Cu ochii-n 3,14

17 decembrie 2014   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

UN BĂRBAT 
MOALE PRECUM UN IEPURAŞ 
A PRIMIT DE CURÎND 
UN NEURON-ŞEZLONG 

● Cîteva cazuri din registrul medical mai puţin cunoscut al amputărilor, plăgilor şi deceselor meteorice: pe 16 ianuarie 1825, un meteorit a ucis un bărbat şi a rănit o femeie în oraşul Malwate din India; pe 16 februarie 1827, în Mhow, India, un bărbat a fost grav rănit la braţ de un meteorit; la 25 aprilie 1915, un meteorit de cca. 3 kg i-a retezat unei femei din satul Ta-yang, China, braţul; pe 30 noiembrie 1954, în Sylacauga, Alabama, SUA, un meteorit a lovit o femeie, după ce a străpuns acoperişul casei. (M. P.)

● Dintr-ale marketingului: după hîrtia igienică aromată cu floarea pasiunii sau iasomie, după hîrtia moale precum un iepuraş sau o pană de porumbel, a apărut hîrtia igienică onestă, directă şi la obiect: se numeşte Mototol. (S. G.)

● Există oraşe unde poţi avea surprize poştale dintre cele mai plăcute, un asemenea oraş fiind Strasbourg. Cineva care locuieşte acolo a primit de curînd o felicitare cu următorul conţinut: „Gunoierii din cartier vă urează Sărbători Fericite“. (D. S.)

● Totul a început într-un spital din Los Angeles: 12 pacienţi epileptici, care aveau permanent electrozi implantaţi în lobul temporal, aşteptau să aibă o criză pentru ca medicii chirurgi să poată localiza locul din creier în care se produce criza, pentru a şti unde anume să opereze. Bolnavii, a căror activitate cerebrală putea fi urmărită din interior prin tehnici de imagistică medicală, urmau să fie cobaii unuia dintre cele mai interesante experimente ştiinţifice ale ultimilor ani. Pe scurt: li s-au arătat fotografiile a o sută de celebrităţi, în timp ce pe monitoare se observa cum un singur neuron se activa pentru fiecare figură în parte; pentru ca în a doua etapă a experimentului să se suprapună figurile celebrităţilor cu scopul de a observa care neuron era mai puternic. Ei bine, Neuronul Marilyn se activa întotdeauna primul cînd suprapunerea folosea imaginea actriţei, ceea ce demonstrează că cel puţin epilepticii au un neuron îndrăgostit lulea de Marilyn. (M. C.)

● Încă un loc unde se poate bea, printre altele, şampanie: la cinema, la sala VIP (din AFI), în timp ce-ţi întinzi picioarele pe fotoliul-şezlong şi după ce mănînci pui Shanghai, bulete de cartofi prăjiţi şi chec. (I. P.

ANUMIŢI BUCĂTARI, 
ÎMBLĂNIŢI PÎNĂ LA ULTIMUL DEGEŢEL,
SE ÎNCUMETĂ 
SĂ PLOUĂ ASUPRA CIVILILOR

● Peştele-balon, numit fugu de gurmanzii japonezi bogaţi, conţine în ficat o neurotoxină hepatică de cinci ori mai puternică decît cianura. Doar anumiţi bucătari se încumetă să gătească acest peşte care reuşeşte totuşi să ucidă 15 gurmanzi pe an, un fel de gurmanzi kamikaze. În lipsa lui Aleksei Balabanov, Quentin Dupieux ar putea filma o parodie după La Grande Bouffe. (M. C.)

● Din oferta săptămînală a magazinului online Ondisplay national: Bocanci + Fes Cadou, Set 6 avioane PLANES cu sunete, Set 6 clipsuri pentru sutien, Slăbeşti uşor cu Cafea Verde, Rochie damă în colţ – cream, Bocanci de bărbaţi super îmblăniţi, Cel mai nou model de ghete, Veioză şi proiector ciupercuţă, Uleiuri cu feromoni de damă, Costum Moş Crăciun, Pin artificial înălţime 150 cm, Lampă UV 36W pentru unghii, Covoraş muzical, Covor inteligent pentru baie, Aparat pentru încălzit ceara, Păpuşică rucsac Lili cu 10 funcţii, Set bijuterii Delicate. (va urma) (M. P.)

