Cu ochii-n 3,14
S-A STABILIT: PUTEŢI SĂ VĂ ALEGEŢI
UN METEORIT METROSEXUAL
CU VOIE DE LA POLIŢIE
● S-a stabilit: primul locuitor pe Marte va ajunge acolo nu mai devreme de anul 2037, dar nici mai tîrziu de 2050. Nu mai e mult. (M. C.)
● Fanii seriei Urzeala Tronurilor pot deveni personaje în saga preferată. E adevărat că plăcerile costă pe lume, iar pentru fantezia asta trebuie să scoţi din buzunar 20.000 de dolari. Autorul cărţii, George R. R. Martin, a fost cu ideea, cînd a iniţiat o campanie de crowdfunding pentru salvarea lupilor. Promisiunea sună aşa: „George va crea un personaj pornind de la numele vostru într-o viitoare carte din serie. Există disponibile un personaj masculin şi unul feminin. Puteţi să vă alegeţi statutul (nobil, cavaler, ţăran, prostituată, doamnă, orice vreţi) şi veţi muri cu siguranţă de o moarte atroce.“ Ce altceva ai putea să-ţi mai doreşti? (A. M. S.)
● Pe 21 iunie 1994, în Getafe, Spania, un meteorit de 1,4 kg şi 12 cm diametru a spart parbrizul unei maşini aflate în deplasare, a îndoit volanul şi i-a rupt şoferului un deget. (M. P.)
● Mark Simpson, jurnalistul care a inventat, acum douăzeci de ani, termenul de „metrosexual“, explică într-un text din Telegraph că metrosexualilii sînt pe cale de dispariţie: le-au luat locul „spornosexualii“. „Cu trupurile lor umflate şi şlefuite cu mare grijă, cu muşchii puşi în valoare, cu tatuajele, piercing-urile, bărbile lor adorabile şi decolteurile adînci, e clar că, pentru a doua generaţie de metrosexuali, nu hainele sînt miza principală. Accesoriul ultim a devenit propriul lor corp.“ (L. V.)
● Mai nou, Poliţia Capitalei sector 6 vine, constată, ia amprente, dar nu mai întocmeşte proces-verbal de constatare. Cel puţin aşa au susţinut, la unison, cei doi lideri „de opinie“ (preşedinte + administrator) la şedinta de bloc la care am participat; şi unde nimic nu s-a schimbat: s-a venit sau nu s-a venit, s-a vorbit sau s-a tăcut majoritar, şi apoi majoritatea tăcută a decis prin vot subînţeles, „închis“. Ba nu, ceva totuşi s-a schimbat. E liber la furat. Cu voie de la Poliţie. Pe locuri, fiţi gata! (R. M.)
DIN PUNCTUL DE VEDERE
AL PEŞTILOR,
DUMNEZEU DIN BRAZILIA
A ÎNCEPUT SĂ APARĂ
ÎN CÎTEVA CAZURI RARE
(PREŢ ESTIMATIV:
700.000 DE DOLARI)
● Aflu că se desfăşoară, pe Dunăre, un concurs de „pescuit extrem“. N-am ştiut că există aşa ceva. Presupun că „extrem“ se referă la senzaţiile trăite de pescari. Căci, din punctul de vedere al peştilor, orice pescuit e extrem. (M. V.)
● De pe strada mea. Un ţigan mai în vîrstă, cu o cămaşă albă, imaculată, stă pe o bordură şi vorbeşte obidit de unul singur, dar cu voce tare, să-l audă şi alţii – „Sînt necăjit, nu supărat! Că supărarea mai trece, dar cu necazul rămîi!“ Un angajat de la Gaze, în jur de 40 de ani, în uniformă albastră, discută aprins cu un vecin: „Dumnezeu nu ni se arată aşa, ca un OZN pe cer! A luat înfăţişarea noastră, ca să-l recunoaştem şi noi!“ De cînd a venit vara şi oamenii ies pe la porţi, de căldură sau de plictis, ca odinioară, în mahala, filozofia dă şi ea pe dinafară. (A. P.)
● Exact în prima zi a Campionatului Mondial de Fotbal au intrat în grevă angajaţii aeroporturilor din Brazilia. Solicită, evident, o mărire a salariilor. Şi-au găsit momentul potrivit. La ce presiune e acum pe capul autorităţilor, s-ar putea să obţină lefuri de campioni. (M. M.)
