Cu ochii-n 3,14

24 septembrie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

CÎNDVA, UNELE MODELE 
DE ECHILIBRU SE ÎNVECINAU 
CU UN SOI DE TRAGEDIE ÎNALTĂ  

● Cîndva, unele meserii se învecinau cu arta, iar meşteşugarii de vîrf puteau atinge, pe alocuri, desăvîrşirea. Numai că vremurile acelea s-au cam dus de mult şi nu le văd întorcîndu-se prea iute, călare pe vreun Bricostore. De aia mi se păru improprie (ca să nu zic de-a dreptul deşucheată) lauda de sine pe care am zărit-o deunăzi pe firma unor contemporani ai lui Dorel: „Artiştii perfecţi ai pereţilor drepţi“. (D. S.)

● Din oferta săptămînii a aceluiaşi magazin online: 5 modele de genţi pentru orice ţinută, Parfum Veld’s Prends Moi, Pantofi din lac, Aparat de ras Zowael, Balsam Puterea calului – cremă pentru sportivi, Puterea Calului 10 cu Eucalipt, Parga – 99 RON, Ceas Curren Casual, Lenjerie bumbac satinat Raffaelo, Broscuţă proiector de stele, Costum de slăbit Sauna, Kit aplicare unghii pentru începători, Set 12 geluri UV colorate, Lansete de crap şi mulinete, Mini Quadcopter Drona CX-10, 3 modele de ceas spion la alegere: Business, Casual sau Leather Design, pentru orice ţinută. Va urma. (M. P.)

● Ştire de pe www.gandul.info: „Într-un bar din Bacău, un bărbat de 33 de ani a ţinut neapărat să asculte de zece ori la rînd melodia „Cap şi pajură“ a lui Florin Salam, provocînd iritarea unui alt client, care l-a lovit cu o sticlă în cap. Bărbatul a refuzat iniţial internarea, chiar dacă avea probleme de echilibru, iar după trei zile a fost găsit prăbuşit în casă. Cînd a fost dus la spital, bărbatul era deja în comă de gradul IV şi a fost prea tîrziu pentru a mai fi salvat.“ Epitaful bietului om nu poate fi decît din Salam: „Am fost şi vom fi o legendă vie / Am trecut prin multe, dar lumea nu ştie / Am ştiut în viaţă cum să ne impunem / Şi în vîrful piramidei să rămînem.“ (A. M. S.)

● În toiul nopţii, zapînd la TV, aflu că „Nilă nu i-a cumpărat niciodată hăinuţe Danielei Crudu“. Bănuiesc că era vorba despre un soi de tragedie. (S. G.)

● Oamenii de ştiinţă au reuşit să capteze pentru prima dată sunetul unui atom, care se aude ca nota Re, însă cu douăzeci de octave peste cea mai înaltă notă a unui pian. În altă parte a globului, nişte ingineri creau lumina solidă. Lumea este încă un loc magic unde mai există lucruri noi sub soare. (M. C.)

STRATUL DE REGRET JUDEŢEAN 
ÎŢI DISTRAGE ATENŢIA 
ÎN ZONA FĂRĂ GROPI


● Două dintre descoperirile bune ale lunii trecute: doctorii au dat peste un adult perfect sănătos care nu avea cerebel (deci se poate!), iar în Antarctica stratul de gheaţă de pe mare s-a extins din nou şi stratul de ozon dă semne de revenire (deci şi asta se poate!). Am un vis în care oameni fără cerebel trăiesc fericiţi şi în armonie pe o planetă sănătoasă. (M. C.)

● Pisicile simt frustrare, cîinii – gelozie, iar şoarecii – regret. Aveţi grijă cum vă purtaţi cu fiecare. (M. C.)

● Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a rostit, la o întrunire, următoarea strofă dedicată premierului: „Victor, o galaxie română-n devenire / Răsare în universul zidit pe răstigniri / Pe temelie veche, de piatră şi jertfire, / El reînalţă o ţară a vechilor români!“. Cică „este o poezie veche din Moldova pe care eu o ştiam, am adaptat-o şi mi-am adus contribuţia. Nu ştiu autorul, dar o să caut. Să ştiţi că eu pot să recit zece poezii dacă vreţi“. După ce l-a făcut pe Victor galactic, aşteptăm ca preşedintele CJ Prahova „să-şi aducă contribuţia“ şi cu o poezie despre găurile negre. (M. V.)

● Un nou proiect face valuri pe Kickstarter: NoPhone, un dreptunghi negru de lemn de mărimea unui telefon, surogatul pentru smartphone-ul dvs. cu touchscreen. „Dependenţa de telefon e reală. Şi e peste tot. Îţi strică întîlnirile. Îţi distrage atenţia la concerte. Te întrerupe la cinema. Blochează trotuarele. Acum avem soluţia.“ Costă 12 dolari, n-are nevoie de baterie, nici de upgrade, dar face minuni: „Datorită NoPhone-ului, nu i-am mai trmis SMS-uri la beţie fostului meu iubit de o săptămînă“ (Craig G). Există şi varianta îmbunătăţită cu selfie – un autocolant cu oglindă lipit pe spatele telefonului. Simplu şi eficient. Aştept NoPhone 6. (L. V.)

● Un anunţ în zona Moşilor: „SC Fair Play SRL. De închiriat.“ No comment. (I. P.)

● Din mersul maşinii, am văzut, pe un panou aşezat pe marginea drumului dintre Braşov şi Făgăraş, următoarele versuri: „Peştele mîncat mai des / Te conduce la succes“. Mi se pare o foarte bună adaptare la economia de piaţă a vechii poezioare (de un romantism depăşit azi) care zicea că „…Salcia încet şopteşte / Nici o masă fără peşte“. (M. V.)

● Pe vremea mea, parcurgeam distanţa Şercaia-Grid, şapte kilometri, ocolind cu grijă baligile. Pe vremea lor, parcurg aceeaşi distanţă fiind atentă însă la gropi. Mult mai numeroase decît baligile de odinioară. Un coeficient cu care avem a ne mîndri. Pînă călcăm în gol. Atunci perspectiva se schimbă. Urma sapă turma. (R. M.)

PENTRU A LUA UN SCAUN,
ENORIAŞUL TREBUIE 
SĂ COMPLETEZE ISTORIA PASIUNII

● Preoţii, dar şi credincioşii se pot împrumuta de la Biserică. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc, de unde cei care doresc pot lua bani cu o dobîndă de 6%. Pentru a lua un credit, enoriaşul trebuie să completeze o cerere şi să îndeplinească două condiţii: să aibă un venit constant şi să fie creştin-ortodox. Aşadar, pentru că biserică-bancă avem deja (de acum încolo, vom spune probabil, de exemplu, Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, filiala Pantelimon), mă întreb cînd se va deschide şi prima biserică-mall. (A. P.)

● Într-un boutique, pe Magheru, vînzătoarea, cocoţată pe un scaun şi aranjînd marfa, îi răspunde unui coleg de la magazinul de alături: „Muncesc, ce să fac? M-am plictisit atît de tare că m-am apucat să muncesc!“. (S. G.)

● „Gouverner, c’est résister“, a spus premierul Manuel Valls, după votul de încredere. Iată un program cu adevărat îndrăzneţ. Şi o maximă care va rămîne, cu siguranţă, în istoria celei de-a cincea Republici. O maximă minimă. (M. M.)

● Şocant! După studii amănunţite, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile adultere de vîrstă mijlocie îşi înşală soţii în căutarea pasiunii pierdute şi pentru că sînt nefericite în relaţie. Asta schimbă cu totul datele problemei! (M. C.)

Foto: B. Tănase

Mai multe