Cu ochii-n 3,14

6 august 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

LA ULTIMA DEZBATERE NAŢIONALĂ
DESPRE ECONOMIA 
DE TOATE CULORILE S-A ARĂTAT 
UN CURCUBEU SULFURIC

● La ultima tragere Loto 6 din 49 din Germania au ieşit numerele 9, 10, 11, 12, 13 şi, printr-un mic accident, 37 (în loc de 14). Se pare că nemţii au reuşit să impună şi aici ordinea şi disciplina. (A. P.)

● Dacă se întîmplă să fiţi dezamăgiţi de candidaţii dreptei şi ai stîngii la prezidenţiale, atunci aflaţi că tocmai a apărut o nouă candidatură pe firmament: Edy Neumann, liderul trupei Blazzaj. Iată care sînt primele trei obiective ale viitorului preşedinte Neumann, în caz că va fi ales: „1. Primul Ministru va fi desemnat prin dezbatere naţională transparentă, urmărind un set precis de obiective; 2. Ministerul Economiei va susţine armonizarea internaţională a utilizării resurselor; Capitalul şi piaţa sînt deja internaţionalizate şi ele vor susţine interesele societăţilor în faţa statelor, aflate momentan în relaţii anarhice; 3. Ministerul de Externe va lua o poziţie echidistantă faţa de conflictele existente, în special cele din Ucraina şi Israel“. V-am convins, nu? (L. V.)

● Nici viteza luminii nu mai e ce-a fost! Noi date provenite din observarea unei supernove pot conduce la concluzia că tot ceea ce ştim despre viteza luminii e greşit. Sper că nu v-aţi planificat viitorul în funcţie de ea. (M. C.)

● PNL are, de cîtva timp, un site nou. Foarte frumos. În deschiderea lui, sus, cu litere galbene pe fond albastru, se derulează cîteva titluri mari, highlights, mă rog, nişte chestii pe care liberalii au considerat că e important să le scoată în faţă, pentru că exprimă viziunea partidului: „Economia liberală“, „Manifestul PNL pentru Parlamentul European“, „Programul politic al preşedintelui PNL, dl Klaus Iohannis“ şi „PNL, partidul dreptei româneşti. Moţiunea Crin Antonescu“. Şi mai frumos. Dar, cînd dai click pe „moţiune“, ajungi la un discurs al lui Crin Antonescu din februarie 2013, din care cităm: „Partidul Naţional Liberal va apăra această coaliţie şUSLţ pînă în anul 2016. Partidul Naţional Liberal va face parte din Guvernul Victor Ponta, pe care îl va susţine prim-ministru pînă la capătul acestui ciclu electoral, pînă în 2016“. Dragi administratori, băgaţi discursul ăsta mai la fund, nu-l lăsaţi ca păduchele pe frunte, că între timp PNL s-a dezis de Victor Ponta, prin glasul aceluiaşi Crin Antonescu. (M. V.)

● Cum spuneam în numărul anterior, „vilele speciale“ sînt dispuse, ca o salbă, de jur împrejurul lacului. Frumoase vile! Atît cît poţi zări prin cîte-un ochi din gardul blindat cu străşnicie de liane, iederă de toate culorile, felurite soiuri de plante agăţătoare. Iar pe poartă, anunţuri dintre cele mai fioroase (însoţite şi de mutra rînjindă a patrupedului): „Cîine periculos“ sau „Eu ajung aici în 5 secunde, dar tu?“, iar „Accesul“ în domeniu e de la „interzis“ pînă la „strict interzis“, cu diverse variante privind „persoanele neautorizate“. Vilele sînt înconjurate de parcuri pe suprafeţe impunătoare, adevărate păduri, hectare de pădure. Dar nu despre aceste adevărate dominioane voiam să vorbesc, nu sînt curioasă să ştiu cine le locuieşte şi în care scopuri (am zărit mame cu bebeluşi în cărucioare şi nu păreau a avea nimic „special!“). Mă întreb numai: lacul al cui este? De vreme ce toate aceste vile au „deschidere“ la ochiul de apă, n-ar trebui ca vremelnicii lor fericiţi locuitori să se îngrijească şi de asanarea lacului? Care, deşi „încărcat cu flori de nufăr“, musteşte din greu de pet-uri, sticle de plastic plutitoare, alge în descompunere şi toate mizeriile adunate-n timp, în apele lui, ca-ntr-un imens hău de gunoi exalînd duhori. Or, nu, poate mă înşel, lacul nu e în arealul „special“, el nu le, ci ne aparţine, „nouă“, fericita clasă muncitoare, ajunsă, în sfîrşit, în paradis. În staţiunea Neptun, adică. Strict interzis! (R. M.)

