Cu ochii-n 3,14
DIN CAUZA CEŢII FOARTE DESE,
TREI MUNCITORI CARE LUCRAU
SĂ SCHIMBE DENUMIRILE
MOMENTULUI AU DAT PESTE
MOŞTENIREA ÎNAINTAŞILOR
● Şase elicoptere ale armatei americane care participau la un exerciţiu militar în Polonia au aterizat în apropierea unui sat. Din cauza ceţii foarte dese, piloţii au fost nevoiţi să aterizeze de urgenţă fix în lanul de rapiţă. Sătenii – care nu mai văzuseră pînă atunci elicoptere de luptă pe tarlaua lor – s-au strîns şi ei, de urgenţă, să admire minunea. S-au împrietenit cu americanii, au făcut glume, şi-au făcut poze la manşa aparatelor de zbor, ba chiar i-au invitat pe militari la masă. Ceaţa s-a risipit după vreo două ore şi americanii şi-au luat zborul. A fost o întîlnire ca-n filme. După ce huruitul turbinelor a amuţit şi elicopterele au dispărut în zare, oamenii şi-au dat în sfîrşit seama că nu mai aveau rapiţă. Au tuns-o americanii, cu elicopterele lor. Bine, măcar, că şi-au făcut poze cu „aliaţii“. (M. M.)
● Vara aceasta, ALS Association a strîns din provocarea cu găleata de gheaţă turnată în cap peste patru milioane de dolari, iar Serviciul Poştal American a înregistrat pierderi de două miliarde de dolari. În acelaşi timp, trei muncitori francezi care lucrau pe o proprietate din Normandia au dat peste o comoară cu lingouri şi monede de aur în valoare de 1.200.000 de dolari şi, fireşte, au furat-o. Destinul comunicant al banilor. (M. C.)
● Metrorex a anunţat că vrea să schimbe denumirile staţiilor de metrou. Conform noilor denumiri, ca să ajung din Crîngaşi în Piaţa Romană, traseul arată cam aşa: iau trenul de la Ecaterina Szabo pînă la Marius Urzică, unde schimb la Angela Alupei ca să ajung la Viorica Susanu. Mai bine stau acasă. (S. G.)
● Se pare că nu doar François Hollande a fost deranjat de apariţia cărţii fostei sale partenere de viaţă, Valérie Trierweiler. Mai mulţi librari francezi au refuzat să vîndă cartea ei, Merci pour ce moment, mesajele afişate în librării fiind: „Noi sîntem librari. Avem 11.000 de cărţi. Nu avem vocaţie de pubele ale lui Hollande şi Trierweiler. Merci pour ce moment de atenţie“ sau „Ne pare rău, nu mai avem cartea semnată de Valérie Trierweiler. Dar încă avem volume semnate de Balzac, Dumas, Maupassant… ETC.“ Să nu ai în librărie un best-seller al momentului pare un gest sublim, sinucigaş şi poetic. (A. M. S.)
● O ştire de ultimă oră: din cauza stării avansate de degradare, penisul celebrului bandit Terente a fost aruncat la gunoi, iar în locul lui a fost pus un altul, de dimensiuni mai mici. Noul exponat de la IML, al cărui fost proprietar e deocamdată anonim, are drept tatuaj cuvîntul „Lux“, dar şi alte însemne indescifrabile. Ca să vezi cum ne batem joc de moştenirea înaintaşilor noştri! (A. P.)
LA NOI, CÎND ŢI SE GATĂ ZILELE,
N-AR FI RĂU SĂ FIE
PENTRU O ACTUALIZARE DE RUFE
● Postul naţional de radio indian şi-a concediat toţi angajaţii de peste 35 de ani, mai puţin pe aceia care au trecut un test prin care dovedeau că vocea lor nu sună „prea matur sau plicticos“. Nu ştiu ce să zic. La noi, toţi speakerii de radio sună atît de vesel, exagerat de vesel, încît ai impresia că s-au ţicnit. (M. C.)
