Cu ochii-n 3,14

3 septembrie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

ÎN CAZ DE MODIFICĂRI 
ÎN VEDEREA CONSERVĂRII 
CELEI MAI POTRIVITE FRUNZE, 
ŞEZI ŞI ARATĂ DETALIUL  

● „În caz de incendiu spargeţi geamul!“ scrie pe uşa din lemn a unui hidrant. (M. P.)

● Un anunţ bizar pe uşa unei cofetării: „Angajăm croitoreasă pentru mici reparaţii, retuşuri şi modificări“. La fursecuri? (D. S.)

● Păiuşul lui Porcius (Saussurea porci), o plantă rară colectată ultima dată în anul 1902 în Parcul Naţional Munţii Rodnei şi din care momentan se mai găsesc doar cîteva exemplare presate în colecţia muzeului Grădinii Botanice din Cluj, a fost redescoperită zilele astea de botanistul Matis Attila în aceeaşi regiune. Zona respectivă va fi acum inclusă în regim de strictă protecţie în vederea conservării fondului genetic al păiuşului lui Porcius. (M. C.)

● Două ştiri, apărute la distanţă de cîteva luni, în presa anilor ’70. Prima ştire – Din dorinţa de a se recăsători fără să mai rişte un eşec, londonezul Walter Davis s-a adresat unei agenţii matrimoniale care selecta potenţialele cupluri cu ajutorul unui program de calculator. Din 30.000 de candidate, agenţia i-a înmînat fişierul cu numele celei mai potrivite femei: fosta lui soţie. Şi a doua ştire – Tot la Londra, probabil aceeaşi agenţie matrimonială a prelucrat fişierele tuturor candidaţilor din arhivă cu ajutorul aceluiaşi calculator şi a extras două nume apte şi potrivite să întemeieze o familie durabilă. Anne Walker şi Derek Stoneham au fost chemaţi la sediul agenţiei să se cunoască şi să admită că sînt perfecţi unul pentru celălalt. Cei doi însă nu s-au plăcut. Dar deloc. Combinînd aceste două ştiri, ai putea ajunge la concluzia că, în ceea ce priveşte căsătoria, consumată sau nu, cel mai sigur este statu quo-ul. (M. C.)

● La terasa Gotic, din şanţurile Cetăţii de la Alba Iulia, există o notă distinctivă: o felie de coajă de portocală, spiralată estetic şi împodobită cu o floare de morcov şi cîteva frunze de verdeţuri. Aceasta putea fi găsită pînă şi în iahnia de fasole ori în sosul, roşu şi gras, de tocăniţă. Să fi fost marca locală a unui stil culinar gotic? (I. P.)

● După slujbă, preotul citeşte biletele cu donaţii din duminica respectivă: 10 lei, 10 lei, 20 de lei etc. Şi o donaţie de 50 de lei; semnat „anonim“. O doamnă „de oraş“ se ridică: „Eu sînt, părinte, da’ am vrut să fie anonimă. Da’ eu sînt.“ Boresele din strane îşi dau coate, rîzînd în cascadă: „Păi, tu, doamnă, taci din gură dacă ai vrut să rămîie anonimă. Şezi şi taci, doamnă!“ Anonimă, fie… da’ parcă tot e bine să afle şi gura satului! (Dialog sat-oraş în biserica din deal, sat Grid, jud. Braşov). (R. M.)

● Statistica arată că aproape patru oameni sînt ucişi de rechini în fiecare an. Tot statistica arată că peste 100.000.000 de rechini sînt vînaţi pentru a se face supă din ei. Se exagerează cu răzbunarea. (M. C.)

● Din ciclul „Spam-ul la români“. Am primit pe adresa de mail a redacţiei un mesaj care începe aşa: „Buna Daniel. Ai dori un ten mai frumos? Esti suparata deoarece vergeturile iti afecteaza increderea in propria-ti persoana?“. Trecem peste detaliul că pe Dilema n-o cheamă Daniel. Trecem şi peste faza cu vergeturile. Dar ideea că o revistă ar putea avea un ten mai frumos mi s-a părut interesantă, chiar poetică. (M. V.)

