miraculos, ţinut secret de companiile farmaceutice, deşi s-au făcut mari progrese în vindecarea acestei boli. (M. C.)

● Am fost să votez la Şcoala nr. 163 din Giuleşti şi în holul de la intrare am numărat, expuse pe peretele frontal, nu mai puţin de 34 de icoane. Mi-am făcut cruce şi am votat. Dumnezeu însă a fost PSD-ist în weekend-ul acela. (M. C.)

…DAR AŞ PUTEA 
BĂGA MÎNA ÎN FOC 
CĂ RITUALUL A AJUNS PE UN RAFT

● Despre moneda unică europeană s-au spus multe. Dar aş putea băga mîna în foc că mai-marii lumii n-au habar de această formă neaoşă de alint auzită de curînd: nişte euraşi… Ei, ce ziceţi? Nu e un apelativ drăgălaş? (A. M. S.)

● O echipă de oameni de ştiinţă vienezi a pus la punct un sistem de lasere care le face pe muşte să danseze, imitînd ritualul de curtare. Sper să se aplice în curînd şi la oameni. (L. V.)

● Aflu că „pirpiriu“ vine din turcescul pîrpîrî (cheltuitor, risipitor, afemeiat). Cum de-a ajuns un crai şi fante pîrpîrî să însemne ins sfrijit şi pirpiriu? Venind în România, pur şi simplu? (M. P.)

● Pe un raft de supermarket am găsit „Zacuscă românească“. Era produsă în Bulgaria. (S. G.) Dar şi eu am găsit „zacuscă sîrbească“. Şi era produsă în România. (M. C.)

Foto: D. Purgaru

Mai multe