● A început să apară pe Facebook o postare (sponsorizată) de la dl Klaus Iohannis: pe fond galben, sigla PNL şi textul „Cu respect pentru România!“ Începe prost. Adică începe cu un „cu“ urmat de un „r“. (M. V.)
● Cîteva cazuri rare, în care ploile de meteoriţi s-au soldat cu moartea unor animale: o vacă, pe 11 noiembrie 1836, în Macao, Brazilia; un cal, pe 1 mai 1860, în New Concord, Ohio, SUA, şi un cîine, în Nakhla, Egipt, pe 28 iunie 1911. (M. P.)
● Ce cărţi vor fi scoase chiar azi la licitaţie la celebra Christie’s? Un manuscris în idiş al Bibliei datînd din secolul al XV-lea (preţ estimativ 700.000 de dolari); o ediţie rară a Micului prinţ, cu o inscripţie şi o ilustraţie aparţinînd chiar lui Antoine de Saint-Exupéry (preţ estimativ 150.000 de dolari); manuscrisul original al romanului cu Sherlock Holmes The Adventure of Black Peter, însoţit de o scrisoare a lui Arthur Conan Doyle din 1908 (preţ estimativ 350.000 de dolari) şi o colecţie de 41 de scrisori, bătute la maşină, dar şi scrise de mînă, pe care Salinger i le-a trimis, în perioada 1966-1976, unei cititoare care la începutul corespondenţei avea 15 ani (preţ estimativ 240.000 de dolari). (M. C.)
PE IARBĂ, O FEMEIE HOTĂRÎTĂ,
CU OCHI ALBAŞTRI,
PREFERĂ BLONDELE CARE
SE TERMINĂ CU O TUMBĂ ÎN AER
● Într-o zi din săptămîna trecută, pe un canal de sport se transmitea un meci de tenis de la Halle - Gerry Weber Open, un turneu pe iarbă (au început minunatele turnee pe iarbă premergătoare celui de la Wimbledon). Toate bune şi frumoase, numai că n-aş fi vrut să fiu în locul bieţilor comentatori români. Jucătorii care se înfruntau pe gazon, unul din Germania şi celălalt din Polonia, se numeau Gojowczyk şi Przysiezny. (A. M.)
● Într-un promo, la Euforia TV, ni se aduce la cunoştinţă că „o femeie hotărîtă ştie întotdeauna ce vrea“. Oare este valabilă şi reciproca: o femeie nehotărîtă nu ştie întotdeauna ce vrea? Una peste alta, cine ar fi bănuit că un promo poate fi atît de adînc? (S. G.)
● Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au făcut un studiu din care rezultă că primul om cu ochi albaştri a trăit pe ţărmul Mării Negre acum vreo 6-7000 de ani şi că toţi oamenii cu ochi albaştri sînt rude între ei. Care va să zică, Alain Delon îmi vine un fel de unchi, iar Claudia Schiffer îmi e verişoară. Simt cum îmi creşte self-esteemu’... (M. V.)
● Tocmai a fost descoperită, a primit numele de KITLG şi este gena responsabilă pentru părul blond al scandinavilor. A apărut în urma unei mutaţii genetice pentru ca oamenii din nord să supravieţuiască în condiţii cu lumină puţină. Dacă gentlemenii chiar preferă blondele, asta e pentru că blondele naturale sînt rare, mai spun cercetătorii. (M. C.)
● Astronauţii americani Reid Wiseman şi Steve Swanson şi germanul Alexander Gerst vor urmări Campionatul mondial de fotbal, de pe Staţia Spaţială Internaţională, la 230 de mile distanţă de Pămînt. Într-un filmuleţ de pe YouTube (http://youtu.be/sLwW3pdXkFo), cei trei trimit mesaje de încurajare către echipa favorită, se amuză dîndu-şi pase prin încăperile Staţiei Internaţionale şi fac cîte-o foarfecă spectaculoasă, care se termină cu o tumbă în aer. Acuma parcă aş vrea mai degrabă să văd Campionatul Spaţial de fotbal. (L. V.)
Foto: A. Koster