● „Nu te gaţi cînd nu caţi g’ne, nici cînd zaci legat în hire, nici atunci cînd eşti galbin ca ceara. Te gaţi cînd ţi se gată zilele.“ – Dorina Boeriu, ţărancă din Grid. (R. M.)
● Cîteva titluri de manele adunate pe compilaţiile momentului: „Bate-mă, omoară-mă!“, „Din hoţie fac o artă“, „Hai mai dă-o-ncolo de iubire“, „În toată casa am poze cu tine“, „Roua de pe lalea“, „Rupe-te pe bass“, „Şapte zile n-aş mînca“, „Ţucu-ţi dorinţa“, „Un milion de bulgăroaice“, „Unde pui tu buzele“, „Vă dau de băut la toţi“, „Pentru tine vin şi stau în ţigănie“, „Zece poze am cu tine“, „Adu damigeana“, „Am vecină văduvioară“, „Căci de omul necăjit“, „Cînd stai cu soacra la masă“, „De trece o zi să nu beau“, „Hai, vecine, bate cuiu“, „N-ar fi rău să fie bine“, „Mi-am pus vie trei hectare“, „Orice-aş face iau bătaie“, „Socru-i mare machitor“, „Sînt şofer şi-mi place viaţa“. (M. C.)
● La BRD din Piaţa Unirii, Iaşi: „Haideţi să vă facem o actualizare de date. Mai lucraţi la Insti…? A, nu? La Dilema veche? E o publicaţie, nu? Scrieţi despre cultură? Aha, deci aţi terminat Litere. Şi vă place? Păi, e job-ul ideal. Aţi fost norocoasă, să ştiţi. Nu toată lumea e fericită cu ce face.“ I-am mulţumit frumos domnişoarei de la ghişeu şi n-am îndrăznit s-o întreb dacă şi ea tot Litere terminase. (L. V.)
● Din oferta săptămînii a aceluiaşi magazin online: Trench casual, Bran – 3 nopţi – 2 persoane, Ceas Jaragar Automatic, Pantofi cu platformă animal print, Bluză imprimeu floral + curea, Ceas Little Hello Kitty, Lenjerie Fantasy Bumbac – 4 Piese, Ondulator cu tambur ceramic Pritech, Lampă de veghe-proiector broscuţă, Capac universal Spill Stopper, Lenjerie Impression 3D – stoc limitat, Uscător vertical pentru rufe, Ghete înalte unisex la modă – model nou. Va urma. (M. P.)
NU DEMULT, AM DESCOPERIT
CĂ DUMNEZEU NU FOLOSEŞTE CĂRŢI
● Pe la Piaţa Sudului s-a ivit, nu demult, o dugheană unde se vînd ţigări electronice. Cum se numeşte? Logic: „MAMI“. (D. S.)
● Prin zona Moşilor, am dat de un salon de cosmetică şi coafor cu un nume apetisant: „Doamna capricioasă“. Uitîndu-mă să văd pe ce stradă se află, am descoperit că era tocmai pe Aleea Cenuşăresei. (I. P.)
● „La cîte operaţii estetice mi-am făcut, mă-ntreb dacă Dumnezeu o să mă mai recunoască după ce-o să mor“, a zis la un moment dat Joan Rivers. Actriţa a murit pe 4 septembrie 2014. Nu ştim dacă Dumnezeu a recunoscut-o sau nu. (L. V.)
● Am constatat că, pe contul său de Facebook, premierul Victor Ponta (sau, mă rog, cine-i pune vorbele acolo) nu foloseşte semnele diacritice. Mandri ca suntem romani, nu? (M. V.)
● În urma unui inventar, librăria Humanitas a realizat un top al celor mai furate cărţi din 2013. Pe primul loc se află De ce este România altfel, de Lucian Boia, pe locul doi Dragul meu turnător, de Gabriel Liiceanu, urmate de Faţă către faţă, întîlniri şi portrete, de Andrei Pleşu. Pare a fi o succesiune logică, dintr-un test IQ. (S. G.)
Foto: F. Budea