OAMENII-BOABE 
N-AU VOIE SĂ ÎNCURAJEZE 
UN PRODUS CARE EŞUEAZĂ 

● China va construi poduri în valoare de 500.000 de lire sterline pentru ca maimuţele dintr-o rezervaţie din Henan să poată traversa un rezervor de apă care urmează să fie construit anul acesta. Întrebat dacă maimuţele vor folosi podurile, directorul rezervaţiei a răspuns: „Fiecare animal îşi are obiceiurile lui. Tot ce putem face noi e să le oferim un canal.“ Şi a adăugat: „Podurile sînt doar pentru maimuţe. Oamenii n-au voie.“ (L. V.)

● Într-un supermarket, la raionul de boabe, pe un bol scria: „Seminţe de floarea-soarelui decojite bio“. N-am înţeles dacă seminţele erau bio sau decojitul. Cert e că bolul purta numărul 666. (S. G.)

● În cîteva oraşe din Marea Britanie vor fi testate, la începutul anului 2015, maşini capabile să se conducă singure, intenţia autorităţilor fiind să încurajeze dezvoltarea acestor vehicule şi să crească încrederea publicului în aceste maşini. Era şi timpul – poate doar aşa cei care îşi dau cu stîngu-n dreptul, ca mine, să aibă o şansă de a-şi lua „carnet“. (A. P.)

● Tot aud la radio nişte reclame în şir. Una îţi oferă nu ştiu ce supliment alimentar care, cică, te scapă de cîrcei (de care „te-ai săturat“), alta e la un produs care, chipurile, îţi „vindecă“ bătăturile, iar o a treia îţi propune un deodorant cu un efect care ţine cinci zile (probabil că dacă-l foloseşti împreună cu crema anterioară, transpiraţia nu mai iese decît prin bătăturile pe cale de vindecare). În orice caz, în acest trend, aştept să aud despre noua cremă care să le readucă părul celor cu chelie, despre noul tratament miraculos şi definitiv împotriva cariilor dentare, dar, mai ales, sper să se inventeze leacul contra prostiei, care să se vîndă celor cu această problemă. (A. M.)

● Undeva în sudul Italiei există un orăşel vechi, acum abandonat, numit Craco. Peisaje mirifice, case şi vile superbe, clădiri publice impozante, dar nici ţipenie de om. Uneori oraşul acesta părăsit e folosit ca platou de filmare. Mi se pare o soluţie de supravieţuire: acolo unde economia, politica, administraţia eşuează, reuşeşte arta. (M. M.)

ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ AGITATĂ,
INSTRUCTORUL ADORMIT 
ESTE ACELAŞI


● În ultimii ani, magnatul presei britanice Rupert Murdoch a avut parte de mai multe scandaluri, cel mai mare dintre ele fiind legat de ascultarea telefoanelor tabloidului News of the World. În această perioadă agitată i-au venit însă şi idei inovatoare. De cîteva zile, la boxele din clădirea unde îşi are sediul revista Times, al cărui proprietar este, se aude zgomotul surd al bătutului la maşina de scris. Murdoch crede că ţăcănitul acesta din fundal îi va stimula pe jurnalişti şi le va creşte productivitatea. Să fie ăsta antidotul la criza presei din toată lumea? (A. M. S.)

● O fetiţă de 9 ani şi-a împuşcat în cap instructorul, care tocmai o învăţa cum să tragă cu un Uzi la un poligon din apropierea Las Vegas-ului. Fetiţa se afla în vacanţă cu părinţii ei. Părinţii au filmat lecţia de tir. Erau din New Jersey. Instructorul avea 39 de ani. Terenul de trageri se cheamă Last Stop (Ultima oprire). (L. V.)

● Ştiri din ultimele două săptămîni: tînăr adormit la volanul unei maşini furate într-o intersecţie din Florida; doi morţi la olimpiada de şah din Norvegia; satul francez La Mort Aux Juifs, somat să-şi schimbe numele; spital australian a anunţat familiilor decesul a 200 de bolnavi care în realitate urmau să fie externaţi. (M. C.)

● Pe antependiul verde al bisericii evanghelice din Biertan e scris în germană versetul 8 al capitolului 13 din Epistola către Evrei: „Jesus Christus gestern und heute und derselbe auch in Ewigkeit.“ („Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci este acelaşi.“) De la „ieri şi azi“ la sintagma imprecativă „astăzi şi mîine“ e doar un pas. O dovadă în plus a originii religioase a celor mai multe înjurături. (M. P.)

Foto: Ş. Georgescu

Mai multe