● „Pantofiori veseli. Cizmuliţe cu blăniţă naturală. Căldurică pînă la ultimul degeţel“. Am găsit reclămuţa asta întîmplător, pe un săituleţ. Mi-a plăcut că-i cu multe diminutivele. (M. M.)

● „Di ieri seara, dila nouă, / Plouă, c’coani, plouă, plouă… / Şi eu, sîngur, sîngurel. / Tot mă lupt c-un păărel. / Duşmană şi-i soarta me, / Că nu am cu şini be; / Că mai vreme di băut, / Di băut şi pitrecut, / De cîndu-s n-am mai văzut! / Al matale, Caragiale. Wilmersdorf bei Berlin, 10 iunie 1906“ Subscriem. (R. M.)

● Reacţia unui poliţist de la Secţia 10 din Bucureşti, care s-a trezit în curtea secţiei cu un flashmob liniştit: „O să chem jandarmii!“. Flashmob-ul a fost organizat de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului pentru a sancţiona abuzurile Poliţiei asupra civililor. (L. V.

APRECIAT
ÎN MOD SPECIAL DE CĂTRE FEMEI,
UNUL ÎŞI ARATĂ 
ADMIRAŢIA PENTRU UN GRUP 

● Un restaurant din Cisnădioara are în meniu, de aproape zece ani, „pieptul de pui Iohannis“, un preparat botezat după fostul primar al Sibiului. Costă 28 de lei şi e apreciat în mod special de către femei. Acum, în cinstea noului preşedinte, bucătarul restaurantului pregăteşte două preparate noi – un turnedo Herr President şi un desert Santa Klaus. Nu ştiu dacă e pe cale să se lanseze o nouă modă culinară. Dacă da, atunci am ratat blinelele Iliescu, specifice anilor ’90, profiterolul Emil şi saramura Traian. (A. P.)

● Ştiţi cîţi psihiatri există în Liberia? Unul. Dar în Sierra Leone? Tot unul. Ştiţi cine va trata miile de depresivi care urmează să apară după ravagiile Ebolei? Oamenii ăştia doi. (L. V.)

● Undeva, în oraşul bulgar Varna, vagabonţeşte o pisică verde. Pisica de smarald, aşa au numit-o oamenii, a devenit rapid vedetă pe Facebook: am văzut numeroase clipuri şi fotografii, oameni din lumea întreagă îşi arată admiraţia sau, dimpotrivă, dispreţul pentru felină. Cineva a făcut-o, de pildă, „pisipoancă“. Un ziar local a mers pe urmele mîţei ca să afle ce coafor frecventează. Reporterii au aflat că pisica de smarald n-are stilist. De fapt, nici casă n-are şi nici stăpîn. Cică doarme noaptea într-un depozit unde sînt ţinute multe vopseluri şi a căzut într-o găleată. (M. M.)

● Revista Time a găsit personalitatea anului. După Papa Francisc în 2013, acum a venit rîndul celor care au făcut eforturi uriaşe şi au luptat cu epidemia de Ebola în acest an. E vorba despre cadrele medicale care au încercat stoparea bolii în Africa. Medicii organizaţiei Médecins sans Frontières au colaborat cu cadrele medicale locale de-a lungul lui 2014 şi continuă să o facă. Time a ales, aşadar, să le aducă un omagiu tuturor acestor persoane implicate în lupta contra Ebola, care şi-au pus de multe ori propria viaţă în pericol. Virusul a făcut ravagii: Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte despre 5000 de decese pînă la sfîrşitul lui octombrie şi de 13.700 de cazuri de îmbolnăviri. „Restul lumii poate să doarmă liniştită noaptea pentru că un grup de bărbaţi şi de femei sînt dispuşi să se bată cu această boală“ – este concluzia celor de la Time. Din păcate, cel mai probabil, personalităţile anului 2014 vor rămîne în actualitate şi în 2015. (A. M. S.)

Foto: C. Tudor

Mai multe