● Ministrul delegat pentru Învăţămînt Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, referindu-se la lansarea candidaturii la preşedinţie a premierului Victor Ponta: „Apa, la români, se spune că aduce noroc la un eveniment şi eu cred că va aduce noroc şi premierului, şi PSD“. Şi nu era vorba despre o ploaie de vară după care s-a arătat un curcubeu, ci de „Potopul lui Noe“ care făcuse prăpăd şi victime în Gorj. (A. M. S.)

● Pe Venus ninge cu fulgi metalici şi plouă cu acid sulfuric. Femeile veneau de pe Venus? (M. C.)

CONFORM UNUI STUDIU 
REALIZAT PRINTRE MESE 
DE DIFERITE MĂRIMI, 
ZÎMBETUL NU ŞTIE SĂ ÎNCHIDĂ UŞA  

● Conform unui studiu realizat de INSCOP Research, ţările în care românii au cea mai mare încredere sînt Germania, Marea Britanie şi Spania. Pe ultimele locuri se situează Ungaria şi Rusia. Ar fi interesant şi un studiu cu ţările unde există cea mai mare încredere faţă de români. (A. P.)

● La o terasă din zona Maria Rosetti apare, la un moment dat, printre mese, o pisică integral albă. Întrebînd-o pe chelneriţă (integral în negru) despre pisică, după ce îi spunem că ni se pare foarte frumoasă, aceasta ne răspunde: „Dar ştiţi că frumuseţea asta aduce şi nenorociri? Pisica nu vede cu un ochi, îl vedeţi pe cel de altă culoare?“. Dintr-o small talk pisicească se poate ajunge, iată, la cugetări esenţiale despre (ne)dreptatea frumuseţii. (I. P.)

● Adolescentul Ashik Gavai s-a plîns un an şi jumătate de dureri în mandibulă. Asta pînă cînd o stomatoloagă din Mumbai l-a diagnosticat cu odontomă, o boală rară de dinţi. Operaţia a durat şapte ore, timp în care doi chirurgi şi încă doi asistenţi i-au extras băiatului fix 232 de dinţi de diferite mărimi şi forme. Se pare că e vorba de un record. (M. C.)

● Aflăm că oamenii de ştiinţă au separat pentru prima oară o particulă de proprietăţile sale fizice. Cercetătorii au folosit un fascicul de neutroni, pe care au reuşit să-i separe de momentul lor magnetic, creînd astfel o pisică Cheshire cuantică. Au separat, cum ar veni, zîmbetul de pisică. (M. P.)

● Un puşti în toaleta hiper hi-tech din Cişmigiu, enervat că nu ştie cum să închidă uşa: Sesam, închidă-te! (L. V.)

IATĂ O CALE 
PE CARE ÎN CURÎND 
VEŢI AVEA NIŞTE GERBILI DULCI 

● Pe aleile satului de vacanţă stă scris, cu litere de-o şchioapă: „Fericire“. Mai încolo, alt cuvînt tare: „Extaz“. Apoi: „Zen“. Săgeţile indică, toate, în aceeaşi direcţie: un club de karaoke. Imitaţia ca stare de bine – iată o cale pe care nici un filozof n-a explorat-o îndeajuns. (M. M.)

● În vitrina unui magazin de pompe funebre, pe un coşciug, o reclamă sub forma unui bileţel scris de mînă, cu pixul: „În curînd, avem şi full echipat“. Pe uşa aceluiaşi magazin, un alt bilet, scris probabil de aceeaşi mînă: „Vin imediat“. Bănuiesc că nu era vreo legătură cronologică între cele două anunţuri. (S. G.)

● Victor Ponta, la lansarea candidaturii prezidenţiale: „Veţi avea un preşedinte despre care veţi şti tot“. Păi, ştim deja destule, şi nu ne foloseşte la nimic. (M. V.)

● La numai o săptămînă după lansarea de pe cosmodromul de la Baikonur, cercetătorii ruşi au pierdut controlul unui satelit în care plasaseră cinci şopîrle pentru a studia împerecherea lor în condiţiile lipsei de gravitaţie. Anul trecut au mai pierdut prin spaţiu un satelit care avea la bord nişte gerbili. (M. C.)

● Coincidentia oppositorum în Piaţa Sudului: „Pepeni dulci de Amara“. (D. S.)

Foto: F. Budea

Mai multe